„Comisia de tăiat hârtiile” din școli și grădinițe, înființată de ministrul Monica Anisie: Va rog să îmi trimiteți pe email toate problemele care considerați că vă îngreunează munca

31.894 de vizualizări
Ministrul Educației anunță public înființarea unei comisii de tăiat hârtiile din Educație, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. Aceasta susține că din comisie vor face parte persoane „din toate mediile educaționale”, iar această comisie „va tăia hârtiile care vă îngreunează munca”.

Monica Anisie apare în două fotografii lângă un „tăietor de hârtii”, o mașinărie de distrus documente, în care introduce mai multe foi. Termenul până la care vor fi tăiate hârtile este finalul acestui an școlar, iar consultarea publică pentru problemele din sistem va începe luna viitoare și se va încheia la începutul semestrului al doilea, adică în această iarnă.

Monica Anisie ăși face publică adresa de email și le solicită tuturor profesorilor, în premieră pentru un ministru al Educației, să îi trimită pe email toate „problemele care considerați că vă îngreunează munca”.

Mesajul publicat este următorul:

„Dragi colegi educatori, învățători, profesori,

Va informez ca am semnat ordinul prin care vreau ca munca dumneavoastră să fie eficientă și centrată pe elev! O comisie alcătuită din persoane din toate mediile educaționale va ,,tăia hârtiile” care vă îngreunează munca!
Sunt alături de dumneavoastră, vă respect pentru tot ceea ce faceți și vă rog să îmi transmiteți, pe adresa de email monica.anisie@edu.gov.ro, toate problemele care considerați că vă îngreunează munca!
Începutul semestrului al II-lea este termenul limită pentru finalizarea consultării publice!

Anul școlar viitor ( 2020-2021) va fi ALTFEL și datorită implicării dumneavoastră!

Haideți la treabă!”

Mesajul său a fost distribuit și pe pagina oficială a Ministerului Educației și Cercetării:

„Start oficial în campania de „tăiere a hârtiilor” care îngreunează munca profesorilor! Ministrul Monica Cristina Anisie a semnat astăzi, 15 noiembrie, ordinul de constituire a comisiei care va elabora un proiect de debirocratizare a activității din învățământul preuniversitar. Proiectul urmează a fi supus consultării publice la începutul lunii decembrie, punctul terminus al acestui proces fiind începutul semestrului al II-lea.”

Reamintim că ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la preluarea oficială a mandatului că și ea este membră în “doar 3 comisii”, fiind profesoară de limba română la Colegiul Național “Tudor Vianu”, și că aceste comisii școlare vor fi desființate împreună cu hârtiile pe care profesorii sunt obligați să le completeze zilnic.

Monica Anisie: „Un profesor este înglobat în hârtii. Ăsta este adevărul. Aproape 80% din timp un profesor și-l dedică realizării hârtiilor necesar și nu se gândește la ora pe care el trebuie să o desfășoare decât foarte puțin timp. Nu are timp de asta. Prin urmare, ARACIP-ul [Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, instituție în subordinea Ministerului Educației care inspectează grădinițele și școlile private și de stat, pentru autorizare, acreditate și menținerea acestora – n.red.] este, și cred că dumneavoastră cunoașteți foarte bine lucrurile acestea, dacă întrebați orice profesor din sistem o să vă răspundă că ARACIP-ul este instituția de care lor le este cel mai… hai să nu zic teamă, că nu este vorba de teamă.

Ludovic Orban: Care-i agasează cel mai mult.

Monica Anisie: Da, ăsta este adevărul. Vom face o analiză în acest sens, vom vedea cum anume putem îmbunătăți, ce aduce de fapt bun, care este calitatea actului educațional dacă eu realizez 100 de hârtii că îmi vine ARACIP-ul”, a declarat Anisie, la ceremonia de preluare a mandatului.

Întrebată din câte comisii școlare face parte, Monica Anisie a a spus: „Vă răspund în câte comisii, comitete și comiții, că sunt și profesor de limba română. Am condus până luni comisia de control managerial intern. Sunt prezentă în trei comisii. Doar trei, pentru că eram membru în Consiliul de Administrație al școlii, dar ceilalți colegi ai mei erau, unii dintre ei, și în 5-6 comisii. Știți că în mandatul de secretar de stat pe care l-am avut în 2016 am fost cea care a redus numărul de comisii din ROFUIP, erau 24 prevăzute, au rămas numai 7 și acestea prevăzute de alte legi speciale, nu cele ale…

Reporter: Ce veți face cu aceste comisii?

”Regulamentul prevede 7 comisii, dar pe de altă parte, prin diverse metodologii, prin diverse alte acte subsecvente sunt înființate alte comisii și alte comisii. De aceea, tăierea hârtiilor presupune și tăierea acestor comisii, pentru că nu văd cu ce îmbunătățește predarea, învățarea, evaluarea că sunt eu într-o anumită comisie sau nu. Această analiză va fi făcută cu oamenii din sistem, cu colegi profesori și din învățământul rural și urban, deci din toate domeniile. Și de la învățământul preșcolar, până la cel postliceal,” a încheiat Anisie.

Școlile sunt obligate, prin lege, să înființeze șapte comisii. Printre acestea se numără Comisia pentru Evaluare și Asigurare a Calității, care realizează autoevaluarea anuală, conform standardelor ARACIP, și întocmește raportul anual de evaluare internă, precum și alte comisii cu mandate speciale privind curriculumul, formarea continuă și dezvoltarea profesională, dar și combaterea violenței școlare, a absenteismului și a abandonului școlar.

Pe lângă aceste 7 comisii permanente, există și alte 7-10 comisii care au caracter temporar, dar și între 5 și 10 comisii cu caracter ocazional.

FOTO: Monica Anisie/Facebook.com


4 comments
  1. Văd că a apărut deja calendarul pt aprobarea gradațiilor de merit,în ciuda faptului că s-a cerut eliminarea acestor gradații…Mai mult,văd că anul acesta au apărut de-a criterii acolo,că se ajunge cu punctajul maxim până la 150 p…Ori eu de nota 10 am auzit dar de nota 15 nu am auzit…Pe urmă văd că pt rezultate la olimpiade acolo se acordă doar 10 puncte din cele 150,adică nici măcar 7 la sută din totalul unei activități pentru 5 ani…E bătaie de joc!Rog insistent,eliminați total aceste gradații,mai ales acum,în condițiile unei crize economice de cel puțin 4 ani care urmrează după acestă pandemie.Mulțumesc!

  2. Se taie hârtiile prin inființarea unei . . . comisii pentru tăierea hârtiilor ? Lipsesc niște cursuri de formare !

  3. Povești de adormit …
    Adică a dat un O.M prin care nu taie hârtii, ci înființează o comisie care să decidă dacă se pot tăia hârtii, poate prin semestrul 2.
    Ce face campania electorală din om…
    Trompetă politică.
    Stați să se termine turul 2 sa vedeți apoi curaj…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inspecția specială

DOCUMENT Inspecția specială și susținerea lucrării pentru gradul didactic I se realizează online, potrivit Ministerului Educației. Celelalte precizări pentru definitivat și gradul II / Criteriile generale pentru selecția profesorilor metodiști

Inspecția specială și susținerea lucrării metodico-științifice pentru obținerea gradului didactic I se realizează online, potrivit unei adrese a Ministerului Educației către inspectoratele școlare. Inspecțiile pentru obținerea definitivatului și pentru gradului…
Vezi articolul

INTERVIU Ministrul Educației, Ligia Deca: În viitor, titularizarea vine după licențierea în profesie și după noul masterat cu 80% practică, pe care îl introducem prin noua lege a Educației

Noile legi ale Educației aduc schimbări în cariera didactică. Ministrul Educației a explicat în contextele examenelor din ultima perioadă, de Bacalaureat și Titularizare, într-un interviu acordat Karinei Dorobanțu, elevă în…
Vezi articolul

Apel al ministerului Educației către profesori să contribuie cu resurse educaționale deschise: „Ne dorim implicarea profesorilor pentru realizarea de lecții video”

Ministerul Educației face un apel către profesori să contribuie cu resurse educaționale deschise. Într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a ministrului Monica Anisie. Pe lângă încărcarea de resurse educaționale deschise,…
Vezi articolul

Ploaie de promisiuni de la Guvern pentru profesori: două salarii brute în plus pe an, 5.000 de euro pentru profesorii de la sate și 6 salarii medii brute la pensionarea celor cu 30 de ani vechime

Într-un memorandum prezentat de Viorica Dăncilă la ședința de Guvern sunt prevăzute mai multe măsuri pentru care Guvernul și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ au semnat un acord. Edupedu.ro a…
Vezi articolul

DOCUMENT Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, gradul școlilor și de categoria acestora, publicate de Ministerul Educației – proiect

Un proiect de hotărâre de guvern cu grilele detaliate pentru salariile directorilor și ale personalului didactic auxiliar de conducere a fost pus în transparență decizională de Ministerul Educației. Grilele sunt…
Vezi articolul