Universitatea Oxford, California Institute of Technology și Cambridge conduc clasamentul internațional al universităților realizat de Times Higher Education. World University Rankings 2020 dat publicității pe 11 septembrie arată că universitățile britanice înregistrează per total un declin față de anii trecuți, pe fondul creșterii finanțărilor din educație și cercetare în Germania și China. România este prezentă în Times Higher Education 2020 cu 9 universități (față de 7 anul trecut), dintre care două se clasează în grupa de locuri 801-1000, iar celelalte sunt pe poziții 1001+. Surpriza de anul acesta este căderea Universității din București pe poziția a patra, între instituțiile din România prezente în clasament.
Times Higher Education a publicat miercuri, 11 septembrie 2019, World University Rankings 2020 (clasamentul internațional al universităților 2020). Deși Universitatea Oxford din Marea Britanie conduce clasamentul pentru al patrulea an consecutiv, 18 din cele 28 de instituții de învățământ superior din Marea Britanie aflate în primii 200 în acest top au ocupat anul acesta poziții inferioare celor de anul trecut, se arată în comunicatul THE. Universitățile britanice înregistrează acest declin pe fondul unor investiții tot mai mari în educație realizate de alte state.
Care sunt universitățile românești din Clasamentul internațional al universităților 2020 realizat de Times Higher Education:
- Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB): un loc în intervalul 801–1000. Aceeași poziție ca anul tercut.
- Academia de Studii Economice din București (ASE): un loc în intervalul 801–1000. A urcat semnificativ față de anul trecut, când ocupa un loc în intervalul 1001+ și poziția a cincea între universitățile românești analizate în 2019.
- Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași: un loc în intervalul 1001+. Și anul trecut ocupa o poziție în intervalul 1001+
- Universitatea din București: un loc în intervalul 1001+. A scăzut semnificativ față de anul trecut, când ocupa o poziție în intervalul 801–1000, imediat după UBB (sursa).
- Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași: un loc în intervalul 1001+. Și anul trecut ocupa o poziție în intervalul 1001+
- Universitatea Politehnica din București: un loc în intervalul 1001+. Anul trecut, nu era în clasament.
- Universitatea Politehnica din Timișoara: un loc în intervalul 1001+. Anul trecut, nu era în clasament.
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: un loc în intervalul 1001+. Anul trecut, nu era în clasament.
- Universitatea de Vest din Timișoara: un loc în intervalul 1001+. Și anul trecut ocupa o poziție în intervalul 1001+
Într-un comunicat remis Edupedu.ro, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că este “prima dintre universitățile româneşti prezente în clasamentul Times Higher Education 2020 (THE) al instituțiilor de învățământ superior de la nivel mondial”.
UBB precizează că “doar 1.396 dintre cele aproximativ 27.000-30.000 de universități ale lumii au fost incluse în Times Higher Education 2020/THE, unul dintre cele mai importante clasamente internaționale ale universităților”.
Prorectorul UBB pentru cercetare, Daniel David, a declarat că “în ultimele trei clasamente THE (2018/2019/2020), UBB a crescut constant la cercetare (publicații/citări/internaționalizare) și la relația cu societatea (transfer/venituri din industrie). Din păcate, am scăzut la componenta de teaching din cauza:
- (1) subfinanțării (care nu ne permite să avem un raport cât mai bun în aceste clasamente între numărul de profesori și studenți care doresc să studieze la UBB și un buget decent per personal academic pentru activități universitare),
- (2) a tăierii locurilor la nivel de studii doctorale (care a vizat recent marile universități din centrele academice tradiționale) și
- (3) a politicilor publice naționale dezastruoase (ex. interzicerea evaluatorilor externi; minimizarea bunelor practici internaționale etc.) cu ecou internațional, care s-au reflectat apoi în evaluarea internațională a reputației universităților românești”.
David precizează că UBB a creat un Consiliu Didactic care are ca misiune formularea de “propuneri concrete cu ce am putea face mai mult prin forțe proprii (dacă și unde se poate), în ciuda condițiilor negative generate prin practicile naționale menționate anterior”. Oficialul argumentează înființarea Consiliului prin faptul că prima misiune a unei universități este componenta didactică.
Top 20 universități din Clasamentul internațional al universităților 2020:
1 University of Oxford – Marea Britanie. Și-a menținut poziția de anul trecut
2 California Institute of Technology – SUA. Locul 5 anul trecut
3 University of Cambridge – Marea Britanie. Locul 2 anul trecut
4 Stanford University – SUA. Locul 3 anul trecut
5 Massachusetts Institute of Technology – SUA. Locul 4 anul trecut
6 Princeton University – SUA. Locul 7 anul trecut
7 Harvard University – SUA. Locul 6 anul trecut
8 Yale University – SUA. Și-a menținut poziția de anul trecut
9 University of Chicago – SUA. Locul 10 anul trecut
10 Imperial College London – Marea Britanie. Locul 9 anul trecut
11 University of Pennsylvania – SUA. Locul 12 anul trecut, la egalitate cu Johns Hopkins University
12 Johns Hopkins University – SUA. Locul 12 anul trecut, la egalitate cu University of Pennsylvania
13 University of California, Berkeley – SUA. Locul 15 anul trecut
=13 ETH Zurich – Elveția. Locul 11 anul trecut
15 UCL – Marea Britanie. Locul 14 anul trecut
16 Columbia University – SUA. Și-a menținut poziția de anul trecut
17 University of California, Los Angeles – SUA. Și-a menținut poziția de anul trecut
18 University of Toronto – Canada. Locul 21 anul trecut
19 Cornell University – SUA. Și-a menținut poziția de anul trecut
20 Duke University – SUA. Locul 18 anul trecut
Autorii studiului precizează că scăderile înregistrate de universitățile britanice sunt mici, față de anul trecut, însă tendința descendentă a acestora este clară atunci când datele sunt analizate pe 5 ani. Dacă în 2016, 34 de universități din Marea Britanie erau în top 200, anul acesta mai sunt 28.
Spre comparație, numărul universităților din Germania care figurează în top 200 a crescut în aceeași perioadă de la 20 la 23, China înregistrează o majorare a numărului de instituții de învățământ superior prezente în top 200 de la 2 la 7, iar Australia de la 8 la 11.
Phil Baty, reprezentant al Times Higher Education, a spus că, având în vedere tendințele actuale și apropierea Brexitului, Germania “este pe punctul să depășească Marea Britanie ca națiunea numărul 1 din Europa, în ceea ce privește învățământul superior”, datorită cheltuielilor suplimentare pentru cercetare, atenției mai mari acordate internaționalizării și inițiativei pe care o are pentru succes în excelență.
Metodologie
Clasamentul este construit prin urmărirea a 13 indicatori de performanță, grupați în 5 domenii:
- Predare – mediul de învățare
- Cercetare – volum, venit și reputație
- Citări – influența cercetării
- Internaționalizare – personal, studenți și cercetare
- Venituri din industrie – transfer de cunoștințe către mediul socioeconomic
Vezi aici mai multe informații despre metodologia realizării clasamentului
World University Rankings 2020 realizat de Times Higher Education include aproximativ 1.400 de universități din 92 de țări, anunță instituția, care precizează că acest clasament este auditat de independent de PricewaterhouseCoopers.
1 comment
Universitatilor Romanesti li se ia oxigenul de la Bucuresti.
Cum sa urce in topurile mondiale?!