Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public este una din deciziile anunțate în urma ședinței liderilor din coaliție de guvernare, potrivit G4Media.ro. Acest nou pachet de măsuri sociale și economice, numit ”Sprijin pentru România”, este în valoare de 1,1 miliarde euro.
Măsurile propuse sunt următoarele:
- Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
- Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
- Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.
- Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie 2022.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
- Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială
- Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
- Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
- Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției
Nu este făcută nicio referire specifică la cadrele didactice și la personalul din învățământul public, dar nu există nici excluderea acestora. Un sfert din diferența până la grila prevăzută de Legea 153/2017 ar însemna o sumă similară cu cea primită de profesori în luna februarie 2022, după ce Guvernul a adoptat o creșterte de circa 4,5% pentru personalul didactic de la începutul acestui an.
La ce salarii ar fi trebuit să ajungă profesorii încă din 2020, pe fiecare funcție și grad, vedeți aici.
Anunțul vine chiar în momentul în care sindicatele profesorilor au anunțat proteste în fața Guvernului, miercuri la prânz.
5 comments
Bătaie de joc la adresa profesorilor,încă o dată..
Au ajuns după 25 de ani vechime si zeci de examene,sub 3000 de lei,în timp ce o asistenta medicală fără studii superioare are netul puțin peste 6300…
Mai vrem ca in astfel de condiții ca profesorii să se perfecționeze pe banii lor,ori ca învățământul să fie unul de performanță???
Eu cred că în orice domeniu poți avea pretenții de la angajați doar după o stimulare financiară corectă și nu una de subzistență…
Ne mai miram de ce sistemul in învățământ este plin de pensionari???
Nu mai zic că profesorii vin de acasă chiar și cu cele mai elementare lucruri,cum ar fi hârtia pentru imprimantă, fișele de lucru,etc
Sa mai mărească salariile s-o la alte categorii, nu numai la bugetari,sunt bugetarii întețiți de bani,profesorii au o grămadă de bani și tot lor le mărește salariul .Sunt cu minimul pe economie și nu primesc nimic 200 lei dacă vrea patronul și bineînțeles ca nu vrea,nu tu un bon de masă, de vacanță nici nu mai vorbesc! Chiar e bătaie de joc,alții iau bani cu sacul și alții nimic! Rușine PSD,numai voi a.ti făcut aceasta discriminare!
Nici un guvern nu poate obliga patronatele, să mărească salariile.Singurul ajutor din partea statului este acela de a mării salariul minim pe economie.
Domnul Tampeanu, dam bani de acasa ca sa facem cursuri de dezvoltare personala. Pe astea nu le spuneti l;a televizot . Chiar nu mai avetii principii, rusine bun simt elementar
Primim sferturi din diferenta de acum, nu din cea din iarna, mai putin de 4,5% probabil 3,4%. Si se lauda tampeanu ca o sa dea salarii atractive in invatamant.. Dati diferenta , ca de laude suntem sătui.