„Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii și empatiei”, a anunțat oficial premierul Nicolae Ciucă în seara aceasta, după ce s-a terminat la Guvern întâlnirea eșuată cu sindicatele din educație, în urma căreia FSE și FSLI au anunțat că resping oferta Executivului Ciucă și că mâine începe greva generală în educație. De remarcat că premierul Ciucă și-a declarat „empatia” față de profesori după ce, în cadrul ședinței de la Guvern, același Ciucă le-a reproșat sindicaliștilor din Educație că și-au ales cel mai prost moment pentru grevă, când se schimbă un guvern cu altul, ceea ce ar conduce la instabilitate, potrivit surselor G4Media.ro.
Într-un mesaj publicat de premierul Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook, după ce sindicatele din educație i-au respins oferta în cadrul ședinței de la Palatul Victoria de duminică după-amiază, șeful Executivului transmite: „În primul rând, vreau să transmit că problemele profesorilor sunt reale și orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată”. Amintim că Nicolae Ciucă este premier de 1 an și jumătate și nicio revendicare a reprezentanților profesorilor nu a fost soluționată în mandatul său, până acum.
Șeful liberal al executivului a mai anunțat că „problemele discutate astăzi se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie”.
„Există un interes major pentru educație din partea Guvernului și al Coaliției. Reformele trebuie să continue. Proiectul România Educată este un exemplu al angajamentului nostru pentru realizarea unui sistem de educație performant pentru toate părțile implicate: profesori, părinți, elevi. Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuții. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii și empatiei. Eu nu vad alta soluție, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare. Reiterez disponibilitatea mea și a miniștrilor de resort de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Din punctul meu de vedere o grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor”, a continuat Ciucă.
Mesajul integral al premierului Nicolae Ciucă, după ce oferta sa a fost respinsă de sindicate, duminică după-amiază:
„În primul rând, vreau să transmit că problemele profesorilor sunt reale și orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată.
Guvernul face eforturi pentru a găsi soluțiile cele mai bune atât pentru ei, cât și pentru toți românii. Am stabilit astăzi împreună cu sindicatele câteva direcții și măsuri, care arată buna noastră credință și eforturile sincere pe care le depunem pentru îmbunătățirea condițiilor salariale, și nu numai, din sistemul de învățământ românesc.
Problemele discutate astăzi se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie. De asemenea, au fost propuse stimulente financiare pentru debutanți și pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.
Guvernul își menține angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, din completarea aplicării Legii 153 a salarizării 153/2017. Măsura va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați prevăzute în Anexa 8
Există un interes major pentru educație din partea Guvernului și al Coaliției. Reformele trebuie să continue. Proiectul România Educată este un exemplu al angajamentului nostru pentru realizarea unui sistem de educație performant pentru toate părțile implicate: profesori, părinți, elevi.
Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuții. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii și empatiei. Eu nu vad alta soluție, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare.
Reiterez disponibilitatea mea și a miniștrilor de resort de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Din punctul meu de vedere o grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor.
Singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează, în ciuda dorinței noastre de dialog și negociere, sunt părinții și elevii, care de mâine sunt într-o situație extrem de dificilă.
Urmează examenul de capacitate și bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm.”
Informații de background – Care sunt revendicările sindicatelor din educație și motivele grevei generale
Revendicările principale ale sindicatelor, transmise în informările către Guvern, sunt următoarele:
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea
concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.