Ciprian Fartușnic: Ne mirăm acum că elevii educați în logica „trebuie să-mi spună doamna ce trebuie să fac” nu sunt capabili să ia decizii singuri sau să se organizeze / Competența digitală trebuie urmărită de fiecare disciplină

7.570 de vizualizări
„Am observat foarte mult în spațiul public, în analiza acestei perioade o linie foarte fina de demarcație sau câteodată indistinct între ce este și ceea ce ar trebui să fie. Inclusiv când vorbim, de exemplu, despre responsabilizarea copiilor noștri, mai degrabă vorbim despre ceea ce ar trebui să fie pentru că ce este cert este că aceste săptămâni au pus o lumină, au proiectat o lumină și asupra punctelor tari și asupra punctelor slabe ale sistemului nostru de educație, scoțându-le în evidență mult mai mult decât poate se vedeau înainte”, spune Ciprian Fartușnic, cercetător în științele educației în cadrul conferinței naționale online „Școala pe net”.

Redăm analiza integrală a lui Ciprian Fartușnic:

„Un punct foarte slab pe care îl avem în momentul de față este autonomia în învățare. Încă de la clasa primară, dacă nu chiar din zona preșcolară, copiii încep să intre în logica asta „trebuie să-mi spună doamna ce trebuie să fac”. Lucrurile astea pot să funcționeze în momentul în care ești în contact direct cu copilul zi de zi, dar ajung să funcționeze ca niște bariere enorme în momentul în care copilul este acasă și tu nu mai ai decât niște mijloace virtuale de a fi în contact cu el. Dacă e să ne uităm la vocea profesorilor, vedem foarte mult invocată, aproape ca o surpriză, această lipsă de autonomie în învățare, de rigoare, de încadrare a unor reguli noi, cumva ignorându-se faptul că și pentru elevii noștri situația este una absolut inedită și de fapt ei nu prea au pe ce să construiască pentru că în general i-am învățat să fie, să asculte de sarcinile noastre de învățare, să facă totul pas cu pas, să depindă de noi, iar acum cumva ne mirăm de ce nu ei nu sunt capabili să ia decizii singuri sau să se organizeze mult mai mult decât o fac.

Aș vrea să pornesc de la sursa acestor lumini și umbre. Cred că sursa fundamentale este faptul că școlile nu au avut același start. Aș vrea să vă gândiți la o metaforă care spune: suntem într-o situație în care trebuie să ne reconstruim barca în plin ocean. Practic noi, în continuare trebuie să ajungem din punctul A în punctul B, dar dintr-o dată, în plină călătorie, trebuie să ne regândim complet modul în care noi ne deplasam pe ape și să înlocuim pânzele, poate cu un motor sau cu un alt „device”, ca să fim în ton cu conceptele de astăzi.

Nu este simplu, nu este simplu pentru nimeni, iar cel mai bine acest tablou poate fi înțeles dacă ne uităm un pic la exemplul pe care l-au dat în aceste zile școlile care aveau o experiența anterioară, făcuseră niște pași în direcția aceasta învățării online sau la distanță. Nu că erau vizionare, deci nu că au știut că va veni o vreme în care ne vom muta cu toată învățarea în spațiul online, ci pentru că au avut, poate, un context fericit.

Fie un director care a înțeles beneficiile acestei învățări online și le-a promovat în rândul organizației sale, fie școala a participat la un proiect de tipul Erasmus+ în care alături de colegii noștri din sisteme de educație internaționale au colaborat și au construit de fapt o astfel de platformă de învățare, fie pur și simplu școala avut suficiente resurse, inclusiv din partea autorităților locale pentru a construi o astfel de platformă de învățare. Și 5% din învățare dacă se petrecea pe o astfel de platforma asta era o experiență pe care s-a putut construi. Practic, nu s-a făcut decât să se inverseze raportul și la un moment dat să se ajungă la 100%, să se întâmple învățarea pe această platformă virtuală.

Dar nu am mai pierdut săptămâni întregi să facem conturi, să ne gândim care platformă ni se potrivește, pe care ne-o permitem, de ce trebuie fiecare să lucreze pe aceeași platformă și de ce nu e mai bine să lăsăm fiecare cadru didactic dintr-o școală să aleagă acele mijloace și acele platforme cu care se simte în largul său ș.a.m.d. Practic, aceste școli cu siguranță în momentul de față un avantaj pentru că ele au demonstrat cât de repede poți să te adaptezi și să construiești în momentul în care ai acest capăt de pod. În momentul în care ai condițiile de bază și în același timp ai și organizare bună la nivelul școlii. Ideal e să ai și un cel puțin un profesor care să aibă aceste rol de facilitator și de punct de sprijin pentru ceilalți colegi în explorarea funcționării funcționalităților unei astfel de platforme și, până la urmă, de sprijinire a profesorilor să folosească activ o astfel de platformă.

Din păcate, semnalul cel mai trist vine din partea școlilor care sunt în momentul de față situate în zone dezavantajate sau școlarizează un număr mare de copiii care provin din familii dezavantajate, sau copii în risc, pentru că acolo chiar dacă școala a reușit în ultimele săptămâni să recupereze acest handicap și să se organizeze, școala s-a lovit de problema lipsei de acces la instrumente și la condiții minimale de realizarea unei învățări online, care presupun acces la internet, care presupun un spațiu al tău de organizare și posibilitatea de a participa activ la interacțiunile sincron organizate de profesori.

Acolo este foarte important în momentul de față să ne concentrăm analizele și zona de sprijin pentru că, din punctul meu de vedere, ce am învățat în aceste două luni, nu putem scăpa, nu ne putem dezvăța de acest obicei de a arăta cu degetul și de a face reproșuri în condițiile în care până la urmă cel mai onest mod de a rezolva o problemă este să încerci s-o definești cât mai corect și să vezi că nu întîmplător multe dintre aceste școli au pornit de la zero, ca să nu spun de la o cifră negativă, și nu întâmplător aici trebuie să se concentreze în momentul de față cele mai multe arii de intervenție.

Știu că cifrele sunt controversate, se vorbește în mod oficial de 250.000 de copii care nu au acces la instrumente și la condiții minimale pentru a desfășura lecții online. Alte studii, inclusiv anchete în gospodării spun că această cifră este poate de trei ori mai mare, dar încă odată, apelul nostru este către o analiză cât mai riguroasă a nevoilor acestor școli pentru că nu vorbim doar despre ce poate să ofere școală, ci de ceea ce pot copiii și familiile să primească din ceea ce oferă școala.

Despre interacțiunea dintre elevi și profesori în mediul online, sincron sau asincron (au fost două concepte care în perioada asta au speriat pe foarte mulți, dar doar pe cei care nu au avut până la acest moment experiența platformelor online de învățare). Din fericire noi am avut un pic o zonă, un capăt de pod cum am spus și mai devreme, pentru că în final ni s-a întâmplat, am reușit să avem un program național de abilitare a profesorilor din primar și din gimnaziu în ceea ce privește aplicarea noului curriculum național.

O introducere în a înțelege care sunt noutățile programei, ce implicații au acestea pentru activitatea de zi cu zi la clasă, dar și pentru a înțelege un pic cadrul mai larg și anume legătura dintre ceea ce fac eu, dintre disciplina mea și niște competențe mai largi (în Legea educației sunt competențele cheie europene), pe care fiecare disciplină ar trebui să le urmărească.

Una dintre acestea este competența digitală și la cursurile de formare am văzut cu mirare cum foarte mulți profesori, cel puțin la gimnaziu, spuneau „păi cu asta am rezolvat că avem deja o disciplină de sine stătătoare, informatică și TIC, deci nu mai este în zona mea de interes să contribui la dezvoltarea aceste competențe”. De fapt povestea profilul absolventului și cu aceste competențe cheie este una foarte simplă: toate disciplinele trebuie să contribuie la toate competențele.

E adevărat la unele în mai mare măsură față de altele, în funcție de specificul disciplinei. Dar cel puțin competența digitală trebuie urmărită de fiecare disciplină în condițiile în care, chiar în programele școlare există foarte multe activități care presupun și instrumente sau apelul la noile tehnologii. Deci cu fiecare activitate pe care eu o organizez folosind aceste instrumente, dacă este o activitate cu sens, pot să dezvolt competențele digitale ale copiilor mei.

În momentul în care se întâmplă învățarea online, avem această provocare: pe ce construiesc? Pentru că eu nu pot să construiesc competențe cheie dacă eu nu le-am. Și atunci, în momentul în care am depășit un pic momentul acela de panică, „ce ne facem pentru că peste două zile nu-i mai avem pe copii față în față”, am observat că ușor, ușor profesorii au început să exploreze de multe ori singuri diferite strategii. Au descoperit foarte repede ca fiind un mediu relativ apropiat de ceea ce făceau la clasă aceste întâlniri față în față, dar de data asta virtuale, mediate de o platformă de gen Skype, ZOOM, s.a.m.d.

În schimb s-a ajuns la un exces, pentru că ceea ce nu se știe este că nu poți echivala o oră de „față în față”, clasic, cu o oră de online, de întâlnire sincron online, din foarte multe motive. Există nenumărate studii care arată cum se încarcă foarte mult creierul nostru în momentul în care nu este pe un teritoriu cunoscut.

Mai mult, profesorii nu au fost conștienți încă de la început că un „abuz” de lecții online în direct vine la pachet și cu o solicitare foarte mare de resurse. Ai nevoie de o conexiune bună la Internet și ai nevoie de un abonament care să-ți permită o astfel de conexiune, de asemenea ai nevoie de un spațiu în care să fie liniște, să poți să comunici în felul ăsta. Deci în multe, multe condiții. Or, cumva ele au fost luate ca fiind de la sine înțelese de către foarte mulți profesori, ceea ce evident că a creat nemulțumiri, frustrări și la un moment dat oboseală și chiar plictiseală din partea copiilor.

Există un articol al lui Doru Căstăian care explică din perspectiva unui profesor experiența aceasta a observării unei pante descendente în motivația pentru învățare pentru școala online. După ce, inițial toți copiii au fost extrem extrem de încântați că se întâmplă ceva altfel, avem o nouă școală altfel, în timp, în momentul în care nu au fost făcute aceste reglaje necesare între solicitările de tip sincron live, „la ora de trebuie să fii cu camera pornită, cu microfonul oprit cu excepția momentului în care eu ți-l deschid” și interacțiunile asincron, cele în care tu primești sarcini pe care le rezolvi în ritmul tău și tot acolo primești și feedback, ei, când toate lucrurile astea n-au fost foarte bine reglate, dintr-o dată s-a instalat această frustrare și poate chiar o tocire acelui interes inițial.

Cumva din mers unii profesori au început să facă reglaje pentru că și-au dat seama că indiferent de ceea ce le spune un director, apropo de cum monitorizăm ce facem noi cu copiii, are aceeași valoare un spațiu cât de simplu organizat, nu trebuie să fie o platformă foarte complexă de organizare, dar un spațiu în care să poți să dai sarcini, se poate da feedback pe produsele încărcate de copii, în comparație cu zeci zeci de ore în care copiii au fost prezenți și eventual și înregistrați, ca să fie totul cât mai clar.”

_________________________

Despre autor:

Ciprian Fartuşnic este cercetător ştiinţific principal gr 1 în științele educației. A fost director al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, iar de la desființarea acestuia face parte din Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație. În prezent este cadru didactic asociat la Universitatea Bucureşti. Lucrează din 1998 în domeniul politicilor educaționale, în special cele privind categoriile de elevi în risc de excluziune.


3 comments
  1. Bună ziua ! Predau module tehnice de peste 20 de ani în învățământul preuniversitar, într-adevăr elevii de liceu nu au cunoștințe de organizare și control/conducere a unor procese sau acțiuni… Iar unii dintre ei, deși capabili nu vor să se implice… Nu vor (să-și asume) responsabilitatea… Deși există o disciplină : Educația antreprenoriala, aceasta are un conținut foarte teoretizat – iar cei care predau nu au cunoștințe din practica antreprenoriala… Deci (încă) o materie ezoterică ! Nu am citit cartea d-lui Constantin Mihaescu, înțeleg că tratează conceptele fundamentale ale managementului din perspectiva sistemic-științifică (sper să nu fie doar teorie) – dar dacă va trece de aprobările necesare – propun să fie folosită ca material didactic nedigital… Am susținut într-un articol postat pe această platformă că anumite discipline tehnice și vocaționale nu se pot preda on-line… Disciplinele tehnice implică și componente demonstrative și practice, care nu pot fi ,,predate,, online… Nu toți avem ,,competențe digitale,, și ,,memorie pozitronica,, să învățăm precum roboții… Consider că indiferent de nivelul socio-economic, acele discipline care au context practic în conținutul lor nu vor fi asimilate în integralitatea lor în mediul online… Nu sunt împotriva digitalizarii – sunt împotriva implementării acestui concept ,,cu orice preț,, sau pentru satisfacerea intereselor unora…

    1. Buna ziua domnule profesor Țurcanu Marian. Va multumesc calduros pentru sprijin. Cartea propusa este tradusa si in limba romana sub titlul MANAGEMENT SISTEMIC STIINTIFIC. CONCEPTE FUNDAMENTALE. Doar o treime din cuprinsul ei, prima parte, este teorie, iar conceptele fundamentale sunt descrise intr-un limbaj usor accesibil chiar si unui elev de clasa a VIII-a. Ea contine si un minighid pas-cu-pas de organizare si management in viziune sistemica stiintifica ultramoderna a afacerilor. In partea a doua este descrisa o aplicatie practica: Optimizarea gandirii (manageriale) in partida de sah, gandire perfect utilizabila in organizarea si conducerea cu eficienta maxima a oricarui process de durata destinat indeplinirii unui obiectiv, pe baza unui plan strategic. In partea a treia sunt date partide de sah castigate, diagramate integral si comentate, mutare cu mutare, reprezentand pentru profesor un foarte sugestiv mijloc didactic vizual pentru a explica elevilor cum se aplica in partida de sah conceptele fundamentale de organizare si management in viziune sistemica stiintifica, cu scopul fixarii in memoria lor a acestor concepte pe termen nelimitat, pe viata. Manualul este tiparit si disponibil pe internet si sub forma digitala. Mai multe detalii despre manual gasiti pe site-ul: https://www.libris.ro/management-sistemic-stiintific-constantin-CMH978-1533-6976-46–p1046799.html In aceasta lunga vacanta fortata, el poate fi folosit inca de pe acum de catre parinti pentru a-l studia impreuna cu copiii si a fixa apoi cunostintele dobandite in partide de sah intre ei sau impotriva calculatorului sau tabletei. Cu deosebita stima si urari de sanatate si succes in toate.

  2. Felicitari, domnule profesor Ciprian Fartusnic. Experienta dumneavoastra indelungata de cercetator in domeniul educatiei v-a permis, iata, ca dintre defectiunile sistemului de educatie romanesc sa atrageti atentia asupra celei mai importante: “Elevii… nu sunt capabili sa ia decizii singuri sau sa se organizeze.” Din educatia lor lipsesc cunostintele de baza in viata: cele privind cum trebuie sa ia deciziile pentru a nu gresi si a avea succes, precum si cum trebuie sa organizeze si sa conduca sistemele capabile sa le puna in practica, in pofida riscurilor si resurselor limitate intampinate de-a lungul functionarii lor. Le lipsesc cunostintele si abilitatile de organizare si management, in viziune sistemica stiinfifica. Fara aceste cunostinte de baza astazi in educatie, o mare partedin celelalte cunostinte acumulate nu sunt si nu vor fi folosite in proiecte si aplicati si, in consecinta, vor fi uitate, moarte.
    Dintre cele opt comperente-cheie din Recomndarea 2006/962/CE, in conditiile dublei crize sanitare si economice de astazi, Spiritul de initiativa si antreprenoriat, “capacitatea individului de a transforma ideile in actiune” – devine cea mai importanta si dezvoltarea ei rapida este declarata ca prioritate naionala in toate tarile lumii.
    Pentru eliminarea rapida a acestei importante defectiuni din invatamant am scris cartea” SCIENTIFIC SYSTEMIC MANAGEMENT. FUNDAMENTAL CONCEPTS. CreateSpace, US-WA-2016, si pe baza ei am supus recent spre avizare Institutului pentru Stiinte ale Educatiei, o programa scolara pentru folosirea acestui manual ca suport didactic digital la disciplina “CONSILIERE SI DEZVOLTARE PERSONALA” cu predare incepand cu anul scolar 2020-2021.
    Din pacate, desi au trecut peste 45 de zile de la data trimiterii (02.04.2020)acestui proiect de programa scolara la institutia din care cu onoare si inalt profesionalism recunoscut faceti parte si dumneavoastra, inca nu am primit nici un raspuns. Intarzierea avizarii acestui proiect, in cazul in care il veti considera util, poate face ca inca un an scolar elevii sa fie lipsiti de cunostintele de baza mai sus mentionate, de care si ei, si parintii lor, si intreaga tara au atata nevoie astazi!
    Sunt profund interesat de parea dumneavoastra despre aceasta initiativa a mea si de ce eventual imi veti comunica in legatura cu ea. Va multumesc anticipat. Cu deosebita stima, Constantin Mihaescu, Expert management systemic stiintific

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

STUDIU 1 din 10 copii se duce la culcare flămând, 1 din 2 elevi care abandonează școala o face din cauza costurilor, 1 din 5 copii nu este fericit, arată raportul “Bunăstarea copiilor din mediul rural”

O cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, arată concluziile raportului Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020, lansat de Fundația World…
Vezi articolul