Diplomele de studii cu cod QR se amână pentru 2026, iar pentru absolvenții de facultăți, cele mai multe acte vor avea cod QR în 2027 – proiect de hotărâre / Motivul: Modificările în SIIIR presupun un timp de implementare, testare precum și de formare a personalului

1.669 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro/ Primele diplome de absolvire liceu 2024 cu cod QR
Codul QR care ar fi trebuit să fie introdus pe actele de studii începând cu anul școlar actual va fi introdus abia începând cu anul școlar 2025-2026, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare, miercuri, de Ministerul Educației și Cercetării. Pentru studenți, cele mai multe acte de studii vor avea cod QR din anul universitar 2026-2027, deși acesta trebuia să fie introdus începând din actualul an universitar.

Astfel, potrivit proiectului de HG pentru modificarea unor acte normative, pus în consultare de MEC, urmează să fie modificată HG 30/2024 referitor la actele de studii eliberate absolvenților și personalului didactic din preuniversitar.

Schimbările prevăzute:

„La art. 3 alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

  • ,,(2) Începând cu anul şcolar 2025 – 2026, actele de studii urmează să conţină ca element distinctiv un cod QR.
  • (3) În anul şcolar 2024 – 2025 actele de studii prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) -e), lit.p) -q) şi alin. (2) lit. c) urmează să conţină ca element distinctiv un cod QR.”

Acea HG  prevede, în prezent, că acest cod QR trebuie inclus pe actele de studii începând din anul școlar 2024-2025 (Art. 3 alin 1). 

Aceeași HG de acum un an prevedea ca diploma de absolvire a liceului și certificatul de acordare a definitivării în învățământ să includă cod QR din anul 2023-2024. Această prevedere este în noul proiect, pentru anul școlar actual, 2024-2025, fiind extinsă la mai multe acte: certificatul de competență lingvistică, certificatul de absolvire a ciclului inferior al liceului, diploma de absolvire a învățământului gimnazial și diploma de absolvire a liceului, însoțite de foaia matricolă, precum și certificatul de acordare a definitivării în învățământ.

O altă HG ce urmează să fie modificată prin proiectul pus în consultare de MEC este cea privind formatul actelor de studii în universitar. 

În cazul acestora, cele mai multe vor include cod QR ca element distinctiv din anul universitar 2026-2027, cu excepția unui singur document – certificatul de absolvire a cursului pregătitor pentru învățarea limbii române, care va fi eliberat cu un cod QR din anul universitar 2025-2026, pentru absolvenții înmatriculați în anul I începând cu anul universitar 2024-2025.

Propunerea de modificare pentru învățământul superior

„Art. II Articolul 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1225/2024 pentru aprobarea tipurilor de conţinut şi formatului actelor de studii, precum şi al suplimentului la diplomă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1005 din 8 octombrie 2024, se modifică după cum urmează:

  • ,,Art. 3 (1) Actele de studii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) – h) și lit. j)- k) care se eliberează absolvenţilor învățământului superior, înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2024 – 2025, conțin ca element distinctiv un cod QR din anul universitar 2026 – 2027.
  • (2) Actul de studii prevăzut la art. 1 alin. (1) lit. i) care se eliberează absolvenţilor învățământului superior, înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2024 – 2025, conțin ca element distinctiv un cod QR din anul universitar 2025 – 2026.””

HG-ul respectiv prevede, în acest moment, că toate actele de studii pentru absolvenții învățământului superior înmatriculați în anul I de studii începând cu acest an universitar conțin un cod QR.

Ministerul invocă motive tehnice legate SIIIR și RUNIDAS

Motivele acestor amânări sunt precizate în Nota de fundamentare ce însoțește proiectul de HG pus în consultare:

„Aplicarea codului QR începând cu anul școlar 2024-2025 presupune realizarea de dezvoltări la nivelul aplicației informatice Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) identificate și solicitate de minister ca fiind necesare pentru aplicarea codului QR pe toate tipurile de acte de studii care se eliberează absolvenţilor din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, respectiv actele de studii care se eliberează personalului didactic din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar. Aceste dezvoltări presupun un timp de implementare, testare precum și de formare a personalului de la nivelul unităților de învățământ responsabil cu gestionarea bazei de date a aplicației SIIIR. Prin urmare, se impune o prorogare a măsurii aplicării codului QR pe toate modelele actelor de studii.”

„Conform prevederilor art.124 din Legea învățământului superior nr.199/2023, cu modificările și completările ulterioare, gestiunea actelor de studii eliberate de unităţile de învăţământ preuniversitar, de instituțiile de învăţământ superior şi de Academia Română, precum şi a registrelor matricole de la nivelul sistemului de învăţământ superior se va realiza prin sistem informatic integrat Registrul unic național integrat al diplomelor și actelor de studii (RUNIDAS). Menționăm că RUNIDAS cuprinde datele şi informațiile existente în Registrul matricol unic al universităților din România (RMUR), precum şi toate actele de studii obținute de elevi, studenți, studenți-doctoranzi şi cursanți, începând cu finalizarea învățământului liceal. 

Având în vedere că în prezent baza de date existentă în RMUR nu conține toate informațiile care trebuie să fie cuprinse în toate actele de studii care se eliberează de către instituțiile de învățământ superior, se impune ca această infrastructură informatică să fie dezvoltată. Totodată, menționăm faptul că dezvoltarea unui astfel de sistem trebuie să respecte prevederile legale și cerințele de securitate care presupun costuri și mai ales operaționalizarea RUNIDAS.

De asemenea, menționăm faptul că, la această dată nu s-a eliberat de către instituțiile de învățământ superior vreun act de studii cu cod QR.”

Context:

În octombrie 2024, guvernul aproba, după nouă luni de consultări, hotărârea prin care studenții care au început facultatea în 2024 trebuie să aibă diplome de licență, de masterat, de inginer sau de arhitect cu coduri QR – detalii aici. Aceasta spunea că respectivul cod este inclus, ca element distinctiv, pe acte de studii începând din 2024-2025.

Măsura era introdusă la aproape 10 luni după cea referitoare la introducerea codului QR pe actele de studii și pentru personalul didactic din sistemul preuniversitar, care fusese in pusă în consultare în noiembrie 2023.

Pentru anul școlar trecut, diplomele de absolvire a liceului, cu un cod QR individual, au fost transmise școlilor cu întârziere de luni de zile, potrivit relatărilor Edupedu.ro.

Proiectul de HG pus în consultare de MEC:

Citește și:
Primele diplome cu cod QR, pentru absolvenții de liceu 2024, vor ajunge vineri în școli – adresă ISJ Mureș / Actele sunt tipărite complet la Imprimeria Națională
UPDATE Studenții care au început facultatea în 2024 vor avea diplome de licență, masterat, de ingineri sau arhitecți cu coduri QR – proiect aprobat de Guvern după 9 luni / Doctorii au cod QR din 2025, Ministerul Educației amână termenul pentru restul absolvenților
Diplomele de absolvire a liceului 2024, care vor conține un cod QR individual, nu au ajuns încă în școli, la două luni de la terminarea cursurilor pentru clasa a XII-a – surse
Primele diplome cu cod QR, pentru absolvenții de liceu 2024, vor ajunge vineri în școli – adresă ISJ Mureș / Actele sunt tipărite complet la Imprimeria Națională
LISTA Acte de studii care vor avea un cod QR, din anul școlar 2024-2025 / Regulamentul privind actele de studii și documentele școlare din învățământul preuniversitar, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Până pe 30 septembrie, elevii de gimnaziu și liceu se pot înscrie la grupele de excelență de la Centrul județean Timiș. Pregătire suplimentară la 18 discipline, printre care Limba spaniolă, Informatică și Robotică

Până pe 30 septembrie, elevii de gimnaziu și liceu se pot înscrie la grupele de excelență de la Centrul județean de excelență (CJEx) Timiș. Pregătirea suplimentară se face la 18…
Vezi articolul

EXCLUSIV. CNATDCU nu analizează teza de doctorat a ministrului Bode, anunță președintele interimar. Mircea Dumitru, după participarea Ligiei Deca la ședința de azi a CNATDCU: Ministerul invocă o decizie a Curții Constituționale / Dacă noi propunem și putem propune o comisie de analiză, ministerul se opune spunând că nu putem

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția care a primit două sesizări de plagiat în teza de doctorat pe numele ministrului de Interne, Lucian Bode,…
Vezi articolul

Anul trecut școlar 53% dintre elevii României aveau medii peste 8.50, anunță ministrul Educației, care susține că printre ei erau și analfabeți funcțional: Notele au fot irelevante nu din cauza profesorilor, nu din cauza elevilor, ci din cauza situației generate de pandemie

„53% dintre elevii României aveau medii mai mari de 8.50 (…) printre aceştia numărându-se şi elevi care au fost din păcate încadraţi la analfabeţi funcţional”, a declarat ministrul Educației, Sorin…
Vezi articolul

Ligia Deca participă la ședința Consiliului Rectorilor condus de Sorin Cîmpeanu, după ce acesta a demisionat de la Educație în plin scandal de plagiat și la o zi după ce actualul ministru a respins fără soluții propunerea CNATDCU de a analiza plagiatul lui Bode

Ligia Deca, ministru al Educației de 5 săptămâni și fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, participă începând de astăzi la ședința de la Craiova a Consiliului Național al Rectorilor, for…
Vezi articolul