Cioloș, interviu pentru G4Media: Ciprian Teleman mi-a spus că, pe bugetul alocat acum, riscă să nu poată plăti anumite contracte în curs. Am convenit cu premierul ca la prima rectificare, în funcție de câți bani va fi cheltuit, să primească o suplimentare

913 vizualizări
Foto: G4Media.ro
Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, i-a spus lui Dacian Cioloș, co-președintele Alianței USR-PLUS, că nu are suficienți bani în bugetul primit pe acest an pentru a face plăți pentru contractele în derulare. Informația apare în interviul acordat de Cioloș pentru G4Media.ro.

Întrebat de Dan Tapalagă dacă la întâlnirea de la Vila Lac nu s-a discutat și despre nemulțumirile miniștrilor USR-PLUS, Cioloș a spus:

„Nu, pentru că ele nu mai există. Am vorbit cu Vlad Voiculescu, Cătălin Drulă, Ciprian Teleman – lucrurile sunt clarificate. De exemplu, Teleman mi-a spus că, pe bugetul alocat acum, riscă să nu poată plăti anumite contracte în curs.

Am analizat cu premierul un calendar al execuției bugetare ca să vadă momentul în care are nevoie de banii aceștia și am convenit ca la prima rectificare, în funcție de câți bani va fi cheltuit, să primească o suplimentare”.

Ciprian Teleman conduce Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Potrivit fișei de buget propuse, bugetul va fi de 1.924.017.000 lei. Raportat la PIB-ul pe care s-a construit bugetul, estimat la 1116,8 miliarde lei în anul 2021, bugetul ministerului Cercetării înseamnă 0,17% din PIB.

Anul trecut execuția a fost de 1,548 miliarde lei, adică 0,15% din PIB-ul din 2020. Alocarea inițială pentru Cercetare fusese de de 0,13% din PIB, banii fiind suplimentați prin rectificările de peste an.

Reamintim că într-o declarație pentru Edupedu.ro ministrul Ciprian Teleman spunea că a solicitat o creștere de 30% față de bugetul din 2020. În sume fixe, suma primită pentru 2021 este cu 24% mai mare decât cea executat în 2020, potrivit fișei de buget.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ordinul prin care i s-a retras titlul lui doctor fostului premier Victor Ponta a fost anulat de Înalta Curte de Casație și Justiție, în pofida unei hotărâri definitive din 2020

O sentință pronunțată săptămâna aceeasta de Înalta Curte de Casație și Justiție „anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016”, adică ordinul prin care fostului premier Victor Ponta…
Vezi articolul

Sebastian Țoc, profesor și cercetător, propune „renunțarea la ierarhizarea elevilor la liceu și școala profesională în funcție de examene cu miză mare, fiind preferabil un mix de criterii”, printre alte măsuri care ar duce la școli mai incluzive

Modalitatea de organizare a sistemului de învățământ din România tinde să încurajeze ierarhizarea școlilor și, adesea, segregarea pe criterii economice, etnice sau de rezidență, bazându-se pe ierarhii puternice și pe…
Vezi articolul

Implementarea în cercetarea din România a unui mecanism de tip „program manager” – Darpa, după modelul programului pilot de la Consiliul European pentru Inovare, propusă viitorului guvern de Camera de comerț americană, AmCham

Implementarea în Cercetarea din România a unui mecanism de tip „program manager” – Darpa, la fel ca cel pilotat la Consiliul European de Inovare, propus de Comisia Europeană, aceasta este…
Vezi articolul

Raport CE: Finanțare eficientă, eliminarea fragmentării din sistem și canalizarea banilor către institutele performante – printre recomandările experților europeni pentru cercetarea românească, prinsă într-un “cerc vicios” al incoerenței, inerției, fondurilor puține cheltuite prost / Ce mesaje au reținut autoritățile române

Cercetarea românească nu funcționează coerent, este prea fragmentată, este erodată la nivel de guvernanță, capital uman și interacțiuni public-privat și puținii bani care există în acest sector sunt cheltuiți prost…
Vezi articolul