Cluburile sportive private vor primi bani de la stat pentru grupele de copii și juniori. Legea educației fizice și sportului, modificată prin ordonanță de urgență

Foto: © Matimix | Dreamstime.com

Cluburile sportive private vor beneficia de finanțare de la stat pentru activitățile cu grupele de copii și juniori, potrivit ordonanței de urgență (OUG) adoptată de Guvern joi, 8 august, care completează legea educației fizice și sportului 69/2000.

Anunțul a fost făcut ieri la briefingul de presă de după ședința de Guvern de către purtătorul de cuvânt al instituției, Mihai Constantin:

O altă decizie luată astăzi de Guvern vizează susţinerea sportului românesc de la primele paliere, adică de la copii şi juniori, inclusiv pentru cluburile de drept privat. Vă reamintesc că această viziune guvernamentală a fost adoptată printr-un memorandum în data de 4 iulie anul acesta, iar concret ordonanţa adoptată astăzi completează Legea 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului prin care şi cluburile sportive de drept privat au posibilitatea de a beneficia de alocaţii de la bugetul de stat acordate de instituţiile administraţiei publice centrale exclusiv pentru sprijinirea şi dezvoltarea activităţii sportive a copiilor şi juniorilor”, a declarat Mihai Constantin, după şedinţa de Executiv.

Constantin a precizat și că urmează să mai fie adoptată o hotărâre care va reglementa mecanismul de stabilire a alocaţiilor prin raportare la normele şi criteriile de selecţie specifice fiecărei ramuri de sport: „Această hotărâre trebuie adoptată în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei aprobate astăzi”.

Potrivit articolului 1 de la proiectul de OUG de pe ordinea de zi a ședinței de guvern, legea 69/2000 se completează la articolul 72, alineatul 1, astfel:

a1) alocații de la bugetul de stat acordate cluburilor sportive de drept privat de către organele administraţiei publice centrale, destinate exclusiv sprijinirii și dezvoltării activității sportive la nivel de copii și juniori”.

Articolul 2 din OUG prevede: „(1) Alocațiile bugetare prevăzute la art. I se acordă pe baza clasificării grupelor de copii și juniori din cadrul secțiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat, realizate de către federațiile sportive naționale. Clasificarea se va realiza prin raportare la normele și criteriile de selecție specifice fiecărei ramuri de sport, în scopul promovării sportivilor la loturile naționale, care vor fi adoptate prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ.

(2) Modul de alocare a fondurilor publice pentru grupele de copii și juniori din cadrul secțiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat, se stabilește printr-un mecanism de sprijin financiar aprobat prin hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (1). (3) Măsurile prevăzute la alin. (1) se acordă cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat”.

Articolul 3 – „Acordarea alocațiilor de la bugetul de stat pentru cluburile sportive de drept privat se va realiza cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate anual cu această destinație, în bugetul ordonatorilor de credite implicați”.

Care a fost motivația Guvernului pentru modificarea legii

Potrivit notei de fundamentare (NF) a OUG, care poate fi descărcată mai jos din articol, „Statistica europeană relevă că România este între ultimele trei țări UE în privința practicării vreunui sport (6,3%). 80% dintre români nu au practicat niciodată un sport sau au participat foarte rar la activități sportive. Spre comparație, țările nordice au cifre de până la 25% (sursa: Eurobarometer # 472/may 2022)”.

Potrivit Obiectivului 15 „Reforma finanțării sportului” din Programul de guvernare 2023-2024, aprobat de Parlament prin Hotărârea nr.22/2023 pentru acordarea încrederii Guvernului, Agenția Națională pentru Sport își propune reforma modului şi a mijloacelor de finanţare a activităţii sportive atât prin bugetul public, cât şi prin fonduri private.

Alte obiective ale Agenției Naționale pentru Sport au în vedere susținerea activității sportive la nivel de copii și juniori, asigurând parcursul coerent al sportivilor către înalta performanță, precum și promovarea de programe la nivel naţional pentru creşterea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă şi a numărului sportivilor legitimaţi prin promovarea sportului de performanţă la nivel de copii şi juniori”, mai scrie în notă (NF).

Adoptarea proiectului de act normativ conduce și oferă oportunitatea pentru descoperirea tinerelor talente care, integrate în sistemul competițional adecvat, contribuie direct la dezvoltarea fenomenului sportiv și obținerea rezultatelor sportive semnificative pe plan național și internațional”, mai susține guvernul despre necesitatea modificării legii.

DOCUMENT DESCARCĂ Ordonanța de urgență Legea 69/2000:

DOCUMENT DESCARCĂ Nota de fundamentare OUG Legea 69/2000:

Foto: © MatimixDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
LISTĂ Concursurile și olimpiadele școlare pentru care elevii pot primi bursă de merit sau de excelență în anul școlar 2024-2025 / Sunt tăiate de la burse rezultatele elevilor de la liceele sportive. Nu se acordă bani nici pentru premiile de la proiectele regionale
David Popovici: Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. Avem un campion olimpic din an în Paște și nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta – VIDEO
Bazinul interior de înot de la Complexul Lia Manoliu, unde s-ar putea antrena campionul olimpic David Popovici, așteaptă renovări de 8 ani. Licitațiile s-au blocat de trei ori – Europa Liberă
Exit mobile version