Cititul în viața unui copil: Dezvoltarea limbajului de la 0 la 7 ani și cum se introduc elementele de bază în citire și scriere

10.926 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Când trebuie să încep să-i citesc copilului meu? Să vorbesc corect cu bebelușul sau nu contează, că e prea mic? Poate sta toddler-ul atent la o poveste întreagă? Și cum îl corectez, dacă stâlcește cuvintele? Răspunsurile la aceste întrebări, dar și etapele de dezvoltare ale copilului de la 0 la 7 ani sunt cuprinse într-un document aprobat de Ministerul Educației și pus la dispoziția părinților, educatorilor, bonelor, persoanelor care au în grijă copii. Documentul realizat de UNICEF prezintă pe larg reperele fundamentale în învățarea și dezvoltarea copilului, dar și exemple de jocuri prin care părinții pot să le dezvolte celor mici limbajul, gândirea logică și matematică, atenția sau consecvența.

Documentul “Repere fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani” a fost aprobat în 2010 prin ordin de ministru al Educației, cu scopul de a “oferi un cadru comun de referință în abordarea integrată a copilului prin toate serviciile de sănătate, îngrijire, protecție și educație care îl deservesc”.

Cum se dezvoltă capacitatea copilului de a asculta și de a înțelege: 0-7 ani

Când începe să înțeleagă semnificația limbajul vorbit și jocuri de susținere

Capacitatea de a se exprima corect gramatical, dar și primele greșeli de topică

Premisele citirii și scrierii

Cum să-i citesc copilului

Jocuri de identificare a sunetelor

Ce înseamnă scrisul la copiii mici

Documentul a fost realizat la inițiativa UNICEF, sub coordonarea unei echipe de experți de la Ministerul Educației, Universitatea din București și mai multe ONG-uri. Vezi aici metodologia de elaborare a studiului (pagina 6)

“60% din structurile mentale ale unui adult se formează în primii trei ani de viață”, arată analiza UNICEF, care precizează că “în primul an de viață are loc o explozie sinaptică ce este susținută de interacțiunile cu cei care îl îngrijesc”.

Copilul are nevoie simultan și de hrană sănătoasă, și de îngrijire atentă, și de atenție și căldură, și de stimulare, și de încredere, și de răbdare, și de un mediu prielnic în care să se dezvolte“, atrag atenția specialiștii.

Autorii subliniază că fiecare copil are propriul ritm de creștere, deci nu toți vor atinge indicatorii în intervalul de timp specificat în document.

Descarcă de aici documentul integral, “Repere fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani”

Dezvoltarea copilului de la 0 la 7 ani

Citește și: Matematica în viața unui copil: etapele fizice și cognitive de dezvoltare a copiilor între 0-7 ani

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Călătorie gratuită în jurul Lunii pentru 8 civili cu SpaceX, plătită de un miliardar japonez – VIDEO. Peste 2.000 de români s-au înscris. Fizicianul Claudiu Tănăselia: Misiunea se poate realiza tehnic, în 1968, astronauți NASA au făcut ocolul Lunii

Peste 2.000 de români s-au înscris deja la concursul pentru selecția a 8 oameni care vor merge peste doi ani în misiunea dearMoon în jurul Lunii cu nava „Starship” dezvoltată…
Vezi articolul

Pedeapsă cu închisoare de la 8 luni la 4 ani și interzicerea pentru o perioadă de până la 5 ani de a mai preda pentru profesorii care cer sau primesc favoruri sexuale de la elevi sau studenți – noua prevedere din Codul Penal se aplică din 6 ianuarie

Pedepse mai mari pentru profesorii care cer sau primesc favoruri sexuale de la elevi sau studenți, din 6 ianuarie. Noua lege adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial pe…
Vezi articolul
Cursurile Universității Politehnica

Ședințele de repartizare pe post a profesorilor din județul Arad, organizate online. Inspector școlar: Pot intra de oriunde, din vacanță, nu trebuie să mai vină la inspectorat de mai multe ori, sute de kilometri, până își fac o normă

Profesorii care au participat la ședințele de repartizare pe posturi sau catedre în județul Arad anul acesta s-au conectat pe o platformă online de întâlniri, ceea ce a scutit timp…
Vezi articolul

La o sută de ani de la apariția lucrării în care Eugen Lovinescu a lansat teoria sincronismului între România și Occident, Academia Română lansează o serie de dezbateri pentru ”proiectul național-statal-cultural în secolul 21”

Academia Română lansează joi, 9 mai 2024, un dialog-dezbatere la nivel național privind ”proiectul național-statal-cultural român în secolul 21”, potrivit unui comunicat al instituției, scrie G4Media.ro. Programul e susținut în…
Vezi articolul