Trei inițiative de cooperare transnațională între universități au fost anunțate, săptămâna aceasta, de Comisia Europeană, în vederea atingerii obiectivului de creare a unei diplome europene. Potrivit Comisiei, cele trei inițiative – un proiect de diplomă, precum și două seturi de recomandări pentru sprijinirea învățământului superior în UE – „abordează barierele juridice și administrative” existente în acest domeniu, potrivit unui comunicat al forului.
Proiectul de diplomă europeană este elaborat pe baza a șase proiecte-pilot Erasmus+, în care au fost implicate mai mult de 140 de instituții europene de învățământ superior din toate țările membre UE. Universitatea din București notează, într-un comunicat emis joi, că este singura universitate românească „implicată la nivel strategic” în acest proces, coordonând, alături de Universitatea Autonomă din Madrid, unul dintre cele șase proiecte. Mai multe despre implicarea universităților românești – aici.
- Detalii despre proiectul de diplomă europeană – pe site-ul dedicat
Potrivit informării Comisiei, comunicarea formulată acum cu privire la diploma europeană „propune o abordare treptată pentru statele membre în direcția obținerii unei diplome europene, cu două posibile puncte de intrare:
- O etichetă europeană pregătitoare: o etichetă ar oferi o marcă europeană puternică. Aceasta ar urma să fie acordată programelor universitare comune care îndeplinesc criteriile europene propuse: studenții primesc un certificat de diplomă europeană, împreună cu diploma lor comună.
- O diplomă europeană: acest nou tip de calificare s-ar baza pe criteriile comune și ar fi ancorat în legislația națională. Acesta ar fi acordat fie în comun de mai multe universități din țări diferite, fie, eventual, de o entitate juridică europeanăînființată de astfel de universități: elevii primesc o „diplomă europeană” care este recunoscută automat.”
Diploma europeană este definită ca:
- Un nou tip de diplomă acordată în baza unor programe transnaționale de licență, master sau doctorat
- Diplomă recunoscută automat oriunde în UE
- Diplomă acordată în comun, voluntar, de către un grup de universități europene
- Diplomă bazată pe un set comun de criterii agreate la nivel european
Obiectivele ei sunt să contribuie la creșterea competitivității europene și să întărească la nivel simbolic identitatea europeană, prin consolidarea valorilor academice comune
Comisia precizează că va sprijini statele membre în vederea obținerii unei diplome europene prin acțiuni ce includ un „laborator de politici privind diplomele europene”, care va fi înființat, cu sprijin Erasmus+, în 2025
Celelalte două inițiative anunțate de CE pe 27 martie:
- O propunere de recomandare a Consiliului pe tema unui sistem european de asigurare și recunoaștere a calității învățământului superior. Aceasta invită statele membre și universitățile să își simplifice procesele și practicile de asigurare a calității
O propunere de recomandare a Consiliului cu privire la carierele atractive și durabile în învățământul superior. Aceasta urmărește ca personalului implicat în activități transfrontaiere în educație să îi fie oferite „recunoașterea și recompensarea” pe care o merită.