Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov sunt orașele cu cele mai bune servicii de guvernare electronică oferite cetățenilor / Bucureștiul intră în top 10 național cu un singur sector – studiu al Universității Babeș-Bolyai

2.933 de vizualizări
Harta e-guvernarii in Romania / Sursa: UBB
Orașele Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Buzău și Oradea stau cel mai bine la capitolul serviciilor de guvernare electronică oferite cetățenilor, dintre toate orașele României, iar Bucureștiul intră în top 10 doar cu Sectorul 3, potrivit unei evaluări a implementării și eficienței guvernării electronice la nivel național, realizată de Universitatea Babeș-Bolyai.

La nivelul tuturor orașelor țării, top 10 este completat de Câmpulung Moldovenesc, Timișoara, București Sector 3, Otopeni și Baia Mare. Sectorul 1 din București urmează pe locul 11 la nivel național, Sectorul 6 – pe locul 17, sectorul 2 – pe locul 26, toate cu un scor de peste 60 din scorul maxim de 100 de puncte, conform evaluării prezentate joi de UBB. Sectoarele bucureștene 4 și 5 nu intră în top 50 național, iar sectorul 5 are un scor sub 50%.

  • În rândul orașelor cu 40-100.000 de locuitori, cel mai bine la capitolul guvernare electronică stau Alexandria (scor 70,6), Vaslui, Alba Iulia, Focșani, Piatra Neamț, Drobeta, Deva, Râmnicu Vâlcea și Bistrița, toate cu peste 60 de puncte.
  • Dintre orașele cu până în 40.000 de locuitori, clasamentul este condus de Câmpulung Moldovenesc, Otopeni, Agnita, Câmpulung, Azuga, Popești Leordeni, Câmpia Turzii, Odorheiul Secuiesc, Mărășești și Buziaș.

Analiza a fost realizată de specialiștii Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB. Aceștia apreciază într-un comunicat de presă că, deși a început să se dezvolte de cel puțin 20 de ani, rezultatele “în special la nivel central sunt destul de firave”. Aceasta, în condițiile în care “presiunea pentru dezvoltarea serviciilor online este evidentă, mai ales în orașe, în care populația educată folosește în mod uzual serviciile de internet pentru cumpărături sau operațiuni bancare”.

Top 15 servicii e-guvernare in orase – front office / Sursa: Studiul UBB

Nicu Urs, prodecan FSPAC, despre cum a fost elaborat studiul:

  • „Pentru a măsura progresele în implementarea guvernării electronice la nivel local, am creat  un  index de evaluare a serviciilor online (în principal servicii front-office) oferite cetățenilor și companiilor. Cu instrumentul nou creat am evaluat paginile de web oficiale ale orașelor și municipiilor din România. Indexul are 47 de indicatori, împărțiți în cinci categorii, fiecare cu o anumită pondere în nota finală: Ergonomie (15%), Conținut (25%), Servicii online (25%), Participare și implicarea cetățenilor (20%), Securitatea și protecția datelor personale (15%). Punctajul maxim care putea fi obținut este de 100.
  • Scorurile prezentate trebuie înțelese doar ca o fotografie de moment, care poate fi influențată de factori trecători (de pildă, o serie de orașe sunt în proces de actualizare a site-urilor, ceea ce face ca, în momentul evaluării, o parte din servicii să nu fie disponibile). De asemenea, au fost punctate doar serviciile funcționale în momentul vizitării de către evaluatori a site-ului”

Evaluarea urmează să fie reluată o dată la 2 ani.

Datele pot fi consultate detaliat pe pagina specială a proiectului.


2 comments
  1. La Timisoara imi plateam impozitele online pe vremea cand voi va vopseati bancile tricolor. Allez siquetire!

  2. Iasi, Brasov? Cred ca glumiti. Acestea doua sunt foarte ok in ce ati masurat si nu figureaza nici cat un varf de ac in topurile voastre aiurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admiterea la liceu „prin alunecare”, în școli în care elevii au ajuns în urma repartizării, nu a dorinței lor, plus pregătirea pentru meserii vechi – indicate de Măriuca Talpeș, de la Coaliția pentru Dezvoltarea României, drept cauze pentru care „condamnăm o jumătate de generație să fie șomeră în viitor” / 52% intră la liceu sub nota 6, considerat pragul nivelului 2 din PISA, al analfabetismului funcțional – analiză

Cifrele pe anul trecut, prezentate de Măriuca Talpeș, arată că 52% dintre elevii absolvenți de clasa a VIII-a intră cu media minimă admisă, de 6. Aceștia ajung în învățământul tehnologic…
Vezi articolul

ANALIZĂ Media pentru admiterea la liceu devine irelevantă, în București, pentru majoritatea candidaților. Elevi cu note mari vor ajunge la licee la care anii trecuți s-a intrat cu medii mici / Oficialii din Ministerul Educației au transferat problema părinților și le-au dat „un sfat”

Ierarhia mediilor generale de admitere la liceu 2022, pe baza căreia se face repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a, a fost anunțată vineri, 1 iulie. În București, numărul…
Vezi articolul