Clasamentele Times Higher Education după domenii de studiu: Câteva universități românești au apariții în jumătatea inferioară a primelor patru categorii anunțate / Babeș-Bolyai – cele mai bune rezultate

4.403 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Universitățile din România au din nou rezultate modeste în primele clasamente de anul acesta ale instituțiilor de învățământ superior din lume, după domenii de studiu, date publicității săptămâna trecută de Times Higher Education, unul dintre marii furnizori internaționali de ranking-uri universitare. În World University Rankings by Subject – ediția 2022, THE a publicat deocamdată doar patru clasamente, în care cele mai bune rezultate le are Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Niciuna dintre universitățile românești nu se situează în jumătatea superioară a vreunui clasament, iar cele mai multe apariții se încadrează în treimea finală a ranking-urilor. 
  • Times Higher Education a publicat în urmă cu câteva zile clasamentele pentru următoarele patru domenii de studiu: Științele Vieții, Științele Fizice, Psihologie, respectiv Clinic/Sănătate. Evaluările pentru celelalte domenii analizate de THE pentru noua ediție vor fi publicate în octombrie și la începutul lui noiembrie.

Cele mai multe apariții are Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (3 din patru categorii), urmată de Universitatea din București (2 din 3 categorii). UBB este, ca și anul trecut, singura dintre universitățile românești prezentă în clasamentul pentru domeniul Psihologie.

Domeniul cu cele mai multe prezențe românești, din cele patru, este cel al Științelor Fizice (6 apariții), urmat de Clinic/Sănătate (3 apariții). La Științele Vieții apar doar două universități românești. 

*Notă: În listele următoare, universitățile încadrate în același segment al clasamentului sunt listate în ordinea alfabetică, după numele lor în engleză, conform listării Times Higher Education.

World University Rankings by Subject 2022, primele domenii anunțate:

Clinic/Sănătate (total 925 universități listate):

World University Ranking by Subject – Clinical&Health / Sursa: THE
  • Universitatea George Emil Palade din Târgu Mureș (601+)
  • Universitatea Grigore T. Popa (601+)
  • Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (601+)

Pe primele trei locuri în clasamentul global se numără Universitatea din Oxford, Harvard și Imperial College London.

Științele vieții (total 972 universități listate):

World University Ranking by Subject – Life Sciences / Sursa: THE
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (601-800)
  • Universitatea din București (601-800)

Pe primele trei locuri în clasamentul global sunt Universitatea Harvard, Cambridge și Massachusetts Institute of Technology.

Physical Sciences (total 1227 universități listate):

Top 3 universități românești în World University Ranking by Subject – Physical Sciences / Sursa: THE
  • Universitatea Babeș-Bolyai (601-800)
  • Universitatea din București (801-1000)
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (801-1000)
  • Universitatea Alexandru Ioan Cuza (1001+)
  • Universitatea Dunărea de Jos din Galați (1001+)
  • Universitatea de Vest din Timișoara (1001+)

Pe primele trei locuri în clasamentul global sunt University of California – Berkeley, California Institute of Technology, Princeton University.

Psihologie (total 568):

World University Ranking by Subject – Psychology / Sursa: THE
  • Universitatea Babeș-Bolyai (401-500)

Pe primele trei locuri în clasamentul global sunt Cambridge, Stanford și Princeton.

Ranking-urile internaționale ale Times Higher Education pot fi consultate integral aici.

Citește și: Noul clasament al universităților Times Higher 2021 pe domenii de studiu: universitățile românești, departe de elita lumii. Babeș-Bolyai are cea mai puternică prezență și e singura din România la Educație și Psihologie. Nicio universitate românească la Drept

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile să se adapteze pentru instrumentele de inteligență artificială, chiar dacă pun multe probleme: ele oferă numeroase beneficii posibile, iar interzicerea lor ar fi inutilă / Folosirea AI să fie declarată în activitățile academice și restricționată selectiv – poziția oficială a Asociației Universităților Europene

ChatGPT și alte instrumentele bazate pe inteligență artificială, care au ajuns în ultima perioadă la dispoziția publicului larg, ar trebui să fie adoptate într-o manieră “eficientă și adecvată” la nivelul…
Vezi articolul

Peste jumătate dintre români consideră slaba pregătire a unor profesori drept o problemă principală a sistemului de educație – sondaj INSCOP / Alte probleme majore – abandonul școlar, lipsa de disciplină a elevilor

Peste jumătate dintre români apreciază că slaba pregătire și dezinteresul unora dintre profesori este o problemă principală a sistemului de educație, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, în parteneriat…
Vezi articolul
Curriculumul pentru grădiniță

Se vor închide și after school-urile și școlile private, după intrarea Bucureștiului în roșu? Ministrul Educației: Toate școlile și grădinițele vor rămâne închise pentru 14 zile, cu ore în online, indiferent dacă sunt de stat sau private

Odată ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de infectări de 3 la mie pentru București, interdicția de a veni fizic la școală sau grădiniță li…
Vezi articolul