Comisia de etică a Universității de Artă Teatrală și Cinematrografică I.L. Caragiale analizează declarațiile profesorului Sorin Lavric, ales senator AUR. Comunitatea universitară se delimitează ferm: Sunt incompatibile cu mediu academic, denotă o atitudine extremistă, xenofobă și misogină, în contradicție cu valorile europene

1.427 de vizualizări
Foto: Facebook.com/AUR
Comunitatea universitară a UNATC ,,I.L. Caragiale” București se delimitează ferm de declarațiile publice ale domnului Sorin Lavric, pe care le consideră incompatibile cu spațiul universitar, potrivit unui comunicat publicat de instituție.

Sorin Lavric este profesor asociat la UNATC, predă Istoria filosofiei la ciclul de licență și Filosofia artei, la specializarea Teatrologie, la master. Este doctor în filosofie și este abilitat să conducă lucrări de doctorat.

Într-un interviu pentru culturaladuba.ro, pe care îl puteți citi mai jos, proaspătul senator a vorbit despre afirmațiile controversate pe care acesta le face în cartea sa, Decoct de femeie, publicată în 2019, care au dus la excluderea sa din Uniunea Scriitorilor, marți 8 decembrie 2020, precum și de la revista România Literară.

Printre afirmații: „Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea.“, „Vopsirea unghiilor de la picioare e unul dintre oficiile cele mai absurde la care se poate preta femeia” sau „Nu sunt admirator al femeilor. Poți să admiri pe cineva pe care-l bănuiești deasupra ta.”

Reacția UNATC de miercuri: Comunitatea universitară a UNATC ,,I.L. Caragiale” București se delimitează ferm de declarațiile publice ale domnului Sorin Lavric, pe care le consideră incompatibile cu spațiul universitar, prin definiție liber, autonom și lipsit de orice fel de manifestare cu caracter misogin, naționalist-șovin, de instigare la ură rasială, etnică sau națională, sau orice alte tipuri de discriminare.

Din aceste motive, în conformitate cu Carta și Codul de etică al UNATC, a fost sesizată Comisia de etică din cadrul Universității, care analizează cazul și va prezenta cât mai curând concluziile sale.

Considerăm că declarațiile domnului Sorin Lavric, care nu este cadru didactic titular al UNATC, denotă o atitudine extremistă, xenofobă și misogină, venind în contradicție cu valorile europene, de care comunitatea noastră universitară este profund atașată: demnitatea umană, egalitatea, drepturile și libertățile individului.

În ultimul timp, UNATC a luptat constant pentru combaterea discriminării de orice fel, a abuzurilor, a bullying-ului, promovând o atitudine de coeziune, egalitate de șanse și respect reciproc.

Membrii comunității universitare trebuie să se distingă printr-o atitudine civică menită să ducă la creșterea prestigiului UNATC, fiind încurajați să aplice principiul responsabilității personale și profesionale.

Acest principiu fundamental impune evitarea comportamentelor de natură a provoca rău unei alte persoane și impune adoptarea unei conduite respectuoase în scopul menținerii unui climat adecvat, atât în mediul academic, cât și în public.UNATC „I.L.Caragiale” este și rămâne un spațiu al promovării valorilor, ideilor, creativității și toleranței!”

Ce spune Sorin Lavric în interviul pentru culturaladuba.ro:

Culturaladuba.ro: În primul rând, aș vrea să vă rog să ne explicați puțin afirmațiile din cartea dumneavoastră, care au apărut ieri în toată presa.

Sorin Lavric: Da, vă referiți la Decoct de femeie. Cartea aceea am publicat-o în primăvara lui 2019, când partidul AUR nici nu exista și eu nu îmi imaginam vreodată că voi ajunge să fac echipă cu George Simion și Claudiu Târziu.

Când a apărut cartea, a stat într-un con de umbră, cele câteva recenzii au fost negative, dar nu au stârnit cine știe ce valuri.

Au fost într-adevăr niște reacții critice, niște cârpeli malițioase pe facebook, mi s-a spus, eu nu am cont de facebook.

Oricum, cartea a rămas într-un con de umbră până acum, când s-a petrecut această izbucnire a partidului AUR. Tot ce se întâmplă acum nu e o reacție critică la o carte de filosofie. Aceea e o carte de ficțiune, în care eu fac o tipologie, descriu 6 tipuri de femei și le descriu dinăuntrul unor teme speculative.

“Cartea aceea este un amestec de literatură și filosofie, este rodul imaginației mele și al culturii mele filosofice.”

Sorin Lavric, scriitor și viitor senator AUR

Când scoți acele pasaje din context, ele pot fi interpretate într-o cheie misogină, drept dovadă…ce căpcăun devorator și misogin sunt.

Și nu este așa. Eu sunt un admirator al femeii și sunt încredințat că viața unui bărbat fără femei ar fi un pustiu, o vale a plângerii. Eu nu am scris cartea din ură față de femei, am scris-o dintr-o minune contrariată față de misterul feminin, că altfel nu aș fi scris-o.

Cum nu sunt neapărat un admirator al sexului frumos, pe femeile de aici nu le-am ales fiindcă mi-au plăcut, ci pentru că mi s-au impus atenției în virtutea unei înzestrări de excepție.”

Citat din prologul cărții Decoct de femeie, semnat de Sorin Lavric

Culturaladuba.ro: Înțeleg, dar luând puțin la analizat aceste afirmații care au apărut în presă, de exemplu cea despre “vopsirea unghiilor de la picioare”, despre care spuneți că “este ceva absurd la care se poate preta femeia”, aș vrea să ne explicați această idee.

Sorin Lavric: Este reacția mea estetică, reacția mea de psihologie masculină față de un detaliu de cochetărie feminină, pe care eu nu l-am înțeles și pur și simplu îl constat ca atare.

Culturaladuba.ro: Dar în ce constă absurditatea? Și de ce vorbiți doar despre vopsirea unghiilor de la picioare și nu și de la mâini?

Sorin Lavric: Pentru că podoaba unghiilor de la picioare este, în ochii unui bărbat, inutilă, pentru că un bărbat nu se uită la unghiile de la picioare ale femeilor.

Pur și simplu. Este un detaliu de psihologie masculină, pe care probabil femeia o consideră ca o insultă, dar nu este nicio insultă. Este un minim detaliu. N-o luați ca pe un verdict doctrinar sau ideologic.

Ce i-ați face lui Nietzsche azi, dacă Nietzsche spunea “dacă te duci la femei, trebuie să te duci cu biciul”. Așa spune Nietzsche în “Așa grăit-a Zarathustra”. Vă dați seama că ar fi fost pus la zid și omorât?

“Luați pasaje din cărțile lui Cărtărescu sau ale lui CT Popescu, să vedeți acolo ce misoginism.”

Culturaladuba.ro: Mai este o afirmație – „Nu sunt admirator al femeilor. Poți să admiri pe cineva pe care îl bănuiești deasupra ta.” Vreți să spuneți că o femeie nu are cum să fie deasupra dumeavostră?

Sorin Lavric: Nu, acolo vorbeam despre înclinația femeii pentru gândirea abstractă. În genere, filosofia este o prerogativă masculină, nu feminină. În general, marii filosofi ai omenirii și marile idei au fost făcute de filosofi, nu de femei.

Și eu la asta mă refeream, la admirația față de un intelect, pentru o minte speculativă.

Culturaladuba.ro: În prologul cărții dumneavoastră afirmați că femeia nu are capacitatea de a gândi abstract. De ce spuneți asta?

Sorin Lavric: Da, îmi păstrez opinia. Eu fac filosofia femeii, așa cum am înțeles-o eu. Vreți să fiu un duplicitar politicos?

Explicația este că istoria filosofiei a fost făcută de bărbați”

Citiți interviul integral pe culturaladuba.ro


3 comments
  1. Măi, da’ cartea aia a apărut acum un an… Până acum nu s-a găsit nimeni să semnaleze “extremismul”. Aaa, a intrat în Parlament fara sa fie pe listele usere, pesede, penele, behehe și acum trebuie lapidat! Fain.

  2. Interviul este profesionist si oricine vrea sa înțeleagă despre ce e vorba, o poate face ușor. Asta nu inseamna ca Sorin Lavric nu va fi dat afara de la UNATC, “corectitudinea politică” e la modă ÎNCĂ!
    Si in aceeasi cheie, e de asteptat sa se renunțe curand si la numele lui Caragiale, motive de “etică” si “corectitudine politică” se găsesc destule…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

(P) Octav Drăgoi, olimpic cu aur la Matematică, absolvent de Harvard și mentor al juniorilor care se pregătesc de Balcaniadă prin Fundația Upper Education, despre propriul său mentor: Mereu venea cu ceva nou, între “interestingly quirky” și “stunningly mind-blowing”, făcând învățatul un deliciu

“Un profesor bun este nu neapărat cel care poate furniza o cantitate mare de informații, ci mai degrabă cel care poate să își expună domeniul într-un mod interesant, să trezească…
Vezi articolul

Cerințele studenților pentru autorități, în contextul Covid-19: Amânarea plății taxelor, ajutor pentru studenții fără acces la calculator, mai multe burse sociale din toamnă, dezinfectarea spațiilor de cazare

“Nu ne izolați de educație!” suna apelul Alianței Naționale ale Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) către autorități, apel adresat, marți, în contextul măsurilor luate pentru combaterea epidemiei Covid-19. ANOSR formulează…
Vezi articolul

Dispute la Universitatea Valahia, înaintea alegerilor pentru rector: Reclamații la Ministerul Educației că mai mulți cercetători nu au drept de vot și că sunt probleme în Carta universitară / Surse: Ministerul indică drept responsabil biroul electoral, spune că a dat aviz de legalitate pentru cartă

Alegerile pentru funcția de rector în cadrul Universității Valahia din Târgoviște, programate să aibă loc luni, 11 martie, sunt prefațate de o serie de dispute, însoțite de plângeri la Ministerul…
Vezi articolul
Masteratul la distanță

EXCLUSIV Câte mandate permit țările europene rectorilor. Senatorii români deschid poarta mandatelor nelimitate pentru șefii universităților, pe când majoritatea democrațiilor europene păstrează limita de două

Când au votat să elimine din lege limita stabilită pentru numărul de mandate pentru rectori, care ar putea căpăta posibilitatea să păstreze mandatul pe viață, senatorii au plasat România într-o…
Vezi articolul