Cîțu: Guvernul va elimina cotizarea automată la sindicat și în Educație / Să facă efortul lunar să plătească cine vrea să fie membru al unei organizații – EXCLUSIV G4Media.ro

21.127 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul Florin Cîțu a declarat, într-un interviu exclusiv pentru G4Media.ro, că Guvernul pregătește în următoarele săptămâni o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat care s-au înscris într-o organizație sindicală. Măsura se va aplica și în Învățământ. Cîțu spune că nu i se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație și că dacă cineva dorește să fie membru al unei organizații sindicale ”să facă efortul lunar să plătească”.

Premierul a mai afirmat că este ”evident” că protestele din ultima perioadă sunt manipulate politic de PSD, precizând că nu a văzut niciun protest în perioada PSD ”când creșteau taxe”. Cîțu a mai declarat că protestele sindicatelor ar reflecta ”o atitudine necolegială și neprincipială față de sectorul privat”, care nu a ieșit în stradă, deși peste 1,4 milioane de angajați au fost în șomaj tehnic în timpul pandemiei.

Cristian Pantazi: Ați avut o replică dură față de sindicaliști după protestele de zilele trecute și ați spus, citez ”Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?” Ce anume intenționați să schimbați la lege?

Florin Cîțu: Eu știu foarte bine că în 2011, parcă, a fost dată, era domnul Funeriu ministru, și acele cotizații nu au mai trecut automat.

Cristian Pantazi: Vă referiți la sindicaliștii din sistemul de educației?

Florin Cîțu: Vorbesc în general. Nu mi se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație. Dacă cineva vrea să fie membru al unei organizații, trebuie să vedem dacă vrea să plătească, să facă efortul lunar să plătească.

Cristian Pantazi: Când veți schimba această lege? Haideți să ieșim din evaziv, din vag.

Florin Cîțu: Le luam pe rând, săptămâna viitoare vin cu ordonanța pe Consiliile de Administrație (nota red.: OUG prin care vrea să limiteze la cinci numărul maxim de membri într-un CA) și după aia venim și pe sindicate. Dar aici la sindicate mă gândesc ca principii. Rămân 30 de ani, mi se pare bizar să ai aceiași oameni în funcții 30 de ani.

Citiți interviul integral pe G4Media.ro

Foto: gov.ro


6 comments
  1. Răi oamenii ăștia că se înscriu și cotizează la sindicate și din când în când ii mai iau și la întrebări… Nu le-ar conveni să fie un singur sindicat care să-i laude??!? Sau un sistem cu un conducător mult iubit, ca în Coreea de Nord…

  2. Catu este ignorant si rau intentionat . Ar trebui sa studieze si sa afle ca oriunde in lumea civilizata si democratica negocierile colective sunt obligatorii si au efect de lege. Daca partile au convenit ca pentru sindicalistii care opteaza sa plateasca cotizatia prin retinere pe statul de plata angajatorul se angajeaza sa asigure acest drept, atunci intelegerea partilor are putere de lege. Orice jurist cu experienta in dreptul muncii il poate lamuri. De fapt el si acolitii lui spera cu aceasta masura sa ingenuncheze sindicatele pentru a nu-si mai cere drepturile. Oribil. Un bolsevism desantat. Sper ca reactia centralelor sindicale sa fie pe masura.

  3. A descoperit Câțu apa caldă, să-i spună cineva că cel puțin în educație legea aceasta există de 10 ani!

  4. Consider ca in cazul cotizatiilor la sindicat este o alta miza: un imprumut mascat si o colectare mai ridicata a impozitului pe venit.
    In prezent, impozitul pe venit se calculeaza aplicand cota la ceea ce rabane dupa scaderea contributiei.Eliminand retinerea cotizatiei din stat, impozitul va fi mai mare, iar regularizarea se va putea face prin declaratia unica peste un an.Imprumut mascat.

    1. Faptul ca acea cotizatie este deductbila fiscal este una, dar impactul la nivelul unui angajat este minor, undeva intre 2-5 lei pe luna (functie de salariu). E bine ca dupa o lunga analiza a fost descoperita gaura neagra din economia romaneasca. Nu CA-urile politizate, nu licitatiile aranjate, nu pomenile electrorale nu angajatii “onesti” (evident ca o parte din ei, nu toti) din sistemul bugetar ci aceasta incomensurabila hotie numita cotizatia sindicala. Victorie, guvenrul a biruit!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ciucă: Ceea ce am promis, am făcut. Am convingerea că toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum / Guvernul nu a respectat nicio promisiune în privința salarizării profesorilor în ultimii 4 ani

Premierul Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că „am convingerea ca toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum”.…
Vezi articolul

Toate diplomele de absolvire, certificatele profesionale, de atestare a competențelor sau de echivalare vor conține un cod QR din anul școlar 2024-2025 – proiect de hotărâre. Diploma de absolvire a liceului s-ar schimba pentru promoția curentă

Începând cu anul 2024, diploma de absolvire a liceului și certificatul de acordare a definitivării în învățământ urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR, urmând ca noutatea să…
Vezi articolul

BREAKING Sindicatele din Educație refuză oferta Guvernului: Acțiunea de protest va continua, anunță liderul sindical Marius Nistor / Hăncescu: Guvernul trebuie să răspundă în fața elevilor și părinților pentru ceea ce urmează

Sindicatele din Educație au refuzat oferta Guvernului, după cum au declarat reprezentanții profesorilor. A fost organizat un miting de proporții al profesorilor în Piața Victoriei. „Ce se întâmplă astăzi aici…
Vezi articolul

Trei universități din România dispar din Clasamentul internațional al universităților QS. Babeș-Bolyai și Universitatea din București rămân în categoria 801+

Schimbare dramatică în clasamentul internațional al universităților Quacqarelli-Symonds, înregistrată de universitățile din România: trei dintre instituțiile de învățământ superior românești prezente anii trecuți în rankinguri nu au mai prins top…
Vezi articolul