Cred că nu numai personalul din Sănătate, dar și cel din Educație (…) cred că ar trebui ca toți să fie vaccinați sau să fie testați, a declarat premierul Florin Cîțu sâmbătă dimineața la Botoșani. Prim-ministrul a mai spus că aceasta va fi propunerea sa, dar că o decizie se va lua după o discuție cu specialiștii. „Dar atâta timp cat lucrăm cu cetățenii, trebuie să fim responsabili”, a justificat Cîțu afirmația.
Premierul a fost în vizită la Centrul de vaccinare de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Botoșani.
„Obiectivul meu pentru acest an școlar este acela de a avea prezența fizică în tot anul. Am discutat și ce se întâmplă după 6 la mine, eu vă spun că voi face tot ce e posibil pentru ca anul acesta să rămână cu prezență fizică. Vor fi și situații la nivel de clasă sau la nivel de școală, temporare, dar ca idee generală vreau ca anul acesta să fie cu prezență fizică. Am văzut impactul psihologic de anul trecut și este important acest lucru, ca elevii să vină fizic la școală. Vom testa, vaccinarea este posibilă și pentru copii acum”, a explicat premierul.
Întrebat dacă personalul din Sănătate ar trebui să se vaccineze în totalitate, premierul a spus că nu numai aceștia, ci și personalul din educație, și că aceasta va fi propunerea sa, să se vaccineze toți sau să se testeze.
„Nu numai personalul din sănătate, dar eu cred că și personalul din educație, și cel din MAI și cel de la nivelul aparatului Guvernului, de exemplu, cred că ar trebui ca toți să fie vaccinați sau să fie testați. Este varianta pe care eu voi propune, vom discuta cu specialiștii care să fie varianta aprobată. Dar atâta timp cat lucrăm cu cetățenii trebuie să fim responsabili.”
„Cred că trebuie să începem să revenim la normalitate pentru că acum avem vaccinul”, a fost concluzia premierului.
Rata vaccinării în România cu cel puțin o doză e de doar 32,5%, ceea ce plasează România pe penultimul loc în Europa, depășind doar Bulgaria.
În educație, ministrul Cîmpeanu oferă tot timpul argumentul că profesorii sunt a doua categorie socio-profesională, după medici, din punct de vedere al ratei vaccinării. Dar el folosește aceeași cifră – 60% – de trei luni. Iar pe 16 august spunea chiar că, în preuniversitar, chiar mai puțin de 60% s-au vaccinat: “În învățământul superior e mai sus de 60%, în preuniversitar puțin mai puțin”.
60% înseamnă puțin peste jumătate. Doi din cinci profesori sunt nevaccinați. Comparativ, în Franța – țară pe care în iarnă-primăvară ministrul Cîmpeanu o dădea adesea drept exemplu pentru atitudinea față de educație – în urmă cu o lună peste 80% dintre profesori erau vaccinați, în linie cu rata națională de vaccinare. În prezent, rata de vaccinare cu cel puțin o doză în Franța, la nivelul populației adulte, se apropie de 90%.
Articol în curs de actualizare