Premierul Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că „am convingerea ca toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum”. La ora 9, sindicatele profesorilor s-au întâlnit cu Nicolae Ciucă pentru noi negocieri. Liderii sindicali au declarat că greva continuă în toate școlile și vor da răspunsul profesorilor mâine, la ora 10, după ce vor consulta textul proiectului de ordonanță.
Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente.
Nicolae Ciucă: „Am convocat această ședință de guvern pentru a continua măsurile prin care Guvernul s-a angajat să rezolve problemele din sistemul de educație. La ora 09:00, am avut o nouă întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din educație. A fost o ședință cu echipe lărgite din partea fiecărui sindicat și am considerat că este absolut corect și transparent ca dialogul să poată să fie adus la cunoștința tuturor dascălilor pe măsurile agreate împreună cu reprezentanții sindicatelor. În felul acesta, la nivelul coaliției – pentru că la această întâlnire am participat împreună cu domnul președinte al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, cu ministrul educației, doamna Deca, cu ministrul muncii, domnul Budăi, cu secretarul general al guvernului, domnul Neacșu – și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți, pentru că ne dorim, și am afirmat de fiecare dată, să încheiem acest conflict de muncă, pentru că este o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, față de copii, față de părinți. În felul acesta, pornind de la faptul că sumele pe care le-am asumat în ordonanța de urgență pe care am adoptat-o, astfel încât să putem să încheiem acest conflict, în ordonanța pe care o vom pune în transparență astăzi, împreună cu sindicatele, am agreat creșterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât și personal didactic auxiliar, să crească la nivelul de 25%. De asemenea, am agreat ca, începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, în noua lege a salarizării, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie; procentul de 40% din vechea ordonanță de urgență va crește la 50%, începând cu 1 ianuarie 2024 și, desigur, vom acorda acele sume de formare profesională de 1.500 lei anual, în luna octombrie, pentru personalul didactic și didactic auxiliar, și de 500 lei anual, pentru personalul nedidactic.
Subliniez încă o dată caracterul de responsabilitate a tuturor demersurilor pe care le-am făcut în această perioadă, responsabilitate atât față de tot ceea ce înseamnă societatea românească și, în mod deosebit, față de sistemul de educație. Totodată, am dorit să înțelegem cu toții că este vorba de seriozitate și de angajament și nu am dorit să venim cu măsuri populiste care să ducă la dereglarea sistemului. Sunt măsuri realizabile și am convingerea că, aşa cum au decurs discuţiile din această dimineaţă, am înţeles cu toţii că nu există alt parcurs decât acesta. În tot ceea ce am realizat până acum, am dat dovadă că ceea ce am promis, am făcut. Sunt convins că, astfel, toți dascălii din sistemul de educație vor avea încredere că ne ținem promisiunile, așa cum am demonstrat și până acum.
Ca atare, pentru mâine, după ce astăzi vom pune în transparență conținutul ordonanței, toți cei care lucrează în instituțiile de învățământ vor înțelege demersul nostru, vor lua o decizie pe care o vor transmite până mâine la ora 10:00, așa cum am agreat cu reprezentanții sindicatelor. Ulterior, vom avea o nouă ședință de Guvern în care vom aproba ordonanța și, în felul acesta, conflictul de muncă se va fi încheiat.
În ceea ce privește ședința de astăzi, avem o ordonanță de urgență prin care dorim să completăm calendarul activităților ce țin de închiderea anului școlar și derularea examenelor; de fapt, este vorba de examenul de bacalaureat și de cele de Evaluare Națională. Doamna ministru, vă rog să faceți precizările din conținutul ordonanței. Sunt trei puncte principale, care aduc clarificări în ceea ce urmează, așa cum spuneam, modul în care se vor desfășura activitățile în perioada imediat următoare, în ceea ce privește, încă o dată, atât încheierea anului școlar, cât și desfășurarea examenelor de Bacalaureat, fără a fi afectate etapele în care acestea se vor desfășura.”