Cluj-Napoca și Timișoara depășesc București în clasamentul global QS al celor mai bune orașe pentru studenți. Absente din ranking în anii anteriori, orașele românești apar pe ultimele locuri în cea mai recentă ediție a QS Best Student Cities / Londra – pe primul loc

4.418 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Orașele Cluj-Napoca, Timișoara, București și Iași reprezintă România în cel mai recent ranking global QS al celor mai bune orașe pentru studenți, ranking în care centrele universitare românești nu au figurat în anii anteriori. Cel mai bun scor îl are Clujul, urmat la mică distanță, cu scoruri aproape egale, de Timișoara și de Capitală. Ediția 2023 a clasamentului global, publicată vara aceasta, este condusă de Londra, München și Seul.
  • Ultima ediție a rankingului, realizat de compania QS, care realizează unul dintre cele mai cunoscute clasamente globale ale universităților, include 140 de localități din întreaga lume. Dintre cele patru centre românești, Clujul apare cel mai sus, pe poziția 122, următoarele trei apărând în grupa ultimelor 10 orașe luate în considerare pentru acest clasament.
Cele mai bune orașe românești pentru studenți – QS Best Student Cities 2023:
  • Cluj Napoca – poziția 122 (scor 38)
  • Timișoara – poziția 131 (scor 35,5)
  • București – poziția 132 (scor 35,2)
  • Iași – poziția 137 (scor 33)
Cele mai bune orașe românești pentru studenți / Foto: Captură – QS – Topuniversities.com

Cel mai nou ranking are cu 25 mai multe orașe decât cel de anul trecut, care a reluat seria clasamentelor QS privind cele mai bune orașe studențești, după doi ani de pauză.

Scorurile centrelor universitare românești se compară cu cele ale Rio de Janeiro (poziția 121), Jakarta (124), Baku (126), Quito (130), Taichung – Taiwan (133), Montevideo (135), Denver (136).

Din Europa Centrală și de Est, cel mai bine poziționat este Praga (poziția 39), urmat de Varșovia (poziția 58), Brno (62), Budapesta (66), Krakovia (91), Riga (108), Vilnius (109), Wroclaw (117). La nivel similar cu centrele românești sunt Kaunas (Lituania – poziția 128), Lodz (Polonia – poziția 140).

Metodologia

Clasamentul ia în calcul orașele cu o populație de peste 250.000 de locuitori, care găzduiesc cel puțin două universități care apar în cel mai recent clasament QS al universităților lumii.

Indicatorii folosiți includ: locul universităților locale în clasamentul QS, ponderea studenților în populația orașului și prezența studenților străini, criterii precum poluarea, siguranța, dorința studenților de a studia în acea localitate, rata de angajare a studenților, costurile asociate școlii, costul vieții, câți studenți rămân în oraș după finalizarea studiilor.

Cele mai bune orașe pentru studenți, la nivel global, sunt considerate în ediția din acest an:

1 – Londra

2 – Munchen

3 – Seul

4 – Zurich

5 – Melbourne

6 – Berlin

7 – Tokyo

8 – Paris

9 – Sydney

10 – Edinburgh

Așadar, niciun oraș american în top 10 – primul care apare este Boston, pe poziția 11, iar al doilea este New York, pe poziția 18.

Foto: © KadettmannDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
QS World University Rankings 2023: Nicio prezență românească în top 1000, în ultima ediție a reputatului clasament al universităților lumii. Doar Universitatea Babeș Bolyai și Universitatea din București rămân în intervalul 1001-1200
2021 – Londra este cel mai bun oraș din lume pentru studenți – clasament internațional QS. Zece orașe est-europene figurează în top, dar niciunul din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bizarerii în clasamentul indicatorilor prin care universitățile primesc 1,15 miliarde de lei: Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București, pe ultimele locuri la calitatea profesorilor la Matematică și Istorie. Cele mai bune sunt Valahia Târgoviște și Universitatea Oradea / Bogdan Murgescu: Ar trebui verificate. Este și responsabilitatea universităților să nu raporteze bălării

Specializarea Matematică de la Universitatea Valahia din Târgoviște este cea mai bună din țară în anul 2020 la indicatorul calitatea resursei umane, adică a calității profesorilor universitari și a personalului…
Vezi articolul

„Epoca de aur” a universităților din Anglia ar putea să ia sfârșit, avertizează președintele forului de reglementare a învățământului superior din această țară / Apel pentru înlăturarea restricțiilor pentru vizele pentru studenții străini

„Epoca de aur a învățământului superior” din Anglia ar putea lua sfârșit, din cauza unei multitudini de factori, dar eventuale măsuri pentru combaterea crizei de finanțare cu care se confruntă…
Vezi articolul