Codul de etică nu le interzice profesorilor și învățătoarelor să se implice în programul Școala după școală – directorul Consiliului Național de Etică

13.318 vizualizări
Școli particulare - copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Școala după școală – copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Programul Școala după școală poate fi organizat în continuare cu profesorii și învățătorii de la clasă, a declarat pentru Edupedu.ro directorul Consiliului Național de Etică. Interdicția meditațiilor cu elevii de la clasă, prevăzută de noul Cod de etică din preuniversitar, nu se traduce prin interzicerea implicării învățătoarelor în Școala după școală, a adăugat Gabriela Despan.

Școala după școală este un sistem de școlarizare, de supraveghere a copiilor, nu intră în regim de meditație”, a afirmat, pentru Edupedu.ro, Despan.

  • Ministerul Educației a publicat recent în Monitorul Oficial un Cod-cadru de etică al profesorilor din preuniversitar.
  • Realizat de Consiliul Național de Etică în învățământul preuniversitar, Codul prevede că profesorii au interdicția de a da meditații copiilor de la clasă și de a primi bani pentru serviciile educaționale oferite.
  • Ca urmare a noului Cod, în presă a apărut informația că învățătoarele și profesorii nu s-ar mai putea implica în programul Școala după școală

Contactată de Edupedu.ro, Gabriela Despan – directorul Consiliului Național de Etică în învățământul preuniversitar – a declarat că “nu se pune problema” ca acest Cod să le interzică profesorilor să desfășoare programul Școala după școală.

Programul Școala după școală se desfășoară în regim organizat și salarizat. Oamenii care predau la Școala după școală au contracte de muncă înregistrate și își plătesc contribuțiile, deci sunt salariați, iar elevii nu își plătesc profesorii, ci plătesc școala”, a explicat Gabriela Despan pentru Edupedu.ro.

Directorul Consiliului Național de Etică a precizat că, în timpul dezbaterii Codului, “au fost colegi care au ridicat această problemă”. Dar programul are “același regim ca în școlile private: părinții plătesc școlarizarea, nu pe profesori”, a continuat oficialul.

Potrivit acesteia, “Codul de etică este un set de norme, de principii care trebuie respectate de cadrele didactice, cadrele didactice auxiliare și de tot personalul din inspectoratele școlare, din Casa corpului didactic și toate aceste norme și reguli trebuie să ducă la un echilibru al activității din învățământ și la armonizarea acțiunilor profesorilor și părintilor, în beneficiul copiilor și al tinerilor”.

Codul de etică nu stabilește sancțiuni, ci numai relațiile de bună colaborare între profesori, între profesori și elevi, între profesori și părinți, între reprezentanții inspectoratelor școlare, între cei cu funcții de conducere și elevi”, a continuat Gabriela Despan.

Consiliul Național de Etică în învățământul preuniversitar este organismul consultativ al Ministerului Educației care a realizat Codul de etică al profesorilor din preuniversitar, publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesajul unui cadru didactic către elevi: Profesorii vor muta cerul și pământul pentru a da sens acestui an școlar, zdruncinat de COVID-19, nu vă cerem decât să aveți încredere în noi

Profesorii vor muta cerul și pământul pentru a da sens acestui an școlar, zdruncinat de COVID-19, scrie profesoara Cristina Stan, de la Școala Gimnazială „Grigore Moisil” Ploiești, județul Prahova, într-un mesaj…
Vezi articolul

SURSE Evaluarea tuturor elevilor se va face pe baza unor standarde naționale. Profesorii vor fi sancționați dacă evaluează fără respectarea standardelor, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar

Evaluarea elevilor se va face pe baza unor standarde naționale de evaluare de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, obținut pe surse…
Vezi articolul

Mesajul unei învăţătoare pentru ministru: „După ani dedicați profesiei ne trezim că suntem puși la colț și altoiți de elevi și părinți nemulțumiți pentru note sau alte pretenții”

O învăţătoare îi adresează o scrisoare ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Este vorba despre Mara Luana Rauca, cadru didactic „cu 19 ani vechime în învăţământ”. Aceasta îi solicită oficialului să ia…
Vezi articolul

OPINIE Schimbarea îngrijorător de frecventă a subiectelor de Bacalaureat, a punctajului, chiar a conținuturilor evaluate reflectă, de fapt, norul de ceață care acoperă învățământul românesc

Subiectele noi, cele din 2018 și cele anunțate deja pentru Bacalaureat 2019 sunt mai adaptate prezentului, față de subiectele date la Bacalaureat în trecut, a declarat pentru Edupedu.ro Carmen Borza,…
Vezi articolul