Codul QR care va fi folosit pe diplomele de studii universitare va fi legat de viitorul sistem informatic integrat pentru acte de studii, RUNIDAS, impus de Legea învățământului superior – reprezentanții Ministerului Educației / Ce spun ei despre datele care pot fi accesate astfel

1.082 de vizualizări
Foto: captură – diplomă
Codul QR care, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, va fi folosit pe diploma de absolvire a diverselor programe universitare începând din 2025 va fi legat de viitorul sistem informatic integrat pentru gestiunea actelor de studii, RUNIDAS, au declarat reprezentanții Ministerului Educației într-o dezbatere organizată, luni pe această temă. Ei au spus că acest cod QR este un „identificator” care doar ajută la accesarea surselor de date „pentru conformitate, pentru trasabilitate” și va avea elementele de securitate necesare.

Dezbaterea organizată de Ministerul Educației a vizat „proiectul de HG privind aprobarea tipurilor de conținut și formatul actelor de studii, precum și al suplimentului la diplomă”, despre care Edupedu.ro a scris pe larg aici. Acest proiect prevede ca, începând cu 2025, diploma de absolvire a programelor universitare – licență, masterat, de inginer, arhitect și altele urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR. Instrumentul ar urma să se aplice deja de anul acesta pentru cei care termină cu o diplomă de doctor.

Edupedu.ro a solicitat, în cadrul dezbaterii de luni, lămuriri cu privire la informațiile de profil academic la care va trimite acest cod QR – este vorba doar despre informații legate de diploma respectivă, sau de tot parcursul educațional al absolventului? Reprezentanta ministerului, Ioana Lazăr, a răspuns prin a face trimitere la sistemul informatic integrat care trebuie dezvoltat în conformitate cu noua Lege a învățământului superior.

Ea a prezentat codul drept „o măsură care va ajuta angajatorii să verifice dacă diploma prezentată de persoana respectivă este una validă, este una autentică și este într-adevăr emisă de o instituție de învățământ superior acreditată”. Potrivit reprezentantei ME, codul va produce efecte „abia în momentul în care vom reuși să operaționalizăm RUNIDAS, așa cum prevede legea învățământului superior”.

Ce este RUNIDAS, conform Legii 199/2023:

  • „Art. 124 (1) Se înființează RUNIDAS, ca sistem informatic integrat pentru gestiunea actelor de studii eliberate de unitățile de învățământ preuniversitar, de instituțiile de învățământ superior și de Academia Română, precum și a registrelor matricole de la nivelul sistemului de învățământ superior. RUNIDAS este gestionat de Ministerul Educației prin UEFISCDI.
  • (2) RUNIDAS cuprinde datele și informațiile existente în RMUR, precum și toate actele de studii obținute de elevi, studenți, studenți-doctoranzi și cursanți, începând cu finalizarea învățământului liceal. Nomenclatorul acestor tipuri de documente va fi actualizat prin ordin al ministrului educației.
  • (3) RUNIDAS se gestionează prin raportare exclusivă la persoanele care au calitatea de beneficiari ai prezentei legi și ai Legii învățământului preuniversitar.
  • (4) Analiza informațiilor cuprinse în RUNIDAS se realizează de UEFISCDI, în conformitate cu prevederile unei hotărâri a Guvernului privind operaționalizarea RUNIDAS inițiată de Ministerul Educației, în termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi.(…)”

Potrivit lui Andrei Crăciun, consilier al ministrului Educației, codul reprezintă un identificator care nu are multiple tipuri de înregistrări, ci doar „identificatorul care te poate ajuta să ajungi la sursa datelor pentru conformitate, pentru trasabilitate și eventual alte elemente tehnice”. El a spus că „nu există o altă informație care să fie expusă prin acel cod QR” și că „se vor lua măsuri de securitate, se for lua audituri de securitate cibernetică pe aceste noi baze de date”, într-o manieră care să asigure și respectarea „reglementărilor GDPR.

Din dezbaterea de luni pe tema proiectului de HG:

Întrebare Edupedu.ro: Ce anume va arăta acest profil academic? Arăta doar documentul în format online, ca să nu mai fie nevoie de el și în format fizic? Sau va descrie un parcurs educațional al omului, la un moment dat? Adică vom ști ce școală gimnazial a făcut, ce liceu, ce facultate, ce post-doctorat și toate tipurile de studii pe care le are acolo? Care e finalitatea demersului?

Ioana Lazăr: Subiectul este unul complex și voi încerca ca în puținul timp pe care îl avem la dispoziție să descriu în câteva puncte strategia Ministerului Educației. Așa cum ați menționat și dvs. nevoia de introducere a acestui cod QR a venit pe fondul unei realități sociale care, din păcate, a forțat cumva introducerea unor mecanisme de prevenție. 

În Legea 199/2023 știți că este înființată acel sistem RUNIDAS, un sistem informatic integrat pentru gestiunea actelor de studii eliberate de unitățile de învățământ preuniversitar și de instituțiile de învățământ superior. RUNIDAS își dorește să cuprindă datele și informațiile existente deja în registrul matricol unic, precum și toate actele de studii obținute de elevi, studenți, studenți-doctoranzi și cursanți, astfel încât să avem un circuit complet al unei persoane de la momentul înmatriculării în sistemul de învățământ preuniversitar și până la momentul finalizării studiilor, fie că sunt liceale, fie că sunt de nivel universitar.

Introducerea acestui cod QR este un prim pas pentru digitalizare și este o măsură care va ajuta angajatorii să verifice dacă diploma prezentată de persoana respectivă este una validă, este una autentică și este într-adevăr emisă de o instituție de învățământ superior acreditată. Pasul este unul mic și va produce efecte pozitive și efecte vizibile abia în momentul în care vom reuși să operaționalizăm RUNIDAS, așa cum prevede legea învățământului superior. (…)

Andrei Crăciun, răspuns la o întrebare referitoare la măsurile tehnice de accesare a datelor prin cod QR: „(…) Practic, acel identificator unic are rol doar de a identifica înregistrarea respectivă. Ele, după cum foarte bine știți dacă lucrați în zona tehnică, ele pot fi mapate ulterior, chiar dacă își schimbă formatul. Vorbim de niște înregistrări care pot fi regăsite foarte ușor și pot fi referențiate ulterior fără nicio altă problemă, din acest punct de vedere. Orice dezvoltare pe viitor poate să aibă aceeași aceeași chestiune. Și nu se referă la un cod QR care are multiple tipuri de înregistrări, ci doar la identificatorul care te poate ajuta să ajungi la sursa datelor pentru conformitate, pentru trasabilitate și eventual alte elemente tehnice care se vor corela în baza respectivă de date. Nu există o altă informație care să fie expusă prin acel cod QR.

Întrebare: Unde sunt accesate informațiile legate de acei identificatori? Și identificatorii au vreun tip de protecție pentru a a asigura că nu se poate face brute force pe ei?

Andrei Crăciun: Bineînțeles, toate aceste elemente vor fi stabilite, dar vorbim de elemente de securitate. Evident, nu se vor pune într-un document accesibil publicului. Sunt referențiați ulterior, conform reglementărilor și normelor și bunelor practici în domeniu. (…) Evident, se vor lua măsuri de securitate, se vor lua audituri de securitate cibernetică pe aceste noi baze de date, pentru că, până la urmă, este normalitatea zilelor în care trăim, să putem să securizăm datele și să expunem minimum de date conform reglementărilor GDPR și directivelor care transpun legislația europeană în domeniu”.

Citește și:
PROIECT Diplomele studenților care termină facultatea din 2025 vor avea cod QR, la fel și diplomele de doctor din 2024 / Berezovski, Ministerul Educației: Va arăta parcursul academic integral al absolventului
Ministerul Educației aduce laolaltă indicatorii folosiți pentru a vedea situația de fapt din universități și felul cum ele pregătesc studenți pentru piața muncii – proiect / Nu se știe ce se întâmplă cu datele raportate către instituții precum Statistica, lipsesc indicatori pentru activități-cheie   

2 comments
  1. Daca am o diploma de licenta neridicata de anul trecut si ajung sa o ridic abia la toamna, adica intrat deja in anul universitar 2024-2025, mi se va elibera cea veche care e arhivata la ei? Sau se complica si se trimite la retiparit cu codul qr???

    1. Marian, in mod normal legile se aplica doar pentru viitor. O astfel de schimbare a mai fost acum ceva ani cand au aparut suplimentele la diploma in locul foilor matricole, cei care terminasera inainte au primit foile matricole ce le aveau intocmite la dosar. Aveti totusi grija ca unele facultati percep taxe de arhivare daca nu va ridicați diploma in 1-2 ani dupa finalizarea studiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La doar trei zile de la începerea școlii, sute de elevi din trei școli din Târgu Jiu nu mai primesc „masă sănătoasă”, după ce inspectorii au descoperit că mâncarea era ținută și transportată în condiții precare

Inspectorii direcției sanitar-veterinare din Gorj au depistat mai multe nereguli privind condițiile în care era transportată și depozitată mâncarea pentru elevi prin programul “masă sănătoasă” în 3 școli din Târgu…
Vezi articolul

Olimpiada Națională de Limba și literatura română 2023, clasele IX-XII, începe miercuri la Sibiu. Peste 350 de liceeni și profesori sunt așteptați la concurs, vizite la muzee, dezbateri – programul participanților

Miercuri, 19 aprilie, se dă startul Olimpiadei Naționale de Limba și literatura română (ONLLR), clasele de liceu, conform calendarului oficial de concursuri. 278 de elevi din toată țara și peste 90 de…
Vezi articolul