Colega profesoarei înjunghiate: De 4 zile aștept o reacţie. De la orice factor de decizie din România zilelor noastre. De la ministrul Educaţiei mai ales. Sau noi nu mai contăm?

11.828 de vizualizări
Colega profesoarei de matematică înjunghiată lângă cancelaria Colegiului Național Spiru Haret din Ploiești reclamă lipsa de reacție a responsabililor din învățământ, a autorităților, locale și centrale, dar și a sindicatelor. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, profesoara Mihaela Vișinoiu povestește momentele groaznice prin care a trecut colega ei, care era la un pas de a-și pierde viața, și ridică mai multe semne de întrebare despre siguranța și securitatea profesorilor.

Iată mesajul integral al profesoarei Mihaela Vișinoiu.

“2 februarie. Prima noapte de vacanţă. În alte condiţii aș fi dormit liniștită. De câteva nopţi nu pot. În noaptea aceasta îmi plâng durerea, neputinţa, dezamăgirea, furia, revolta.

4 zile de când colega mea a fost înjunghiată chiar în faţa cancelariei. Un om minunat, un profesor dedicat. Încă îi aud ţipătul și îi simt mâna strângându-mă. Mă aud promiţându-i că totul va fi bine! (Mulţumesc, Doamne, ca A este stabilă și medicii au reușit să o salveze!) Momente de groază. Nu înţelegeam ce se întâmplă. Nu puteam să-mi traduc cuvintele ei: “M-a înjunghiat!” Și apoi cuţitul, sângele…. Ceva ce nu puteam privi nici în filme.

Este realitatea zilei de 29 ianuarie 2019, Ploiești, România, în unul dintre liceele unde standardele educaţionale (demonstrate prin rezultate la concursuri, olimpiade, promovabilitate), disciplina și siguranţa elevilor sunt o preocupare permanentă. O situaţie fără precedent în România, extrem de gravă, este transformată într-o știre banală de televiziune. Drama unui om, a unei familii, a unui colectiv, devine “breaking news”. Și apoi? Păi cam atât!

De 4 zile aștept o reacţie. De la orice factor de decizie din România zilelor noastre. De la Ministrul Educaţiei mai ales! În oricare altă ţară din lumea asta, într-o situaţie atât de gravă, cel puţin Ministrul Educaţiei ar fi ieșit cu o declaraţie oficială. Și dacă nu despre măsurile pe care le va lua în viitor pentru a se evita asemenea tragedii în școlile românești, măcar cu câteva vorbe de încurajare în semn de solidaritate faţă de familia colegei noastre. Că doar suntem oameni, doamnă Ministru! Sau noi nu mai contăm?

Înţelegem că Măria Sa, Elevul, este stăpânul nostru și ca Înălţimea Sa, Părintele, face legea în școală. Nu-i problemă, am înţeles asta! Am înţeles și că acolo unde statul nu are, este de datoria noastră, a profesorilor, să aducem de acasă, că na! dacă ne iubim meseria… Știm, doamnă Ministru că sunteţi în slujba elevilor și a părinţilor. Și noi suntem tot în slujba lor. Dar doamnă Ecaterina Andronescu, nu cumva aţi uitat că aveţi datoria de a apăra și profesorii? Sau noi nu suntem buni decât atunci când vine despre datorii și obligaţii?
Ne-aţi cocoșat cu tot felul de proceduri (cred că la noi în școală există procedură și pentru mersul la toaletă), dosare de comisii, portofolii, statistici, rapoarte, hârtii peste hârtii. Tone. Inutile, părerea mea. Le-am făcut totuși. Facem și pe paznicii în timpul serviciului pe școală, expunându-ne la tot felul de situaţii neplăcute, facem și pe însoţitorii elevilor în spitale, facem și triaj la poarta școlii. Le facem, doamnă ministru pe toate. Și mai ce? Și până când? 

Joi, pe 31 ianuarie, am avut consiliu profesoral. Toţi suntem șocaţi și traumatizaţi de ce am trăit alături de colega noastră. Mă așteptam să vină cineva să ne spună că ceea ce s-a întâmplat este un semnal de alarmă. Că au înţeles că nu în această direcţie trebuia să se îndrepte școala românească. Că vor lua măsuri. Că da, elevii și părinţii au drepturi, cum și noi, profesorii avem dreptul la viaţă măcar. Dar ce să vezi? Nimeni. Nimeni nu are nimic să ne spună. Nu tu primar, lider de sindicat, ministru, nimic! Ba mai mult, noi, școala, trebuie să venim cu alte măsuri de siguranţă. Cum? Triaj la poarta. Adică acum nici măcar să nu mai urce în cancelarie după noi. Să ne mătrășească direct la poartă. De râsul curcilor!

V-aţi învăţat să interveniţi prompt numai când vine vorba despre nemulţumiri ale elevilor și părinţilor. Pentru noi, profesorii, cine să intervină??? Noi putem și trebuie să ne facem datoria și când suntem jigniţi, hărţuiţi, ameninţaţi, mai nou și înjunghiaţi! Spre clasă! Cu o mână pe rană, alta pe catalog.

În oricare altă ţară din lume, după un asemenea incident, niciun profesor nu ar mai fi intrat la ore până când nu s-ar fi dat o lege care să-l apere de orice fel de act de agresiune. Noi de ce nu avem aceleași drepturi ca și funcţionarii publici? Întreb pentru un prieten, doamnă Ministru. Dar dumneavoastră domnilor profesori, colegii noștri din alte școli, nu aveţi nimic de spus? Pe 29 ianuarie a fost școala noastră. Mâine poate fi oricare altă școală din ţară. Pe 29 a fost A. Mâine putem fi oricare dintre noi.

Transmit familiei colegei mele multă sănătate și putere să depașească aceste momente cumplite. Sunt alături de dumneavoastră cu gândul și cu sufletul. Noi toţi ne gândim cu drag la A.și îi dorim recuperare rapidă. Ne lipsesc zâmbetul și optimismul ei și o așteptăm să revină cât mai curând printre noi.

Gândul bun să vă însoţească pe toţi ceilalţi! Eu de astăzi nu mai tac! Este suficient sânge în lume. În școli și în cancelarie nu vreau să-l mai văd!“

Pe 29 ianuarie o profesoară de matematică a fost înjunghiată la unul dintre cele mai bune licee din Ploiești, Colegiul Național Spiru Haret. Agresorul a venit la școală în stare de ebrietate, înarmat cu mai multe arme albe. Este vorba despre un fost elev, exmatriculat pentru comportament deviant și care ar fi fost nemulțumit de notele primite de la profesoara agresată. Profesoara este încă internată în spital, după operația suferită. Agresorul este reținut pentru 29 de zile.

Într-un comunicat de presă dat de Colegiul Național Spiru Haret din Ploiești pe 31 ianuarie, liceul dă câteva detalii despre cele întâmplate și anunță măsurile pe care le va lua.

Comunicatul poate fi citit integral aici:

“În legătură cu evenimentul deosebit de grav petrecut marți, 29.01.2019, când un fost elev al școlii a înjunghiat un cadru didactic în fața cancelariei, conducerea Colegiului “Spiru Haret” din Ploiești transmite opiniei publice interesate de caz următoarele precizări:

VICTIMA este doamna profesoara A.A., membru al catedrei de matematică, titular în sistem, cu o vechime în învățământ de 18 ani și încadrată în unitatea noastră din anul 2013. Colega noastră este un om deosebit și un profesor cu experiență. S-a remarcat printr-o conduită ireproșabilă, a demonstrat permanent seriozitate și profesionalism, și-a îndeplinit întotdeauna corespunzător sarcinile atribuite. Este foarte apreciată pentru implicarea și devotamentul său, atât în relația cu ceilalți profesori și direcțiunea, cât și în relația cu elevii și părinții acestora.

AUTORUL FAPTEI (N.M.A.), a frecventat cursurile colegiului nostru în perioada septembrie 2012-octombrie 2016. Este cunoscut de profesori și colegi drept un elev introvertit, cu unele dificultăți de comunicare, dar care nu a atras atenția în mod deosebit până în clasa a XII-a, când a fost transferat la un alt liceu. Transferul s-a făcut în urma unui incident petrecut în sala de clasă, când elevul și-a amenințat cu cuțitul un coleg, fără ca nimeni să fie rănit la acea dată. Deoarece elevul era major, cazul a fost preluat de autoritățile competente care au întocmit un dosar penal; procesul a încetat odată cu retragerea plângerii depuse de coleg.

ACCESUL în Colegiul “Spiru Haret” este reglementat printr-o procedură specifică și se face pe baza cartelei electronice pe care o au la dispoziție elevii și profesorii. Sistemul folosit permite transmiterea către părinți a unor mesaje pe adresa de email/ numărul de telefon furnizat școlii, astfel încât aceștia să fie informați în timp real cu privire la prezența la cursuri a elevilor. Activitatea didactică este organizată în două schimburi și este monitorizată video. Periodic s-au făcut operațiuni de îmbunătățire a sistemelor de monitorizare, un număr suplimentar de camere fiind amplasate recent (în vacanța de iarnă). Există două posturi de portar (câte unul pe schimb), portarii fiind remunerați din fondul de salarii. Plata acestora nu se face din contribuția părinților, așa cum s-a vehiculat în mod eronat în mediul online. De asemenea, în perimetrul școlii beneficiem și de prezența a doi jandarmi, care își desfășoară activitatea cu caracter permanent.

În ziua producerii evenimentului, în urma analizării imaginilor preluate de camerele video și a informațiilor oferite de martori, a reieșit că autorul atacului a folosit intrarea principală în jurul orei prânzului, când se realizează schimbul de ture. Acesta a profitat de aglomerație și s-a alăturat unui grup de elevi care au intrat pe baza cartelei de acces. În momentul respectiv, portarul se afla la post. Doamna profesoară era în cancelarie și se pregătea să își înceapă serviciul pe școală.

MĂSURI:
Dată fiind gravitatea situației, în consiliul profesoral de azi, 31.01.2019, personalul didactic și de conducere a participat la consultări încheiate cu următoarele decizii:

– continuarea analizei evenimentului de către comisia de cercetare constituită la nivelul școlii
– convocarea unui nou consiliu profesoral în perioada imediat următoare, la care vom solicita participarea câte unui reprezentant din partea Primăriei Ploiești, a Prefecturii Prahova, a Inspectoratului Școlar Județean, a Poliției Județene și de Proximitate, a Sindicatului “Școala Prahovei”, a Comitetului de părinți, a Consiliului elevilor. În acest consiliu, se vor stabili măsurile pe care evenimentul pus în discuție le impune și viitoare direcții de acțiune.

Menționăm că în școala noastră s-au făcut constant numeroase demersuri menite să asigure un climat propice derulării în bune condiții a activității educative: s-au organizat programe de prevenire și combatere a fenomenului de bullying și a altor comportamente problematice, elevii și profesorii s-au implicat în campanii naționale dedicate unor astfel de teme, am inițiat parteneriate cu instituții de profil, asociații și organizații specializate în domeniu, capabile să ne ofere suport avizat. Profesorii diriginți împreună cu profesorul consilier de la cabinetul psihopedagogic al școlii au susținut lecții deschise dedicate modalităților de gestionare a violenței în mediul școlar, precum și în cel familial, iar o parte dintre cadrele didactice au urmat cursuri de perfecționare pe aceeași temă, inclusiv în anul școlar în curs.

Datorită acestor aspecte, corelate cu baza materială a școlii (laboratoare, cantină, internat) și calitatea corpului profesoral, Colegiul “Spiru Haret”, cunoscut și cu denumirea de “Fostul Industrial 1”, se bucură de o bună reputație în comunitate. Părinți și elevi din Ploiești și împrejurimi ne aleg pentru disciplina și standardele educaționale pe care le menținem.

Vă asigurăm că suntem preocupați de sporirea măsurilor de siguranță, astfel încât evenimente dramatice precum cel din această săptămână, care este un caz singular, să nu se mai repete în viitor.

Atenția tuturor se îndreaptă în această perioadă către colega noastră căreia îi transmitem toată susținerea și afecțiunea noastră.

Totodată, ne dorim să tragem un serios semnal de alarmă referitor la escaladarea violenței sub toate formele în societate, fenomen cu atât mai grav cu cât se petrece în instituțiile menite să asigure educarea generației tinere. De aceea, se impune un sprijin mai susținut al autorităților locale și centrale în vederea obținerii unui mediu sigur, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Educația trebuie să fie grija tuturor!“


4 comments
  1. Astăzi am trimis către Primăria Ploiești o adresă în care îi cerem municipalității să ne spună cum este asigurată paza unităților de învățământ din întreg municipiul și ce resurse alocă pentru această nevoie.

    Cazul de zilele trecute din Colegiul Spiru Haret din Ploiești, unde un fost elev al liceului şi-a înjunghiat profesoara de matematică, ar trebui să ne facă să vorbim despre felul în care autoritățile locale își respectă obligația de a asigura resursele financiare necesare pentru creșterea siguranței unităților școlare, nicidecum să alimenteze un fals conflict între cadrele didactice și elevi/părinți ori alte părți implicate în actul educațional.

    Pe această cale, facem un apel către toate instituțiile în responsabilitatea cărora este realizarea siguranței în unitățile de învățământ să își facă treaba. Conform Legii 35/2007, e vorba de autorităţile administraţiei publice locale, inspectoratelor şcolare, inspectoratele de poliției, inspectoratele de jandarmi și, desigur, de unitățile școlare, cele care trebuie să ceară resursele necesare!

    echipa Școli Curate
    Societatea Academică din România

  2. Poate vă documentați mai bine data viitoare când realizați un material. În fotografie este clădirea Colegiului Național “Spiru Haret” din București.

  3. Daca un profesor urechea sau lovea un elev, toată mass-media era plină de articole o săptămână. Când o profesoara a fost injunghiata aproape că nu s-au auzit.
    Asta este presa cumpărată și fără valori etice din Romania !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like