Comisia Europeană a crescut de la 10 la 47,5 milioane de euro fondurile alocate cercetării de urgență pentru dezvoltarea de vaccinuri și tratamente pentru noul coronavirus

1.002 vizualizări
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană a crescut de la 10 milioane euro la 47,5 milioane de euro fondurile alocate cercetării de urgență pentru dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și metode de diagnostic pentru COVID-19, a anunțat instituția. Executivul european a selectat 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE, pentru a dezvolta astfel de proiecte.

Finanțarea suplimentară de 37,5 milioane de euro, care se adaugă celor 10 milioane rezervați în ianuarie, este asigurată din programul Orizont 2020.

În prezent, Comisia Europeană (CE) negociază acorduri de grant cu beneficiarii selectați.

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat că “finanțarea de urgență din cadrul programului Orizont 2020 permite cercetătorilor să-și înceapă imediat activitatea, pentru a combate epidemia de coronavirus pe mai multe fronturi“.

Obiectul celor 17 proiecte va fi:
  • Dezvoltarea de noi vaccinuri. Cercetarea se va concentra asupra dezvoltării unui vaccin profilactic și a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire și, respectiv, pentru tratament.
  • Teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale. Se vor depune eforturi sporite pentru a permite lucrătorilor sanitari din prima linie să pună un diagnostic mai rapid și mai fiabil, care va avea ca rezultat reducerea riscului de răspândire a virusului.
  • Noi tratamente, pentru care se va adopta o abordare dublă. În primul rând, accelerarea dezvoltării de noi tratamente aflate în curs de elaborare (inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali și substanțe antivirale cu spectru larg), iar în al doilea rând, detectarea și identificarea de molecule care ar putea funcționa împotriva virusului, utilizând tehnici avansate de modelare și calcul.
  • Îmbunătățirea epidemiologiei și a sănătății publice, inclusiv a pregătirii și a răspunsului la apariția focarelor. Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni și pentru a controla în mod eficient răspândirea virusului, precum și pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale.

Informații de background despre fondurile alocate cercetării de urgență

Pe 30 ianuarie 2020, Comisia a lansat o cerere specială de exprimare a interesului pentru a sprijini cercetarea în domeniul COVID-19, cu un buget inițial de 10 milioane euro, mobilizat din fondul special pentru cercetarea de urgență a programului Orizont 2020 pentru cercetare și inovare.

Comisia a primit 91 de propuneri în termenul foarte scurt de două săptămâni.

Experți independenți au finalizat evaluarea propunerilor în timp record, anunță executivul european.

În paralel, Comisia a mobilizat fonduri suplimentare pentru a sprijini un număr mai mare de proiecte. Solicitanții au fost notificați la data de 4 martie.

În plus, o sumă de până la 45 de milioane EUR din cadrul finanțării Orizont 2020 va sprijini cercetări suplimentare prin intermediul inițiativei tehnologice comune privind medicamentele inovatoare (IMI), un parteneriat public-privat între Comisie și industria farmaceutică. Un angajament de o amploare similară se așteaptă din partea industriei farmaceutice, astfel încât investiția totală pentru procedura accelerată lansată la 3 martie ar putea ajunge la o sumă de până la 90 de milioane EUR, spune Comisia Europeană, în comunicatul remis Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că valoarea totală a finanțării pentru cercetarea dedicată noului coronavirus, mobilizată din programul Orizont 2020 și de către industrie prin intermediul IMI, ar putea ajunge la aproape 140 de milioane EUR.

Descarcă de aici comunicatul oficial al Comisiei Europene

Sursa foto: Pexels com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții cer adoptarea urgență a unui proiect de lege care interzice majorarea taxelor universitare: Este inacceptabil ca universitățile să recurgă la majorarea oricăror tipuri de taxe în criza actuală

Alianța studenților susține un proiect de lege care prevede interzicerea majorării taxelor universitare pe perioada stării de urgență, în actualul și în viitorul an universitar și îndeamnă decidenții din educație…
Vezi articolul

VIDEO Greva generală a profesorilor și angajaților din Educație amână planurile politicienilor de rotație la Guvernare. Ciucă a anunțat că rămâne premier și va continua dialogul cu sindicatele din Învățământ, dar că „nu ne putem asuma să dezechilibrăm bugetul de stat” / Ciolacu: Nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm problema profesorilor

Guvernul rămâne pe loc, cu Nicolae Ciucă premier, fără să mai aibă loc rocada guvernamentală plănuită, conform anunțului făcut vineri dimineața de prim-ministrul Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și…
Vezi articolul

Simulare județeană pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizată de ISJ Covasna, în ianuarie. Nu vor fi suspendate orele la celelalte clase neimplicate în simularea județeană, anunță inspectoratul școlar

Elevii de clasa a VIII-a din județul Covasna vor susține simularea județeană a Evaluării Naționale 2024 în perioada 22-25 ianuarie, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Covasna. Simularea județeană a examenului de…
Vezi articolul