Cod roșu de căldură miercuri, 17 iulie, cu până la 42 de grade, în ziua concursului de Titularizare. Sunt 31 de grade în București la ora 9, când începe proba – prognoza completă ANM și temperaturile din 40 de orașe

10.196 de vizualizări
Foto: ANM
Zi de foc miercuri, 17 iulie, pentru candidații și profesorii care susțin concursul național de titularizare, de angajare în sistemul de învățământ. Vor fi până la 42°, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), care a prelungit în această dimineață codul roșu până miercuri inclusiv. ANM a transmis pentru Edupedu.ro prognoza pentru miercuri, care poate fi citită integral mai jos în articol.

Nicio temperatură maximă [editare ulterioară] nu se va situa sub 33° în țară. În București temperatura maximă va fi de 41°, cu un disconfort termic în continuare deosebit de accentuat, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

La 9:00 când începe proba scrisă a concursului național de titularizare, vor fi 31° în București, temperatura ajungând la 40° la ora 13:00, când se încheie proba, prognozează meteorologii. 30° sau peste 30° la ora 9:00 vor mai fi în țară și în orașele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Craiova, Galați, Giurgiu, Slobozia, Iași, Slatina, Alexandria, Ploiești, Tulcea și Focșani.

Iată prognoza ANM pentru 17 iulie (ora 9) – 18 iulie (ora 9) în țară:

  • Valul de căldură se va menține intens, va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 33 și 42 de grade, cele mai mari valori urmând a se înregistra în sudul Banatului, în Oltenia, și Muntenia, precum și în jumătatea sudică a Moldovei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 17 și 27 de grade (cu valori mai mici în zonele depresionare).
  • Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când local la munte, în nord-vest, nord și nord-est și pe arii restrânse în centru și sud-est vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului. Pe alocuri, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi însemnate, vor fi vijelii și căderi de grindină. 

În București:

  • Valul intens de căldură se va menține, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul a 41 de grade, iar cea minimă va fi de 24…25 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza când va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. 

LISTĂ Temperaturile din marile orașe miercuri, 17 iulie, la orele 9 și 13:

Reședință județTemperatură (2m) ora locală 09Temperatură (2m) ora locală 13
Arad2835
Pitești2838
Bacău2838
Oradea2634
Bistrița2533
Botoșani2832
Brașov2234
Brăila3039
Buzău3139
Reșița2636
Călărași3039
Cluj-Napoca2532
Constanța3034
Sfântu Gheorghe2232
Târgoviște2938
Craiova3039
Galați3039
Giurgiu3039
Târgu Jiu2737
Miercurea Ciuc1830
Deva2635
Slobozia3039
Iași3036
București3140
Baia Mare2533
Drobeta-Turnu Severin2938
Târgu Mureș2633
Piatra Neamț2632
Slatina3039
Ploiești3139
Satu Mare2634
Zalău2732
Sibiu2634
Suceava2630
Alexandria3039
Timișoara2836
Tulcea3137
Vaslui2738
Râmnicu Vâlcea2838
Focșani3039
  • Titularizarea este concursul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – candidații trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Proba scrisă de la Titularizare 2024, concursul de angajare în învățământ, are loc pe 17 iulie 2024.

Context. Unele școli în care se va susține concursul național de titularizare miercuri, 17 iulie, ar putea să fie schimbate cu altele în care să existe sistem de climatizare, a anunțat ministra educației, Ligia Deca, duminică după-amiază, 14 iulie.

Anunțul Ligiei Deca vine în contextul în care codul roșu de caniculă s-a prelungit până miercuri, 17 iulie, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), care a anunțat extinderea avertizării luni dimineață. Valul de căldură extremă cuprinde aproape toată țara.

Mai mulți profesori și candidați la concursul de angajare în învățământ – proba scrisă de miercuri, 17 iulie, transmit, într-un mesaj adresat ministrei Ligia Deca, primit pe adresa redacției, faptul că solicită schimbarea zilei alocate probei. Solicitarea – în contextul în care este cod roșu de caniculă până miercuri inclusiv.

Patru centre de examen pentru proba scrisă de miercuri, 17 iulie, la Titularizare 2024, au fost schimbate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Timiș, potrivit unui comunicat al instituției.


8 comments
  1. da,daca era voința,se amâna. Dar,nu e, nimănui nu i lasă! clasele sunt nearisite,neventilate,nespălate …lipsa aer condiționat….și ne ambiționăm să ținem și elevii până în 22 iunie și să începem pe 9 sept …

  2. Este imposibil să susții un examen la temperaturi peste 35 de grade,dacă în sălile în care se desfășoară acesta nu există aer condiționat .Aceasta ar fi inuman și după părerea mea rezultatele nu ar putea fi luate în considerare.

    1. Dar copiii cum au putut sustine examenele la Evaluare Nationala si Bacalaureat la 40 grade, fara aer conditionat? Pentru ei vi s-a parut uman????
      Ambii copii ai mei au sustinut examene anul acesta.
      Fiica mea cea mare mi-a spus ca a pus ciorna sub mana pentru a putea scrie pentru ca ii transpira mana foarte rau si ii era frica sa nu ude foaia de examen. Si a obtinut si rezultate foarte bune la bacalaureat.

      1. E tânără. Profesori sunt și de 50 de ani care dau titularizare.Sunt supraponderali de 40+.Nu cred ca exista termen de comparație. Aici sunt mult mai putini candidați și nu necesita un efort asa mare.Sa se dea joi sau vineri nu era asa grav.Sa amâni o zi-doua nu era asa mare efort.
        Nu se vrea pentru ca în toamna vin piloșii,fără examene.

    2. Mai inuman mi se pare ce au facut in alte judete: au inlocuit centrele de concurs aflate in resedinta de judet, cu centre de la tara, aflate la 100 de km de orice localitate din judet de unde ar proveni candidatul. Mai mult, nici nu exista transport in comun catre acele localitati, deci, daca nu ai masina personala, ori iei cateva masini la ia-ma nene, ori platesti masina: 200 km dus/intors. Ma credeti ca nici nu am bani sa platesc asa ceva, iar masina nu am. Aveam pregatiti doar 100 lei pentru autobuz, taxi, o apa si ceva de mancat. Foarte isteti cei care au gandit asa ceva cu 2 zile inainte de concurs. Acum sa ma rog de cineva sa-l platesc(va dati seama cat 200 km) sa ma duca. Repet: totul cu 2 zile inainte si cu prezentare acolo la ora 7 dimineata.

  3. Foarte bine, și dacă pățim ceva nu interesează pe nimeni.
    trebuie amânat pana revin temperaturile la normal…

  4. Ar putea fi amanat pana luni, nu cred ca ar fi vreun capat de tara. Luni, 22 iulie, sunt prognozate temperaturi de 34 de grade in Bucuresti. O alta varianta ar fi ziua de Sambata, 20 iulie, cand se anunta doar 31 de grade si ceva ploaie. Miercuri va fi ingrozitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Franța mută câteva probe de Bacalaureat în luna iunie, după ce absolvenții de liceu au susținut testările în martie și apoi au lipsit în număr record de la cursuri / Ministrul Educației: Trebuie să parcurgem integral al treilea trimestru

Probele la alegere pentru elevii din ultimul an de liceu din Franța se vor susține, în 2024, în luna iunie, odată cu celelalte probe din cadrul examenului de Bacalaureat, scrie…
Vezi articolul

Olimpiada de Limba română 2024. Programa și regulamentul actualizat pentru elevii de gimnaziu au fost publicate de Ministerul Educației. Ce conținuturi au fost exceptate de la etapele pe județ și națională

Programa și regulamentul actualizat pentru Olimpiada Națională de Limba și literatura română (OLLR) 2024, clasele V-VIII, au fost publicate de Ministerul Educației. O noutate față de regulamentul pentru anul școlar…
Vezi articolul

DOCUMENT În plină vacanță, Ministerul Educației schimbă regulile de concediu de odihnă pentru toți profesorii. Indemnizația de concediu se acordă înainte de plecarea în vacanță doar la cerere făcută cu 30 de zile înainte

În plină perioadă de concedii în Educație, unde vacanța propriu-zisă este în lunile iulie-august, Ministerul Educației schimbă regulile de acordare a zilelor libere legale pentru cadrele didactice și cele de…
Vezi articolul