Cine sunt experții angajați de Ministerul Educației să facă standardele profesionale pentru profesori în 30 de zile

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com

Ministerul Educației a semnat 6 contracte cu experți individuali care să facă standardele profesionale pentru cadrele didactice, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro de pe site-ul UMPFE. Acest lucru a fost făcut printr-o procedură folosită tot mai des de instituție, prin proiectul ROSE, finanțat de Banca Mondială, proiect care se supune regulilor de achiziții internaționale, agreate de BM. Guvernul României are un acord de împrumut pentru finanțarea acestui program în valoare de 200 de milioane de euro.

Toate anunțurile de semnare a contractelor au fost publicate pe 27 mai 2024.

„Serviciile de consultanță includ asistență tehnică pentru elaborarea standardelor profesionale pentru cadrele didactice într-o perioadă de 45 de zile, între aprilie 2024 și iunie 2024”, conform documentului de intenție prin care proiectul ROSE anunța achiziția, datat pe 29 martie 2024.

Misiunea este planificată pentru 45 de zile pentru coordonator și 30 de zile pentru ceilalți experți, cu posibilitatea de a fi prelungită, dacă este necesar, pe baza unei evaluări pozitive a performanței serviciilor furnizate, conform celor de la ROSE, care fac achiziția. Selecția a fost făcută pe bază de dosar, CV-urile și documentele doveditoare au fost depuse pe 5 aprilie la ora 11:00 la Ministerul Educației, se mai arată în caietul de sarcini.

În termen de 4 săptămâni experții trebuie să livreze contribuția lor proiectul de profil profesional adaptat la etapele carierei și la nivelurile de învățământ și la setul de standarde profesionale pentru cadrele didactice.

În 8 săptămâni va fi creată o a doua versiune a profilului profesional după ce Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) va da feedback documentelor inițiale. UMPFE este cea care derulează proiectul ROSE, este organizată la nivel de direcție în cadrul Ministerului Educației și este condusă de Liliana Preoteasa, conform paginii

Versiunea finală a profilului profesional adaptat la etapele carierei și nivelurile educaționale și la setul de standarde profesionale pentru cadrele didactice, inclusiv feedback-ul relevant primit în timpul consultării publice.

Cine sunt experții:
Foto: Monica Coste / Atelierul de Life Speaking

Monica Coste este profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița Universității Babeș-Bolyai și cadru didactic asociat la Universitatea “Babeş-Bolyai”, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Departamentul Științe ale Educației. Are studii de licență și un master la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB, potrivit CV-ului său, iar după un curs postuniversitar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, în 2010, termină în 2017 licența la Facultatea de Psihologie si Științe ale Educației, iar în 2016 a început și studiile doctorale în domeniul Științelor Educației.

Contractul a fost semnat pe 30 de zile cu suma de 3.000 de euro, potrivit notei publicate pe site-ul Băncii Mondiale.

Foto: Coralia Matei/Facebook.com

Coralia Matei este profesor pentru învățământul primar la Colegiul Național „I.L.Caragiale” Ploiești, inspector pentru învățământ primar la Inspectoratul Școlar Județean Prahova, a fost formator în proiectul CRED. Coordonează programul A doua șansă la nivelul județului. Este și lector (profesor consultant) la departamentul Științele Educației de la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești. Este doctor în științele educației al Universității din București, cu teza „Strategii de formare a cadrelor didactice din perspectivă interculturală”.

Contract semnat cu ROSE pe 30 de zile cu suma de 3.000 de euro, potrivit notei publicate pe site-ul Băncii Mondiale.

Foto: Ligia Deca (centru) și Simona Ifimescu (dreapta) în februarie 2016 la Administrația Prezidențială

Simona Ifltimescu este conferențiar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București. Interesele sale particulare de cercetare sunt politicile educaționale, formarea profesorilor și învățământul superior, potrivit lucrării „Condițiile instituționale de adaptare la provocările viitorului în sistemul educațional românesc” scrisă în 2021 împreună cu decanul FPSE Lucian Ciolan și colega sa conferențiar Mihaela Stingu. Are un doctorat obținut în 2019 la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, coordonatorul lucrării de cercetare a fost profesorul Romiță Iucu. A fost colegă timp de câțiva ani cu Ligia Deca, actuala ministră a Educației, la Departamentul Educaţie şi Cercetare al Administrației Prezidențiale.

Contract semnat pe 30 de zile cu suma de 3.000 de euro, potrivit notei publicate pe site-ul Băncii Mondiale.

Foto: Maria Kovacs/Aspire Teachers

Maria Kovacs este manager de programe educaționale la Fundația Noi Orizonturi. A fost „profesor de engleză și geografie și, în ultimii 25 de ani, s-a concentrat pe promovarea alfabetizării și a gândirii critice pentru a crește echitatea în sistemul educațional românesc”, potrivit auto-descrierii din prezentarea ca speaker la o conferință din 2021. În 2002, a co-fondat Asociația Română de Lectură și Scriere pentru Gândire Critică. A fost decorată în 2021 de Klaus Iohannis cu ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler, conform Administrației Prezidențiale.

Contract semnat pe 30 de zile, în ROSE, cu suma de 3.000 de euro, potrivit notei publicate pe site-ul Băncii Mondiale.

Foto: Elisabeta Mitroi/LinkedIn

Elisabeta Mitroi este expert senior în cadrul național al calificărilor, conform profilului de LinkedIn. A fost consultant educațional independent în mai multe state, printre care Kuweit și Arabia Saudită, iar în 2012-2014 a coordonat la UEFISCDI proiectul FSE care viza îmbunătățirea calității învățământului superior și a cercetării prin implementarea de noi metodologii de abilitare, auditul resurselor umane, evaluarea capitalului intelectual și dezvoltarea de instrumente de identificare a plagiatului.

Contract semnat pe 30 de zile cu suma de 3.000 de euro, potrivit notei publicate pe site-ul Băncii Mondiale.

Foto: captură Edupedu.ro din conferința PISA 2022 Ministerul Educației/UCE

Simona Velea este coordonatorul echipei de experți. Este conferențiar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Facultatea de Științe Politice – director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD). Predă ca titular cursurile Psihologia educației, Pedagogie, Managementul clasei, Psihopedagogia adolescenților, tinerilor și adulților, conform profilului său de pe un site de prezentare a cadrelor didactice. Este doctor în științele educației din 2009, la Universitatea din București, cu teza „Metaevaluarea. Standarde calitative. Aplicații în domeniul programelor educaționale”. A fost cadru didactic în învăţământul preuniversitar timp de 3 ani. Din 1999 participă la proiecte de cercetare în domeniul educaţiei, elaborează rapoarte de cercetare şi studii, susţine cursuri de formare pentru cadre didactice etc. A fost cercetător la Institutul de Științe ale Educației, până în 2020, unde din 2016 a coordonat activitatea de evaluare PISA – OECD în România. Contract semnat pe 45 de zile cu suma de 4.500 de euro, potrivit notei publicate pe site-ul Băncii Mondiale.

Pentru coordonator, condițiile impuse sunt:

Pentru experți lista competențelor cerute este:

„Obiectivul acestei misiuni este de a proiecta și dezvolta profilul profesional și setul de standarde profesionale pentru cadrele didactice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Profilul profesional va fi adaptat la etapele carierei și la nivelurile de învățământ, așa cum se solicită prin Legea nr. 198/2023 privind învățământul preuniversitar”, potrivit documentului.

„8 consultanți individuali vor fi selectați în conformitate cu acest Caiet de sarcini, dintre care unul va coordona grupul de experți. Dintre ceilalți 7 experți, 2 vor avea experiență în educație timpurie, 2 vor avea experiență în învățământul primar și 3 vor avea experiență în învățământul secundar”, se precizează în caiet.

Ce trebuie să facă experții contractați, conform caietului de sarcini:

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version