Material susținut de Fundația The Institute

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, la lansarea unui proiect de colectare selectivă în școli: Îmi asum desființarea ghenelor. Vom amenaja puncte unde se va duce gunoiul lângă bloc, cu acces pe cartelă magnetică

4.042 de vizualizări
Ciprian Ciucu / Foto: Captura Facebook.com
Primarul sectorului 6 a anunțat că “este momentul să îmi asum ca politician și primar al Sectorului 6 desființarea ghenelor”. În cadrul unei conferințe în care ASAP a anunțat, alături de Inspectoratul Școlar Municipal și de primarul Sectorului 6, începerea unui proiect pilot de colectare selectivă în școlile din sector, Ciprian Ciucu a declarat că “vom desființa ghene, vom amenaja niște puncte unde se va duce gunoiul jos, lângă bloc, care să fie foarte bine organizate, foarte curate în primul rând. Acum e o mizerie generalizată”.

“Acolo va duce gunoiul doar cel care plătește să ducă gunoiul acolo. Nu oricine poate să intre și să lase gunoiul pe banii altora, cu acces pe cartelă magnetică – cum se întâmplă la Sibiu, la Oradea, la Brașov, cum se întâmplă în lumea civilizată, cu supraveghere video. După care compania de salubritate vine și ia luni plasticul, marți hârtia, miercuri ia altă fracție șamd. Oamenii nu își schimbă comportamentul și nu participă la procesul de selectare pentru că nu are încredere în sistem. Toți spun: am văzut că vine mașina de gunoi și răstoarnă tot în aceeași mașină. Dacă nu au încredere, nu participă la schimbarea comportamentului”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

În cadrul conferinței de presă organizate la Colegiul Național Grigore Moisil din Capitală,  edilul Sectorului 6 a precizat că “în acest context, proiectul ăsta pică mănușă: e vorba despre comportamente. Cine nu va participa la acest proces va putea să aibă un abonament cu firma de salubritate, dar la alt cost, mai mare”.

“Îmi aduc aminte foarte bine din școală diferite ore la care participam, inclusiv pe vremea comuniștilor, dar și după, care nu erau întotdeauna legate de obiective curriculare precum științe, matematică, competențe lingvistic, ci pur și simplu era un fel de educație pentru sănătate și educație civică. Și îmi aduc aminte că datorită acelor ore la care participam mi-am format comportamente pe care le am și astăzi: despre îngrijire, despre spălatul pe dinți, despre un comportament civic responsabil. Și comportamentele care se dezvoltă în copilărie și în adolscență ne însoțesc pe tot parcursul vieții și cred că, de altfel, despre asta este acest proiect, în primă fază”, a continuat Ciucu.

Acesta a precizat că ”școala trebuie să formeze și cetățeni, iar astfel de inițiative nu pot decât să mă bucure și vor găsi un partener în primăria sectorului 6”. 

“Atunci când vine vorba de colectare selectivă, obiectivul unei astfel de politici este dependent de schimbarea comportamentului cetățenilor. Acest comportament trebuie să fie asumat la nivelul întregii populații a Bucureștiului. Degeaba creăm infrastructură de colectare selectivă, dacă oamenii nu participă la colectarea selectivă. Problema Bucureștiului pe managementul deșeurilor este enormă, este incredibil de acută”, a afirmat edilul sectorului 6.

Ciprian Ciucu, cele mai importante declarații:
  • Toate gropile de gunoi sunt deja la capacitatea maximă și e foarte probabil ca prin ianuarie ultima groapă unde ne ducem gunoiul să își piardă autorizația. Alături de termoficare, aceasta e o problemă imensă pe care o are Bucureștiul și pentru care trebuie să găsim toți soluții.
  • Miza, într-o primă fază, este să ducem cât mai puțin gunoi la groapă, ceea ce înseamnă că trebuie să reintroduc în circuitul economic diferitele deșeuri care pot fi reciclate
  • Cred că este momentul să îmi asum ca politician si primar al Sectorului 6 desființarea ghenelor. Știu că este o măsură nepopulară, știu că sunt unii mai comozi decât alții, dar în acest mandat mi-am propus să fac ceea ce trebuie și nu ceea ce este popular.
  • În acest moment noi inventariem toate punctele făcute de comuniști și mai nou prin care să se poată duce gunoiul deja pe fracții, firma de salubritate cu care vom avea contractul delegat va ridica gunoiul pe fracții, vom desființa ghene, vom amenaja niște puncte unde se va duce gunoiul jos, lângă bloc, care să fie foarte bine organizate, foarte curate în primul rând. Acum e o mizerie generalizată.
  • Acolo va duce gunoiul doar cel care plătește să ducă gunoiul acolo. Nu oricine poate să intre și să lase gunoiul pe banii altora, cu acces pe cartelă magnetică – cum se întâmplă la Sibiu, la Oradea, la Brașov, cum se întâmplă în lumea civilizată, cu supraveghere video. După care compania de salubritate vine și ia luni plasticul, marți hârtia, miercuri ia altă fracție șamd. Oamenii nu își schimbă comportamentul și nu participă la procesul de selectare pentru că nu are încredere în sistem. Toți spun: am văzut că vine mașina de gunoi și răstoarnă tot în aceeași mașină. Dacă nu au încredere, nu participă la schimbarea comportamentului
  • În acest context, proiectul ăsta pică mănușă: e vorba despre comportamente. Cine nu va participa la acest proces va putea să aibă un abonament cu firma de salubritate, dar la alt cost, mai mare. 
  • Faptul că sunt primar mă ajută să îmi pun o viziune mult mai veche în aplicare. M-am întrebat ce au făcut primarii până acum și de ce nu s-a ocupat nimeni să implementeze acest proiect în București. E și unul dintre notivele pentru care am intrat în politică: am fost frustrat de ce nimeni nu s-a gândit în mod real să rezolve o astfel de problemă. 
  • Știu că va fi un inconfort să duci gunoiul jos, dar e timpul să ne civilizăm. Eu garantez curățenia, securitatea, iar aici va avea un rol important și poliția locală, ca să nu fie vandalizate
  • Trebuie să formăm comportamente pentru viitor
Despre deschiderea școlilor:
  • Eu cred că trebuie să respectăm metodologia pe care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a definit-o și să o urmăm până la capăt și atunci când va scădea numărul de infectări la mia de locuitori să se deschidă școlile. 
  • Noi am depus 2 proiecte importante pentru a primi finanțare, în care am cerut bani pentru măsuri care să ajute la igienizare în primul rând și la măsuri suplimentare pentru distanțare fizică. 
  • În mare parte, cred că suntem pregătiți. Nu e vorba doar de igienizare, ci și de tablete. Mi-aș fi dorit mai degrabă laptopuri, dar nu am mai apucat să schimb. Mi-aș fi dorit să avem laptopuri și să ni se permită și nouă să venim cu un cost suplimentar; laptorurile care sunt cu 100-200 euro mai mult sunt mult mai potrivite pentru procesul de învățare decât tabletele. Dar ne-am făcut treaba. 
  • În acest moment, avem un operator care funcționează de prin anii ’90 sau 2000, care nu performează neapărat și care are niște tarife, că nu pot da vina doar pe ei, foarte mici. E undeva la 7 lei pe lună de om. Dacă vrem servicii de salubritate, pe mine mă interesează să facem ce trebuie, chiar dacă nu e popular. Dacă vrem servicii de calitate, trebuie să plătim pentru ele.
  • Nu pot să vă zic acum o valoare. Trebuie să scoatem la licitație, pentru a avea un serrviciu delegat. De obicei se dau contracte până la 8 ani în care câștigătorul se obligă să facă niște investiții, operatorul urmând să își recupereze investiția în cei 8 ani. Este vorba despre un serviciu reglementat, care nu funcționează pe o piața liberă. Ei vin la licitație, își fac niște calcule economice pe 8 ani de zile, își asumă investițiile și propun un preț.
  • Știu că mulți mi-au zis de ce nu fac firmă proprie de salubritate. Nu am capacitatea, nici umană, nu am capacitatea administrativă în primărie să facem o firmă, și nici capacitatea investițională. A făcut Firea vreo 25 și s-a ales praful de ele. Ca să vii să faci set up-ul unei companii cu mii de angajați, cu utilaje, cu specialiști, e un efort fabulos. Și atunci trebuie să te îndrepți către piață. 
  • Din acest motiv merg pe practica europeană prin care deleg serviciul unui singur operator. Toată lumea din Sectorul 6 va avea un contract cu un singur operator, el își face niște costuri, își pune investițiile pe care le pun în caietul de sarcini, niște standarde, niște indicatori care vor fi monitorizați la sânge de oamenii din primărie și se va permite prin lege o marjă de profit reglementat, care de obicei pe utilități e de 10-15%. Nu poți să faci de 50%, trebuie să ai un profil reglementat. 
  • Nu știu cine o să fie operatorul, o să fie o licitație, raportul calitate preț e tot ce mă interesează. 
  • Ne place când mergem într-un oraș civilizat și câteodată intrăm într-o mică depresie când ne întoarcem. De ce credeți că arată așa orașele respective? Doar pentru că au o primărie performantă? Pentru că au comportamente responsabile. Pe mine mă apasă când plec de la mine din apartament trec pe lângă ghenă și miroase până la lift. Cum arată acest sector mă afectează inclusiv psihic. Cum arată un oraș, dacă e mizer, și este mizer, ne afectează inclusiv la stima de sine. Eu în acești 4 ani vreau să fac ceea ce trebuie ca să trăim într-un oraș civilizat. 

3 comments
  1. Domnule primar
    Întâi faceți stații de reciclare luați mașini care strâng gunoiul selectiv si probabil peste vreo 500 de ani veniți cu desființarea ghenelor….deocamdată verificați autorizațiile de construcție date în spate la Auchan unde e penal cum s a construit si autorizațiile date în general în sect 6 în ultimii ani….care au nenorocit cartierul dr taberei

  2. Foarte bună ideea! Ar trebui extinsă peste tot, în tot Bucureștiul. Și în țară, desigur: desființarea ghenelor. A coborî de la etajul 10 cu liftul să duci gunoiul lângă bloc nu trebuie să fie o problemă. Și trebuie schimbată politica și mentalitatea astfel încât să existe realmente selectarea gunoiului. Suntem ultimii din Uniunea europeană care sunt rudimentari în educația ecologică și civică. Am trei pungi sub chiuvetă: una pentru gunoi menajer, alta pentru hârtie, carton și alta pentru plastic, metal, ambalaje. Sunt printre acei puțini, normali-ciudați, care fac asta acum, în România. Pentru că odată ce ai trăit și în afara României și ai văzut ce înseamnă să fie curat în oraș, prețuiești nu doar curățenia din casă ci și din orașul în care locuiești. Educația trebuie orientată și în direcția asta: spre a înțelege și dincolo de propriul interes. Altfel, la un moment dat se întoarce împotriva ta neglijența adunată de la fiecare în parte.

    1. Eh, eu n-am trait si “in afara Romaniei” si tot strang selectiv gunoiul 😉. La noi la bloc e cam de un an implementat sistemul si e tare bine. Nu mai miroase pe holul scarii imediat ce cobori din lift, nu se mai infunda toboganul… Se intra in incaperea respectiva cu cartela de intrare in bloc, iar locul este mentinut extrem de curat de femeia de servici (a scapat de grija desfundarii toboganului aproape zilnic).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două dezacorduri ale ministrului Educației, în aceeași conferință: “Educatorii pot veni la aceste grădinițe de vară în afara salariului pe care îl primește” / “Aceste norme pe care Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii le va publica”

Ministrul Educației a făcut două greșeli gramaticale în conferința de presă susținută astăzi, 14 iunie, cu o zi înainte de examenul la Limba și literatura română pe care îl vor…
Vezi articolul