“Colaboratorul Sputnik” a fost dat afară din Ministerul Educației. Secretar de stat: Imediat ce am aflat, i-am cerut demisia și pentru că nu e trecută în CV nicio acțiune de genul acesta, iar relația secretar de stat – consilier se bazează pe încredere / L-am luat dintr-o instituție publică: Inspectoratul Școlar Județean Vaslui

5.320 de vizualizări
Foto: Facebook.com/Mihaela Popa și Alexandru Mîță
Colaboratorul publicației Sputnik, organul oficial de propaganda al Rusiei, a fost dat afară din Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Mihaela Popa. Decizia vine după ce G4Media.ro a relatat în exclusivitate că Alexandru Mîță, profesor și inspector școlar în județul Vaslui, este președinte al unei asociații care militează intens pentru promovarea intereselor Rusiei și, în 2016, a înaintat Parlamentului European o notă de protest referitoare la o rezoluţie a Legislativului Uniunii Europene contra presei ruse.

Contactată de Edupedu.ro, secretarul de stat responsabil cu fondurile europene, Mihaela Popa, a declarat că nu îl știa pe Alexandru Mîță, atunci când l-a numit consilier al său la Ministerul Educației. “Poate că e un semnal că și noi trebuie să fim consiliați când ne alegem… Nu avem de unde să știm anumite lucuri. Am dat un google simplu, mai ales că l-am luat dintr-o instituție publică: din inspectoratul școlar județean, o instituție cu mare încredere, cu concurs. Eu mi-am propus să iau oameni în echipă din zone defavorizate, cu experiență, apolitici, să fie cât mai integri. Dar dumnealui nu mai este în minister“, a precizat Mihaela Popa.

Rep: Ce se întâmplă cu Alexandru Mîță, consilierul dumneavoastră care este colaborator al publicației Sputnik, organul oficial de propaganda al Rusiei?

Mihaela Popa: El nu mai este consilierul meu. Nu am avut de unde să știu, era inspector școlar, avea rezultate pe proiecte cu Franța, pe proiecte europene, pe CRED. De astăzi nu mai este consilierul meu. 

Rep: De ce l-ați numit consilier, îl cunoșteați?

Mihaela Popa: Nu îl știam. Am citit ce a făcut el în mai multe proiecte europene, în proiectul CRED pe campusul virtual la Vaslui, am citit și în ziarul Adevărul despre el. După aceea am văzut ca este de mulți ani inspector de franceză la Inspectoratul Școlar Județean, i-am citit CV-ul și l-am întrebat dacă ar vrea să dezvoltăm împreună la Ministerul Educației proiecte. L-am adus să lucrăm tocmai pe proiecte. 

Relația între un secretar de stat și un consilier se bazează pe profesionalism și pe încredere, așa încât de astăzi el nu mai este la noi. 

M-am uitat acum din nou pe CV-ul său și este unul extraordinar, are proiecte de cooperare internațională și nu apare nicăieri ce scrie în presă. L-am luat dintr-o instituție publică, Inspectoratul Școlar Judetean Vaslui, nu pe prietenie, tocmai pentru că am avut să mergem pe meritocrație. 

Rep: Dumnealui ce v-a spus? 

Mihaela Popa: L-am întrebat: de ce nu mi-ai spus? Și mi-a zis că nu i s-a părut important, mi-a spus că a luptat pentru olimpiada de rusă și că de aceea a trebuit să facă o asociație și că totul a făcut din pasiune pentru limbile slave, că s-a luptat și pentru croată, și că își dorea foarte mult să organizeze olimpiada și că de aici a pornit. Este profesor cu gradație de merit, era coordonator pe proiecte la Inspectorat, profesor de franceză. Am vrut ca unul dintre consilierii mei să vină din zonă defavorizată, ca să mă ajute să mă îndrept spre aceste zone cu proiectele europene. Am dat și un Google să caut, dar nu apare nimic. 

Rep: Dvs sunteți de acord cu opiniile sale potrivit cărora “parteneriatul României cu SUA este ”de tip colonialist”, susțineți interesele Rusiei?

Mihaela Popa: Eu nu sunt de acord, sunt pro-europeană și pro-americană. Am fost europarlamentară, toate acțiunile mele sunt proeuropene, mi s-a propus să fac parte din boardul Camerei de Comerț Româno-Americane, filiala Iași, acum suntem în faza de acte. Din mai mi s-a propus acest lucru, înainte să vin la Minister. 

Am fost în prima generație de europalamentari, 2007-2009, nu aveam de unde să îmi imaginez că un inspector școlar… Imediat ce am aflat, i-am cerut demisia și pentru că nu e trecută în CV nicio acțiune de genul acesta și relația secretar de stat – consilier se bazează pe profesionalism și pe încredere

Rep: Ce a făcut dl Mîță în cabinetul dvs, până acum?

Mihaela Popa: În cabinetul meu, am avut o consilieră cu COVID și dumnealui fiind contact direct a fost nevoit să intre în izolare. Nu a apucat să facă ceva semnificativ. 

Poate că e un semnal că și noi trebuie să fim consiliați când ne alegem… Nu avem de unde să știm anumite lucuri. Am dat un google simplu, mai ales că l-am luat dintr-o instituție publică: din inspectoratul școlar județean, o instituție cu mare încredere, cu concurs. Eu mi-am propus să iau oameni în echipă din zone defavorizate, cu experiență, apolitici, să fie cât mai integri.

Dar dumnealui nu mai este în minister. 

Informații de background

G4Media.ro a scris astăzi în exclusivitate că un colaborator al publicației Sputnik, organul oficial de propaganda al Rusiei, a devenit consilier al secretarului de stat Mihaela Popa din Ministerul Educației. Este vorba de Alexandru Mîță, profesor și inspector școlar în județul Vaslui, președinte al unei asociații care militează intens pentru promovarea intereselor Rusiei.

În 2017, Mîță declara, într-un interviu la Sputnik, că parteneriatul României cu SUA este ”de tip colonialist”.

Alexandru Mîță, inspector școlar în domeniul limbilor moderne în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, a fost promovat în Ministerul Educației în luna octombrie 2020, când secretarul de stat Mihaela Popa l-a adus drept consilier în cadrul cabinetului său din Minister. Popa a fost numită cu puțin timp înainte, în septembrie, fiind responsabilă cu atragerea fondurilor europene. În 2017, Mîță declara, într-un interviu la Sputnik, că parteneriatul României cu SUA este ”de tip colonialist”.

Foto: Facebook.com/Mihaela Popa și Alexandru Mîță


13 comments
  1. Dintr-o dată dna Popa nu a mai crezut în meritele dl consilier, de care era convinsă cu o zi înainte. Ce jalnic! Toate premiile, toate proiectele, toate dovezile n-au mai contat. De ce, dna secretar de stat?

  2. În anii ’50 erai condamnat pentru infracțiunea de “agitație antisovietică” (aici se putea înțelege absolut orice dorea “organul”), acum văd că este înfierată (cu “mânie euro-atlantică” de rit nou, firește) așa-zisa “agitație anti-americană”.. Nu contează CV-ul, experiență profesională, rezultatele avute în carieră – important este să stârpim din fașă delictul de crimă-gândire! Cine o mai face, ca el să pățească!
    “Toate-s vechi și nouă toate…”

  3. Miroase a xenofobie. E o rușine pentru minister să dea afară un om doar în baza opiniilor sale. Peste zece ani, când oamenii se vor dumiri, vă veți rușina pentru faptele voastre și pentru această abordare

      1. Dacă un român ar fi dat afară pentru că iubește cultura țigănească, asta ar fi sau nu ar fi xenofobie? Nu în adresa românului ci în adresa țiganilor.

  4. A mai fost unul, Radu Szekely, mare personaj ridicat in slavi de catre Sputnik. Domnul a facut parte din echipa Andronescu si initiatorul nebuniei “Educatia ne uneste” . Interesant este faptul ca Sputik se tot chinuie sa promoveze sistemul finlandez in educatia romaneasca .

  5. Există lege care interzice pt. cineva din învățământ să lucreze pt. o publicație (indiferent că este sau nu Sputnik)? Dacă da atunci trebuie tras la răspundere pt. nerespectarea legii. Dacă nu, atunci secretarul de stat Mihaela Popa ar purtea să aibă probleme.

    1. Hahaha! Nu are nicio interdicție, nu mai vorbi prostii! Concedierea sa însă este discriminatorie! Cum vedeți un om capabil, cum îl executați rapid, doar pentru că are opinii diferite!

    2. Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul! Mihai, pacat ca nu ai inteles nimic din ce se intampla. Din cauza ta si a altor prosti ca tine vom ajunge din nou o gubernie ruseasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție – Noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025 care începe mâine. Școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă

Aproape 3 milioane de elevi încep luni, 9 septembrie 2024, școala în România. Noul an școlar care debutează mâine vine cu o serie de reguli noi pentru elevi, după ce…
Vezi articolul

Încă o autoritate care „analizează” ce e de făcut cu salariile celor din Educație – Parlamentul. George Purcaru, FSLI: Am ridicat problema sporurilor, a decontării navetei și a orelor suplimentare pentru personalul nedidactic. Au promis că de mâine vor analiza situația / Protestele continuă joi în mai multe județe

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au discutat cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, cu ministrul Muncii și Ministrul Finanțelor despre aplicarea în integralitate a legii salarizării 153 din…
Vezi articolul

ANALIZĂ G4Media.ro: Modificări legislative în cascadă promovate în special de PNL lovesc în plin organizațiile neguvernamentale și descurajează protestele / Societatea civilă cere intervenția președintelui Iohannis

Un șir de proiecte de lege promovate în ultimele luni în special de PNL îngrădește activitatea organizațiilor guvernamentale, limitează organizarea de proteste și descurajează semnalarea cazurilor de corupție în presă,…
Vezi articolul