“Tot mai jos, tot mai rușinos: Imaginea universității românești este din nou terfelită. Iar noi, ceilalți, trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul nostru, și să le spunem să fie integri, să fie cinstiți, să nu copieze și să nu inventeze scrisori mincinoase de justificare a furtului. Asta dacă nu vor să ajungă miniștri”, scrie, într-o postare pe Facebook, Ciprian Mihali, conferențiar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și membru în partidul REPER. Luni, 3 octombrie, cele mai multe universități încep cursurile din anul universitar 2022-2023.
Acesta a reacționat pe rețeaua de socializare după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat o scrisoare prin care profesorul Ioan Pleșa, unul din autorii cursului universitar plagiat de el, susține că ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”. – Detalii aici
- Amintim că jurnalista Emilia Șercan a arătat într-o anchetă publicată în pressone.ro că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).
Universitarul afirmă că “în ce privește povestea lui Sorin Cîmpeanu, el știe că dacă cedează acum, pierde enorm (din ce și-a propus singur sau împreună cu cei apropiați lui). De aceea, precum în cazurile Ponta, Licu sau Ciucă, va urma un lung război hibrid, în așteptarea unei „decizii a forurilor competente”. Ceea ce va permite regruparea forțelor și lansarea de contraatacuri din zona puterii înspre societatea civilă sau opoziție.
Până la urmă, finalul va fi totuși același: nimeni nu rezistă la nesfârșit în posturi importante, interne sau externe, cu un asemenea parcurs degradant. Iar atunci lipsa lui de rușine va deveni rușinea noastră, a tuturor, pretutindeni în lume.
Dar, așa cum spuneam, până atunci, imaginea universității românești este din nou terfelită. Iar noi, ceilalți, trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul nostru, și să le spunem să fie integri, să fie cinstiți, să nu copieze și să nu inventeze”, punctează Mihali.
Ciprian Mihali scrie că de luni va intra în grevă japoneză. Amintim că și Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, va intra în grevă japoneză de luni, 3 octombrie, deoarece „e inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”. “Suntem într-o situație mai rea decât am fost vreodată”, a declarat Preda pentru EduPedu.ro, după manifestația de ieri pentru demisia ministrului Cîmpeanu, acuzat de plagiat. – Detalii aici
- Marți, miercuri și astăzi, joi, 29 septembrie, au avut loc proteste la sediul Ministerului Educației, față de plagiatul ministrului Cîmpeanu. Detalii și FOTO din prima zi de protest – aici, despre a doua zi – aici, despre a treia zi – aici.
Textul postării lui Ciprian Mihali:
“Tot mai jos, tot mai rușinos
Ministrul, rectorul, profesorul, președintele și academicianul Sorin Cîmpeanu stabilește un nou standard negativ în redefinirea eticii și integrității academice.
Într-un prim moment, plagiatul era descoperit public, iar victimele lui se revoltau și denunțau furtul intelectual (Bogdan Licu plagiindu-l pe Cristi Danileț).
În al doilea moment, plagiatul era descoperit public, dar victimele lui renunțau la orice acțiune (profesorii lui Victor Ponta, furați de către dottore, dar decizând să nu facă nimic).
Dar vine al treilea moment, climaxul lipsei de etică, la care nu ne-am fi putut gândi niciodată: profesorul plagiat îi este veșnic recunoscător plagiatorului că l-a furat (Ioan Pleșa într-o presupusă scrisoare de mulțumire către Sorin Cîmpeanu).
Cu fiecare moment, universitatea românească s-a prăbușit câte puțin. De fiecare dată, profesorii și rectorii înrolați politic (Tudorel Toader, Adrian Năstase, Marilen Pirtea) au ales să-i apere pe plagiatori și să ignore furtul intelectual: universitățile din Iași, București, Timișoara, se așază frumos la rând pentru a ridica la rang de artă frauda academică.
Ce urmează?
Pentru universitatea românească urmează cu siguranță vremuri tulburi. Tăcerea unei mari părți a corpului academic – care devine astfel, chiar și fără voia lui, părtaș la aceste fărădelegi – e un semn foarte negativ pentru ce ne așteaptă.
În ce privește povestea lui Sorin Cîmpeanu, el știe că dacă cedează acum, pierde enorm (din ce și-a propus singur sau împreună cu cei apropiați lui). De aceea, precum în cazurile Ponta, Licu sau Ciucă, va urma un lung război hibrid, în așteptarea unei „decizii a forurilor competente”. Ceea ce va permite regruparea forțelor și lansarea de contraatacuri din zona puterii înspre societatea civilă sau opoziție.
Până la urmă, finalul va fi totuși același: nimeni nu rezistă la nesfârșit în posturi importante, interne sau externe, cu un asemenea parcurs degradant. Iar atunci lipsa lui de rușine va deveni rușinea noastră, a tuturor, pretutindeni în lume.
Dar, așa cum spuneam, până atunci, imaginea universității românești este din nou terfelită. Iar noi, ceilalți, trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul nostru, și să le spunem să fie integri, să fie cinstiți, să nu copieze și să nu inventeze scrisori mincinoase de justificare a furtului. Asta dacă nu vor să ajungă miniștri, desigur.
De luni, în grevă japoneză”.
Foto: © Vesna Vlalukin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Trebuie să luam atitudine! Trebuie să fim cât mai vehemenți; pentru că acești ticăloși se tem atunci când furturile sunt mediatizate…
În Târgu Jiu, aveam un primar bețiv și agramat care se lăuda cu a conduce orașul cu mână de fier (în mintea lui credea că-i tot un fel de tâmpeanu), dar se temea foarte tare dacă mizeria era adusă la cunoștința publicului, deoarece pentru el administrația liniștită însemna să nu existe opinii separate de cele ale găștii de partid și, mai ales, să nu fie mediatizate aranjamentele și sforăriile lui.
A căzut, definitiv, odată cu prietenul său de beții, un alt agramat cu tupeu și părere bună despre el însuși.
Acest ministru alunecos, mincinos și periculos pentru copiii mei, pentru viitorul democratic al țării trebuie să meargă la coșul de gunoi al istoriei recente, acolo unde stau și ceilalți beneficiari de ”furtișaguri legale”.
Ca să demisioneze un astfel de om, trebuie să aibă onoare!
Nu e cazul aici…
Tâmpeanu are tupeul și nesimțirea lui pluter; fiindcă este protejat de marea majoritate a mafiei parlamentare…
Și-au construit cu mare grijă sistemul de furt, au înființat tot felul de fabrici de diplome (facultăți, universități), au inventat prevederi legale prin care primesc sporuri pentru că dețin diplomele ( nu pentru că muncesc) și, nu în ultimul rând, primesc funcții bine remunerate în baza hârtiilor emise de către fabricile de diplome.
Sistemul merge uns și pentru că oamenii obișnuiți sunt prea săraci, dezbinați și bolnavi pentru a mai riposta…
Mai jos, în inspectorate, de exemplu, mafia tâmpeanului și-a instalat cățeii de partid.
Au ieșit în stradă intelectuali importanți, iar tâmpeanu ne ia în balon pe toți…
Personal, deja am pregătit ștampila împotriva acestei găști cu ochi albaștrii și sforării instituționale.