Comisia de Etică a Universității din București discută joi acuzațiile de abuz ale mai multor studente la adresa lectorului universitar Horea-Mihai Bădău

5.492 de vizualizări
Foto: © Flynt | Dreamstime.com
Consiliul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a transmis că joi, 1 februarie, Comisia de Etică a Universității din București va avea o primă întâlnire pentru a discuta acuzațiile aduse în articolul RISE Project, potrivit unui comunicat de presă transmis Edupedu.ro. Amintim, este vorba despre acuzații de abuz aduse de foste studente la adresa lectorului universitar Horea-Mihai Bădău. Au fost depuse două sesizări cu privire la acest subiect, scrie în comunicat. Consiliul FJSC confirmă că profesorul se află în concediu fără plată, de cercetare, din septembrie 2023.

Joi, 1 februarie Comisia de Etică a Universității din București va avea o primă întâlnire pentru a discuta acuzațiile aduse în articolul RISE Project, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului FJSC. Este vorba despre acuzații de abuz aduse de foste studente la adresa lectorului universitar Horea-Mihai Bădău. 

“Comisia de Etică a Universității din București a fost sesizată ca urmare a articolului menționat, două sesizări fiind depuse la cu privire la acest subiect. În prezent sunt întreprinse măsurile legal prevăzute în vederea analizării acestei situații, Comisia va avea prima întâlnire mâine, 1 februarie 2024, în conformitate cu prevederile Art. 14 din Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei de Etică a Universității din București”.  

Potrivit comunicatului de presă transmis Edupedu.ro, Universitatea din București (UB) și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) reiterează toleranța zero față de orice forme de abuz.

În plus, Consiliul confirmă faptul că “profesorul care face obiectul investigației se află în concediu fără plată acordat pentru activități de cercetare începând cu luna septembrie a anului 2023, beneficiind, anterior, de un an de concediu fără plată pentru probleme personale. Acest lucru implică, conform legislației în vigoare, suspendarea temporară a contractului individual de muncă”.

Alte măsuri anunțate în comunicatul de presă:

  1. În același timp, la nivelul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării s-a organizat un grup de lucru care, alături de organizații cu expertiză în politicile de gen – inclusiv Centrul „FILIA” – vor organiza sesiuni de orientare pe această tematică pentru cadrele didactice, personalul administrativ, studentele și studenții FJSC. Prima sesiune urmează să se desfășoare la începutul semestrului II (facem precizarea că, în prezent, facultatea este în sesiunea de examene aferentă primului semestru).
  2. La inițiativa rectorului prof. univ. dr. Marian Preda, Universitatea din București va organiza mâine, 1 februarie 2023, un dialog deschis și o consultare cu studenții Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. 

DOCUMENT Comunicatul de presă al Consilului FJSC, din 31 ianuarie

Informații de context

Într-o anchetă publicată pe 26 ianuarie despre Horea-Mihai Bădău, lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, RISE Project arată prin mărturiile unor foste studente că “lucrurile care se spuneau pe holurile facultății erau adevărate. (…) Aproape oricine a trecut prin FJSC a auzit despre el că face avansuri studentelor”. 

Psihologii, juriștii și activiștii cu care au vorbit jurnaliștii Rise Project spun că Bădău a ieșit cu mult din granițele relației profesor-student, încălcând prevederile Codului de Etică universitară și ale Legii Educației. Experții mai spun că a abuzat de puterea pe care o avea și că majoritatea comportamentelor lui constituie hărțuire sexuală, conform RISE Project.

Foto: © Flynt | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Comisia de Etică a Universității din București a fost sesizată în urma anchetei RISE Project, anunță Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării
Anchetă Rise Project Catedra de abuz: Profesor universitar caută dragostea în facultate 

2 comments
  1. V-am adăugat postarea la dosarul pe care avocatul meu îl va înainta instanței. Nu mi-ați publicat Dreptul la Replica, mi-ați pus numele in titlu, fără sa respectați prezumția de nevinovăție, ați scris minciuni, printre aceea ca sunt in concediu fără plata, deși Consiliul FJSC a spus clar ca sunt in concediu de cercetare, pentru ca am câștigat titlul de conferențiar in Franța, prin concurs, unde profesez acum pe un post de profesor-cercetator, obținut tot prin concurs. Dar probabil ca nu va convine sa publicați asta. Ne vedem in instanță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Decanul Facultății de Litere din București, apel la vot către studenți: Suntem în fața unei opțiuni dramatice: ori-ori. România va rămâne un stat ce recunoaște valorile UE sau nu există decât o singură altă direcţie: Rusia

„Încetaţi să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. (…) Daţi-vă o şansă. Ieşiţi la vot!”, este îndemnul decanului Facultății de Litere, Emil Ionescu, de la Universitatea din București. Profesorul a…
Vezi articolul

Oana Moraru: Pentru generaţia asta de copii regăsitul stării de plictis cu care noi ne-am obişnuit mult în copilărie e un triumf pentru că în sfârşit copilul se întâlneşte cu el, încep să îi funcţioneze rotiţele imaginaţiei

“Cred că pentru generaţia asta de copii regăsitul stării de plictis cu care noi, generaţia noastră, ne-am obişnuit mult în copilărie e un triumf pentru că în sfârşit copilul se…
Vezi articolul