Comisia Europeană a premiat câștigătorii concursului Juvenes Translatores / O elevă de liceu din Tulcea, printre câștigători

386 de vizualizări
concurs tineri traducatori
Foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România
27 de tineri câștigători (câte unul pentru fiecare țară UE) au fost premiați azi de Comisia Europeană în cadrul unui eveniment online pentru concursul „Juvenes Translatores” destinat liceelor.

Câștigătoarea din România este Doroteea Păscălin, elevă în cadrul Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Tulcea, aflată sub îndrumarea doamnei profesoare Mihaela Visterneanu.

De asemenea, alți 15 elevi din România au fost premiați cu mențiuni speciale.

Participanții au putut alege să traducă în oricare combinație lingvistică alcătuită din două limbi oficiale din cele 24 ale UE. Din cele 552 de combinații lingvistice disponibile, cei 2.940 de tineri traducători din 689 de școli care au participat la concurs au utilizat 153, inclusiv combinații mai neobișnuite, mergând de la traduceri din portugheză în finlandeză până la traduceri din bulgară în suedeză și din slovacă în greacă.

Scopul concursului „Juvenes Translatores” este de a promova studiul limbilor străine în școli și de a le oferi tinerilor posibilitatea de a vedea ce înseamnă să fii traducător. Concursul li se adresează elevilor de liceu în vârstă de 17 ani și se desfășoară simultan în toate școlile selectate din UE.

Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează concursul “Juvenes Translatores” („tineri traducători”, în limba latină) în fiecare an din 2007.

Comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a declarat: Tema concursului din acest an, «Să pornim pe calea cea bună, către un viitor mai verde», reflectă intenția UE de a contribui la construirea unei Europe mai bune, mai verzi și mai digitale. Iar anul acesta, care este Anul european al tineretului, este cum nu se poate mai potrivit pentru a-i sărbători pe tinerii laureați și talentul lor de traducători. Aș vrea să transmit felicitările mele participanților și profesorilor lor, care sădesc în elevi dragostea pentru limbile străine.

A fost o șansă extraordinară pentru elevii noștri. După ce au terminat traducerile și-au povestit între ei despre experiența dobândită. Este un atu care le va fi de mare folos în studiile lingvistice viitoare”, spun participanți dintr-o școală din Estonia.

Traducătorii Comisiei Europene au selectat 27 de câștigători (câte unul pentru fiecare țară UE) din rândul a 2.940 de elevi din întreaga Europă. În plus, 219 elevi au primit mențiuni speciale.

Înainte de sosirea verii, Comisia Europeană va organiza o ceremonie de decernare pentru cei 27 de câștigători.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Până pe 20 septembrie, inspectoratele școlare au de transmis situația elevilor romi care au fost înscriși la Evaluarea Națională și la BAC 2024 și care au promovat examenele, potrivit unei adrese a Ministerului Educației

Inspectoratele școlare vor transmite, până pe 20 septembrie, Ministerului Educației numărul elevilor romi care au absolvit clasa a VIII-a în anul școlar 2023-2024, au promovat Evaluarea Națională 2024 și au…
Vezi articolul

DOCUMENT Din cele 250 de mii de tablete, niciuna nu va ajunge la profesori, deși oficialii ministerului anunțau că și 1.900 de cadre didactice vor primi astfel de instrumente. Condiție eliminatorie pentru elevii săraci: nimeni din familie să nu aibă telefon cu internet

Din cele 250 de mii de tablete pe care Ministerul Educației a anunțat că le va cumpăra pentru cei care nu au pe ce să învețe online, niciun dispozitiv nu…
Vezi articolul

Copiii de peste 14 ani vor fi chemați la consultări o dată pe an de Guvern, Parlament sau alte instituții publice locale, pentru a discuta despre drepturile lor – proiect de lege care merge spre promulgare

Copiii vor fi consultați pe teme de interes în privința drepturilor lor, potrivit proiectului legislativ privind protecția şi promovarea drepturilor copilului, adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,…
Vezi articolul

Candidații nevoiți să își rescrie lucrarea la examen „în situații obiective” pot primi timp de lucru suplimentar de o oră la decizia comisiei, prevede metodologia de organizare a Bacalaureatului 2024 / Dispozitivele IoT sunt interzise

Candidații de la examenul de Bacalaureat 2024 care sunt nevoiți să își rescrie lucrarea la examen din motive care nu țin de ei, precum erori ale comisiei de examen din…
Vezi articolul