Înscrierile la clasa pregătitoare încep miercuri, 3 mai, și durează până pe 18 mai, potrivit calendarului oficial. În această perioadă, părinții completează cererea-tip de înscriere, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor.
Cererea-tip a fost publicată de Ministerul Educației. Completarea online poate fi făcută pe site-ul dedicat al Ministerului Educației, inscriere.edu.ro, document activat astăzi.
Cererea cuprinde următoarele timpuri de date: date privind solicitantul (părinții sau reprezentantul legal), date privind copilul, date privind înscrierea în clasa pregătitoare, criterii generale de departajare și informații suplimentare.
Cererea-tip de înscriere în clasa pregătitoare 2023 – etapa I
Instrucțiuni de completare a cererii-tip de înscriere în clasa pregătitoare 2023 – etapa I:
„Punctul 1 – Date privind solicitantul
- Datele referitoare la domiciliul/reședința copilului se vor completa pe baza documentelor justificative prezentate de solicitant;
- Pot fi solicitanți: părinții (tatăl, mama) sau reprezentantul legal al copilului pentru care se solicită înscrierea;
- În cazul părinților divorțați se va depune la dosar o hotărâre judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilit domiciliul minorului.
Punctul 2 – Date privind copilul
- Se completează cu datele personale din certificatul de naștere al copilului;
- Naționalitatea este câmp ce va fi completat în baza declarației solicitantului;
- Se completează unitatea școlară de circumscripție, în baza arondării domiciliului/reședinței declarat(e) a(l) copilului.
Citește aici Ghidul pentru părinți – completarea fișei de înscriere la clasa pregătitoare 2023
În situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite unității de învățământ declarația-tip pe propria răspundere, cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare.
Declarația pe propria răspundere că datele și informațiile din cererea-tip sunt corecte:
Părintele depune, în momentul completării cererii-tip de înscriere la unitatea de învățământ sau, după caz, în momentul validării acesteia, o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale, potrivit metodologiei.
Înscrierea copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie și au mers la grădiniță
Pentru cei care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării de la grădiniță. Solicitarea de eliberare a recomandării poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă/mijloace electronice. La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.
Solicitarea părintelui pentru obținerea recomandării de la grădiniță:
Când cererea-tip de înscriere este completată pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv, alături de documentele menționate mai sus (o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ), părintele transmite și o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare.
Părinții divorțați depun la înscriere dovada modului în care se exercită autoritatea părintească și la care dintre ei a fost stabilită locuința minorului, conform metodologiei.
Părinții care vor să își înscrie copilul la o altă școală decât cea de circumscripție
În cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe lângă documentele de mai sus, părinții depun/transmit pe e-mail sau prin poștă și documente în copie simplă care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare, stabilite în conformitate cu art. 10, după cum prevede art. 14 alin. (5) din metodologie.