Comisia Europeană anunță că cercetătorii au dezvoltat noi materiale-martor pentru a verifica funcționarea corectă a testelor pentru coronavirus și pentru a evita rezultatele fals-negative / Comisarul pentru sănătate: Este o realizare majoră

9.088 de vizualizări
Noul material martor a fost conceput in laboratoarele JRC din Belgia / Foto: ec.europa.eu

 

Oamenii de știință din cadrul Comisiei Europene au conceput noi materiale-martor pe care laboratoarele le pot utiliza pentru a verifica funcționarea corectă a testelor pentru coronavirus și pentru a evita rezultatele fals-negative, anunță executivul european.

Mariya Gabriel, comisara pentru cercetare și inovare, responsabilă de Centrul Comun de Cercetare (JRC – Joint Research Centre), a declarat că “JRC a identificat rapid posibile lacune în ceea ce privește gestionarea epidemiei de coronavirus și a intervenit imediat pentru a le acoperi. Noul material-martor are potențialul de a îmbunătăți capacitatea de răspuns a UE la pandemia de coronavirus și de a împiedica irosirea unor resurse valoroase prin efectuarea de teste ineficiente.

Stella Kyriakides, comisara pentru sănătate și siguranță alimentară, a afirmat că „testările rapide și fiabile în laborator sunt fundamentale pentru strategia noastră împotriva coronavirusului. Activitatea oamenilor de știință din UE de dezvoltare a unor materiale-martor pentru teste va permite verificarea a până la 60 milioane de teste de laborator pe întreg teritoriul UE. Este o realizare majoră a cercetătorilor noștri, care va fi esențială pentru strategia noastră de ieșire din momentul în care vom începe să renunțăm la măsurile de distanțare socială.

Dintr-un studiu recent al UE rezultă că lipsa materialelor-martor pozitiv ar fi una dintre primele trei provocări cu care se confruntă laboratoarele în privința implementării fiabile a testărilor privind coronavirusul.

Un material-martor pozitiv garantează că testele de laborator funcționează corect, contribuind la evitarea obținerii unui rezultat negativ al unui test prelevat de la o persoană pozitivă, arată Comisia Europeană, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Foto: ec.europa.eu

Materialul-martor conceput de JRC este o parte sintetică neinfecțioasă a virusului. În prezent, 3 000 de eșantioane de material-martor sunt gata de a fi expediate către laboratoarele de testare din întreaga UE. Eșantioanele sunt foarte concentrate, fiind necesară doar o cantitate foarte mică de material pentru verificarea unui test. Aceasta înseamnă că un singur tub de eșantioane este suficient pentru a permite verificarea a până la 20 000 de teste. Prin urmare, cele 3 000 de eșantioane care sunt pregătite în prezent fac posibilă verificarea a până la 60 milioane de teste în întreaga UE, susține executivul european.

 

 

 

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro din bani europeni va fi utilizat pentru cercetare în Bulgaria. „În ultimele luni, supercomputerele au fost esențiale în dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19” – Anders Dam Jensen, directorul executiv al EuroHPC JU

Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro, care va fi utilizat în cercetare, va fi instalat în Bulgaria, a anunțat the European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC…
Vezi articolul

12 rectori vor să controleze CNATDCU: cum se bat pe puterea de-a decide unde merg fondurile doctorale și afacerile plagiatelor foști miniștri și rectori la cel puțin al 2-lea mandat

12 rectori vor să propună direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie. Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, Lucian…
Vezi articolul

16 centre de excelență în cercetare vor putea fi înființate cu câte 100 de milioane de lei. Apelul a fost lansat în consultare publică / Ministrul Bogdan Ivan: Cei mai buni cercetători români vor primi milioane de euro pentru proiectele lor

16 centre de excelență în cercetare vor putea fi înființate cu câte 100 de milioane de euro pentru inovarea în Sănătate, Climă, Cultură și Securitate civilă. Apelul a fost lansat…
Vezi articolul