Măsura condiționării pe bază de vaccin sau teste PCR/antigen negative pentru a participa la examenele din vară anunțată de UMF Iași este luată „pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala și de aceea se încearcă a se crea un mediu sigur pentru cei care participă la acest examen”, a declarat premierul Florin Cîțu astăzi, la conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern.
Reporter: O instituție de învățământ a luat acest model pentru a organiza examenele, este vorba de Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași care va avea o sesiune cu prezență fizică și le-a impus studenților să fie vaccinați, testați sau să aducă dovada trecerii prin boală. Având în vedere că avem de a face și cu dreptul la educație, cum vi se pare măsura pe care a luat-o instituția de învățământ? Credeți că și celelalte universități ar trebui să ia astfel de măsuri atunci când organizează examene cu prezență fizică și au un număr mare de studenți, cum are UMF Iași, peste 9.000?
Florin Cîțu: Ministrul Educației este aici și vă poate răspunde, cred că astfel de măsuri se iau pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala și de aceea se încearcă a se crea un mediu sigur pentru cei care participă la acest examen, dar pentru detalii este aici ministrul Educației și vă rog să-l întrebați.
La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Antena 3 în legătură cu acest subiect: „În învățământul universitar există autonomie universitară. Fiecare universitate își stabilește propriile reguli. Aceste reguli sunt adoptate în senatele universitare. În senatele universitare sunt reprezentați atât profesorii, cât și studenții. Depinde de fiecare universitate. Am prezentat acest lucru ca fiind o posibilă inițiativă a unei universități. În măsura în care această inițiativă va fi validată la acea universitate, ea va fi în perfectă siguranță, pentru că va reflecta dorința acelei universități, atât studenți, cât și profesori”.
Amintim că Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a adoptat două decizii prin care studenții și profesorii pot să participe la sesiunea de examene din vară doar dacă prezintă dovada vaccinării, un test PCR sau antigen negative, ori adeverință că au trecut prin COVID-19 în urmă cu cel mult 90 de zile. Asta arată documentele obținute de Edupedu.ro. Deciziile sunt semnate de rectorul instituției, Viorel Scripcariu, astăzi, 12.05.2021 și intră în vigoare pe 29 mai 2021.
Deciziile invocă protecția studenților, a pacienților, a cadrelor didactice și a personalului medical din unitățile sanitare.
Inițial, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași) a fost acuzată de organizația Liga Studenților Iași că a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28 aprilie, că doar studenții vaccinați împotriva Covid-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară, potrivit unui comunicat al organizației Liga Studenților Iași. „Nu există o asemenea decizie”, potrivit instituției.
„Decizia a fost luată de pe 28 aprilie, dar hotărârea nu a fost publicată încă pe site-ul instituției”, scriu în comunicat cei de la LS Iași. Aceștia precizează că „din informațiile pe care le deținem, conducerea UMF Iași intenționează să o publice abia la începutul sesiunii de examene pentru a putea împiedica atacarea hotărârii în instanță în timp util. Actele administrative produc efecte abia de la comunicarea lor”.
Contactată de Edupedu.ro, purtătoarea de cuvânt a UMF Iași, Ivona Burduja, a declarat că „s-au purtat discuții și se poartă încă discuții despre oportunitatea unei decizii de acest fel, dar la momentul actual nu există nicio decizie de acest fel luată de conducerea Universității”.
Potrivit informațiilor oferite de reprezentanta instituției, discuțiile s-ar fi aprins de la faptul că la dezbaterile pe această măsură au participat și reprezentanții studenților, care și-au anunțat mai departe colegii, dar că decizia nu există.
În comunicatul lor, cei de la LS Iași susțin că „peste 2.000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura, iar în aceste condiții „Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu studenții mediciniști și avertizează UMF Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcări ale legislației în vigoare”.
Sursă foto: Pixabay.com