Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător, se arată în metodologie. Pentru înscriere, copiii care fac 6 ani după 1 septembrie și au frecventat grădinița au nevoie de o recomandare de la grădiniță. În schimb, cei care au fost în străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic.
Amintim că înscrierea copiilor în clasa pregătitoare începe în data de 3 mai și durează până pe 18 mai, conform calendarului publicat în Monitorul Oficial. În această perioadă, părinții sau reprezentanții legali completează cererile-tip de înscriere, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor. Pe lângă cererea de înscriere, părinții depun/transmit la unitatea de învățământ recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv declarația pe proprie răspundere și documentele necesare în copie simplă.
Declarația pe propria răspundere că datele și informațiile din cererea-tip sunt corecte
În metodologie se arată că, pentru cei care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar. Solicitarea de eliberare a recomandării poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă/mijloace electronice. La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.
Solicitarea părintelui pentru obținerea recomandării de la grădiniță
Unde se face evaluarea dezvoltării copiilor
Evaluarea dezvoltării copiilor se efectuează de către centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE) doar în situația copiilor care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii în învățământul primar.
Pe 3 aprilie, se va posta pe site-ul CJRAE/CMBRAE modelul de cerere – tip (Anexa nr. 2) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv, și care nu au frecventat grădinița, s-au întors din străinătate.
5 aprilie – 26 aprilie 2023: Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar
Pentru copiii care au frecventat grădinița:
- înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare;
- eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate:
- înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.445/2022;
- planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării; afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;
- desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;
- eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
- soluționarea, de către Comisia județeană/a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar, (Comisia județeană/a municipiului București),a situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.
27 aprilie 2023: Transmiterea proceselor-verbale care cuprind listele cu numele copiilor și rezultatele evaluării, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz, de la unitățile de învățământ preșcolar sau CJRAE/CMBRAE, către comisiile județene/Comisia Municipiului București.
Foto: © Volodymyr Tverdokhlib | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Bună ziua cum se procedeaza am un băiețel so doresc sa îl dau în clasa pregătitoare dar are numai 5 Ani și șapte luni. Chiar nu se poate dacă am frecventat grădiniță de la 2 Ani și șapte luni. Mulțumesc.
Buna seara .
Vă rog frumos am și eu nevoie de un răspuns. fetița mea pe 11 iunie împlinește 6 ani. puțin mai înceată și urmează trei ședințe de logopedie pe săptămână nu este pregătită să înceapă clasa pregătitoare ce pot să fac în această situație? se mai dau testări din câte am înțeles se dădeau niște testări dacă este aptă sau nu pentru grupa pregătitoare? Aștept un răspuns dacă se poate vă mulțumesc frumos.
Buna ziua! faceti referire la metodologia din 2022, a aparut cumva ordin de ministru in 2023 ?