Cluj-Napoca și Timișoara depășesc București în clasamentul global QS al celor mai bune orașe pentru studenți. Absente din ranking în anii anteriori, orașele românești apar pe ultimele locuri în cea mai recentă ediție a QS Best Student Cities / Londra – pe primul loc

4.428 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Orașele Cluj-Napoca, Timișoara, București și Iași reprezintă România în cel mai recent ranking global QS al celor mai bune orașe pentru studenți, ranking în care centrele universitare românești nu au figurat în anii anteriori. Cel mai bun scor îl are Clujul, urmat la mică distanță, cu scoruri aproape egale, de Timișoara și de Capitală. Ediția 2023 a clasamentului global, publicată vara aceasta, este condusă de Londra, München și Seul.
  • Ultima ediție a rankingului, realizat de compania QS, care realizează unul dintre cele mai cunoscute clasamente globale ale universităților, include 140 de localități din întreaga lume. Dintre cele patru centre românești, Clujul apare cel mai sus, pe poziția 122, următoarele trei apărând în grupa ultimelor 10 orașe luate în considerare pentru acest clasament.
Cele mai bune orașe românești pentru studenți – QS Best Student Cities 2023:
  • Cluj Napoca – poziția 122 (scor 38)
  • Timișoara – poziția 131 (scor 35,5)
  • București – poziția 132 (scor 35,2)
  • Iași – poziția 137 (scor 33)
Cele mai bune orașe românești pentru studenți / Foto: Captură – QS – Topuniversities.com

Cel mai nou ranking are cu 25 mai multe orașe decât cel de anul trecut, care a reluat seria clasamentelor QS privind cele mai bune orașe studențești, după doi ani de pauză.

Scorurile centrelor universitare românești se compară cu cele ale Rio de Janeiro (poziția 121), Jakarta (124), Baku (126), Quito (130), Taichung – Taiwan (133), Montevideo (135), Denver (136).

Din Europa Centrală și de Est, cel mai bine poziționat este Praga (poziția 39), urmat de Varșovia (poziția 58), Brno (62), Budapesta (66), Krakovia (91), Riga (108), Vilnius (109), Wroclaw (117). La nivel similar cu centrele românești sunt Kaunas (Lituania – poziția 128), Lodz (Polonia – poziția 140).

Metodologia

Clasamentul ia în calcul orașele cu o populație de peste 250.000 de locuitori, care găzduiesc cel puțin două universități care apar în cel mai recent clasament QS al universităților lumii.

Indicatorii folosiți includ: locul universităților locale în clasamentul QS, ponderea studenților în populația orașului și prezența studenților străini, criterii precum poluarea, siguranța, dorința studenților de a studia în acea localitate, rata de angajare a studenților, costurile asociate școlii, costul vieții, câți studenți rămân în oraș după finalizarea studiilor.

Cele mai bune orașe pentru studenți, la nivel global, sunt considerate în ediția din acest an:

1 – Londra

2 – Munchen

3 – Seul

4 – Zurich

5 – Melbourne

6 – Berlin

7 – Tokyo

8 – Paris

9 – Sydney

10 – Edinburgh

Așadar, niciun oraș american în top 10 – primul care apare este Boston, pe poziția 11, iar al doilea este New York, pe poziția 18.

Foto: © KadettmannDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
QS World University Rankings 2023: Nicio prezență românească în top 1000, în ultima ediție a reputatului clasament al universităților lumii. Doar Universitatea Babeș Bolyai și Universitatea din București rămân în intervalul 1001-1200
2021 – Londra este cel mai bun oraș din lume pentru studenți – clasament internațional QS. Zece orașe est-europene figurează în top, dar niciunul din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, după ce a fost numit în conducerea CNATDCU: Noi nu gândim individual, ci instituțional. Dacă mâine Consiliul Rectorilor își asumă poziția pe care eu am susținut-o – că rectorii nu ar trebui să fie în aceste consilii – eu îmi dau demisia. Dar regula e regulă

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este unul dintre cei doi rectori recent numiți în noul Consiliu general al CNATDCU, for care a generat discuții aprinse între rectorii care…
Vezi articolul

Reacția lui Cîmpeanu, la acuzațiile de conflict de interese pentru deținerea pozițiilor rector și parlamentar lansate de SNSPA, condusă de Pricopie: Unii își pierd echilibrul

Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor și parlamentar PNL, reacționează la acuzațiile de conflict de interese lansate de universitatea condusă de Remus Pricopie. “Într-o perioadă în care învățământul preuniversitar și cel…
Vezi articolul

Shanghai Ranking 2022 după domenii de studiu. Universitățile românești au o prezență modestă în clasamente, similară anului trecut. 7 din 14 apariții revin instituțiilor din Cluj-Napoca

Universitățile din România au și în acest an apariții modeste în clasamentele globale după domenii de studiu realizate de compania de consultanță Shanghai Ranking – Global Rankings of Academic Subjects 2022.…
Vezi articolul

Matematica, fizica, marketingul, robotica, teologia ortodoxă didactică și securitatea sistemelor informatice militare – printre specializările la care vor să renunțe unele universități din țară, în anul 2022-2023 / Unele dintre acestea se transformă în învățământ la distanță

Matematica la Universitatea “Ovidius” din Constanța, „Teologia ortodoxă didactică” la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, Fizica la Universitatea din Oradea, Marketingul la Universitatea din Pitești se numără printre specializările care…
Vezi articolul

Temele noului an universitar, paralele cu discursul ministrei. În loc de politizare, hărțuiri sexuale, doctorate cu frecvență redusă, pericolul incendiilor în cămine, reguli etice diluate și rezultate slabe pe plan internațional, Ligia Deca le-a vorbit studenților despre performanță, olimpici, capacitatea României pe viitor, francofonie și fenomene meteo

Anul universitar 2024-2025, deschis la Universitatea Politehnica București de ministra Educației, Ligia Deca, în pregătirile sale pentru viitoarele alegeri parlamentare, este primul în care regulile introduse de noua Lege a…
Vezi articolul