Cîțu: Vom modifica legea salarizării unice și vom introduce criterii de performanță / Sporurile, cum ar fi cel de condiții vătămătoare, vor dispărea

10.104 vizualizări
Sursă foto: gov.ro
Legea salarizării unitare în sectorul public va fi modificată, anunță premierul Florin Cîțu de la Palatul Victoria, după ședința de Guvern de miercuri. Acesta a explicat faptul că acum nu sunt acordate salarii pe criterii de performanță și că aceste criterii vor fi introduse.

“Vom veni zilele viitoare chiar public voi prezenta modificările care vor apărea, dar așa cum am spus urmează legea salarizării unitare pe care o vom modifica în acest an și acolo vom corecta și cea mai mare modificare sau cea mai importantă modificare din această lege este să faci legătura între performanță și venit. Acest lucru nu există astăzi în legea salarizării, sporurile sunt date după ureche, veniturile sau salariile sunt date într-un mod aleatoriu, vom introduce criterii de performanță și veți vedea că se poate face acest lucru și putem să legăm și sporuri de criterii de performanță. Este cea mai importantă modificare pe care o vom face la legea salarizării. 

Un exemplu de spor este sporul pentru condiții vătămătoare, lucruri pe care noi le facem astăzi în fiecare zi, de exemplu să scriem un calculator nu mai este o condiție vătămătoare, dar este un spor în anumite instituții. Vor dispărea aceste sporuri. Este un proiect anul acesta vom începe poate cu o limitare și de anul viitor vom reașeza.

E nevoie de modificarea legii salarizării unitare. Sporurile sunt bune, ele sunt o motivație pentru toată lumea să-și facă treaba mai bine, dar doar atunci când sunt legate de criterii de performanță nu când stau doar în pixul managerului și sunt date fără niciun fel de criteriu, date la fiecare fără să respectăm niște norme. Veți vedea că vom folosi această mental modalitate de a motiva oameni să-și facă mai bine treaba în sectorul public”, a declarat Cîțu.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: gov.ro


8 comments
  1. în educație performanta inseamna sa fii preș, sa te compromiti pentru conducere, care își permite mai mult ca oricând tot ce dorește ,ca acest aspect nu deranjează inspectoratul.
    Intr-o școala nimeni nu verifica nimic fără acceptul directorului, iar legat de resursa umana ,poți îmbunătății câteva lucruri dar nu poți schimba omul.

  2. care criterii de performanta domnule …….cum evaluati performanta secretarei dar a consilierului de la resurse umane , dar a consilierului de la achizitii , dar a consilierului de la financiar contabilitate , dar a functionarului care are atributii in relatia cu consiliul local, dar a functionarului de la urbanism, dar a functionarului de la patrimoniu, dar a functionrului care are atributii la compartimentul agricol….si lista este foarte lunga…..ca de teorii cu performanta suntem saturati. Vreti preformanta pe salarii mici ….. evaluati mai intai situatia, nu va raportati doar la cei pe care ii aduceti …. la cere aveti obligatii si nu stiu ce inseamna administratie

  3. Da, sunt foarte mari salariile ! Sunt cel mai mare în grad funcționar de la o comună de gr.II, și nu am 4000 de lei salar net, cu o vechime de peste 33 de ani în administrația publică, iar un omolog sau funcționari de la municipiu sau orașe au salar dublu cât mine. Se poate verifica pe site-urile UAT-urilor. Dar, la televizor se afirmă tot felul de aberații, ca susținere pentru micșorarea salariilor și așa mici. Nici eu nici colegii mei nu avem niciun spor. Sporurile pentru condiții vătămătoare sunt date în urma unor constatări, nu după ureche.
    Să dea Dumnezeu ca funcționarii de la comune să aibă aceleași salarii ca și cei de la orașe! atunci ar fi dreptate. Cu ce lucrează mai mult un funcționar de la oraș față de unul de la comună?

  4. Dl Cuțu știe cel mai bine cum stă treaba cu performanța, dânsul fiind un fost elev performant: treaptă picată, admitere ASE așișderea. Puke!

    1. Exact! Este cel mai in măsură să-și demonstreze performanțe, dar mai ales,sursele de finanțare pentru studiile efectuate în SUA.Iar “her” Voiculescu,poate catadicsește să ne spună pe baza căror studii ,a reușit performanța de ocupare a fotoliului de ministru al Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile nu trebuie să reacrediteze programele de studiu, după introducerea noilor standarde ARACIS care vor permite cursurile online – ministrul Educației: “Nu are nimeni dreptul să arunce în aer un sistem de învățământ”

“Noile standarde elaborate de ARACIS pentru fiecare domeniu vor fi de fapt completări la standardele deja existente pentru fiecare domeniu, completări care vor viza recunoașterea” cursurilor online, a declarat pentru…
Vezi articolul

ANALIZĂ Ligia Deca anunță și ea că trebuie să investigheze cauzele și să reducă numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională, la fel cum anunța și predecesorul ei, Sorin Cîmpeanu, anul trecut. Nicio analiză nu a fost vreodată publicată, iar subiectul a fost îngropat imediat după examene

Numărul tot mai scăzut de la an la an al elevilor înscriși la examenele naționale, Evaluare Națională sau Bacalaureat, pare să fie în atenția Ministerului Educației doar în pragul examenelor,…
Vezi articolul

Profesorii cer aplicarea de luna aceasta a grilei de salarizare aprobată cu Ministerul Educației. „Sub această limită nu avem ce discuta” – anunță liderul sindical Marius Nistor, la intrarea la discuții cu premierul care tocmai a adoptat OUG-ul cu majorări salariale respinse de profesori

Premierul Nicolae Ciucă a chemat sindicatele din educație la discuții, la Palatul Victoria, abia după ce a aprobat într-o ședință extraordinară de Guvern organizată astăzi, 1 iunie 2023, o Ordonanță…
Vezi articolul
Daniel David / Foto: UBB

ULTIMA ORĂ Daniel David: Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ancheta Emiliei Șercan referitoare la un plagiat de cel puțin 18,5%, mult mai mult decât 2,95%, cât identificase inițial UBB

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel…
Vezi articolul

Două mari universități americane plănuiesc să solicite centre proprii de vaccinare, din toamnă. Vaccinarea ar deveni obligatorie pentru cei peste un milion de studenți și angajați, dacă vor să revină fizic în campusuri

California State University (Universitatea de Stat din California) și University of California (Universitatea California) plănuiesc să le ceară studenților și angajaților să fie vaccinați împotriva COVID-19 dacă vor să se…
Vezi articolul