Comisia de Etică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a luat o decizie în cazul profesorului acuzat de abuzuri și comportament umilitor, dar nu spune în ce constă

0 vizualizări
Foto: Romulus Bruma (C) / Agerpres Foto
Comisia de Etică a Universității Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) a finalizat ancheta privind acuzațiile de putere și comportamente umilitoare la care sunt supuși studenții profesorului Eugen Iordănescu de la Facultatea de Științe Socio-Umane. Pe site-ul universității este publicată o informare în care se precizează doar că hotărârea comisiei a fost trimisă rectorului ULBS care „a luat act de aceasta și va pune în executare cu celeritate măsurile care se impun”.

Hotărârea Comisiei de Etică nu este publicată, iar în informare se mai precizează faptul că „după soluționarea cazului, accesul terților la dosar va fi interzis”.

  • Edupedu.ro a contactat un membru al Comisiei de Etică din cadrul Universității care nu a putut să ne spună de ce decizia nu este făcută publică și ne-a direcționat către departamentul de comunicare. Am solicitat pe email decizia luată în cazul Eugen Iordănescu și când o vom primi o vom publica.

Hotărârea Comisiei de Etică în cazul profesorului Eugen Iordănescu, acuzat de zeci de studenți de abuz de putere și comportamente umilitoare la cursuri, a fost trimisă direct rectorului Universității fără să fie făcută publică.

„În ceea ce privește cercetarea Comisiei de Etică a ULBS, care a avut ca obiect săvârșirea de către prof. univ. dr. Eugen Iordănescu a unor fapte apreciate ca fiind posibile încălcări ale Codului de Etică și Deontologie Universitară și a Cartei ULBS, confirmăm faptul că în data de 16 octombrie 2024, Rectorul ULBS a primit hotărârea Comisiei de Etică, a luat act de aceasta și va pune în executare cu celeritate măsurile care se impun”, scrie în informarea publicată de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Foto: https://www.ulbsibiu.ro/news/informare/

În document se mai precizează faptul că „accesul terților la dosar este interzis și pe perioada desfășurării anchetei și după soluționarea cazului”:

„Reiterăm faptul că în Carta ULBS există prevederi clare cu privire la respectarea standardelor de confidențialitate a dosarelor Comisiei de Etică, art. 5(8) al capitolului Comisia de Etică din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu stabilind expres: „Accesul terților la dosarul de caz pe durata desfășurării anchetei va fi interzis, cu excepția reprezentanților legali ai părților și, atunci când faptele fac subiectul unei investigații oficiale a organelor de stat autorizate. După soluționarea cazului, accesul terților la dosar va fi interzis, cu următoarele excepții: reprezentanții legali ai părților în cazul unui recurs, membrii organismului de recurs, organele de stat autorizate, atunci când faptele fac subiectul unei investigații oficiale, cercetătorii, exclusiv în interesul cercetării academice și cu respectarea unor standarde stricte de confidențialitate”.

Foto: captură – Carta ULBS 2024

De remarcat și faptul că pe site-ul Universității nu sunt publicate deciziile Comisiei de Etică luate în acest an, 2024, iar pe anul 2023 sunt doar 4 decizii, toate de respingere – ca nefondate sau pe motiv că au fost depuse tardiv.

De asemenea, în Carta Universității se mai menționează la articolul 5 faptul că Comisia de Etică trebuie să răspundă sesizărilor în termen de 45 de zile, iar deciziile sunt făcute publice pe site-ul universității.

Informații de context

Pe 10 octombrie, publicația Investigatoria, preluată de Edupedu.ro, a relatat că, în urmă cu 4 luni, zeci de studenți ai Facultății de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) au depus o sesizare către conducerea instituției de învățământ superior, în care îl acuză pe profesorul universitar Eugen Iordănescu, de abuz de putere și comportament umilitor la adresa studenților. Dar, potrivit sursei citate, conducerea Universității le-a cerut studenților să completeze plângerea cu date de identificare ale celor care au completat sesizarea, “sub sancțiunea anulării sesizării”.

Mai mult, Comisia de Etică nu a soluționat solicitarea, luni de zile. În schimb, conducerea Universității le-a cerut studenților să completeze plângerea cu date de identificare ale celor care au completat sesizarea, “sub sancțiunea anulării sesizării”. Universitatea a invocat a doua zi „anonimizarea” datelor reclamanților, procedură legală dar limitată, diferită de sesizările anonime, promise de guvern dar încă nepermise de lege.

După ce cazul a apărut în presă, conducerea Universității a confirmat că există o sesizare depusă pe numele profesorului Iordănescu și că aceasta este „în curs de cercetare”, iar miercuri, 16 octombrie, decizia Comisiei de Etică a fost luată dar nu și publicată.

Citește și:
Zeci de studenți care au reclamat comportamentul abuziv și umilitor al unui profesor de Psihologie, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, lăsați fără soluție de Comisia de Etică de câteva luni / Comisia a cerut date de identificare ale semnatarilor dar și „mijloace de probă – martori și înscrisuri”
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu răspunde la investigația referitoare la un profesor acuzat de abuzuri invocând „anonimizarea” datelor reclamanților,  procedură legală dar limitată, diferită de sesizările anonime, promise de guvern dar încă nepermise de lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorii Azamfirei, Pirtea și Abrudan îl însoțesc pe ministrul Rafila în Cuba, potrivit ambasadei României la Havana / Aceiași rectori îl însoțeau acum câțiva ani și pe Sorin Cîmpeanu în țări exotice, ceea ce i-a ajutat să obțină un al treilea mandat la conducerea universităților lor

Trei rectori ai unor universități din România, Leonard Azamfirei, Marilen Pirtea și Ioan Abrudan, l-au însoțit săptămâna aceasta pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în Cuba, la un eveniment unde participă…
Vezi articolul

Elevii cer eliminarea admiterii la liceu prin examen separat, propusă în legea educației. Printre amendamente: introducerea calificativelor la Religie, Desen, Sport

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor și Consiliului Elevilor din București au susținut marți că vor eliminarea din proiectul legii Învățământului Preuniversitar a articolului privind examenul de admitere la liceu pentru…
Vezi articolul

INTERVIU Profesorii au făcut chetă ca eleva lor să meargă la olimpiadă, iar ea a luat locul I pe țară. Sena Moldovan, clasa a VII-a într-un sat bihorean: Părinții mei nu și-au putut continua studiile, telefon nu am, eu îmi fac singură temele. Școala înseamnă viitor, pentru că un om fără școală nu poate avea parte de nimic

„Școala înseamnă responsabilitate, viitor, pentru că un om fără școală nu poate avea parte de nimic”. Sunt cuvintele fetei de clasa a VII-a dintr-un sat bihorean care în urmă cu…
Vezi articolul

DOCUMENT Calendarul de intrare în vigoare pentru aproape 300 de acte normative care ar trebui să aplice noua lege a educației în învățământul preuniversitar, pus în consultare de Ministerul Educației / 1 Aprilie 2024, ziua în care va trebui să fie în vigoare 124 dintre acestea

Un proiect de ordin de ministru care conține calendarul de intrare în vigoare pentru toate actele normative subsecvente legii educației a fost pus în consultare de Ministerul Educației, vineri. Documentul…
Vezi articolul