Cine sunt cei trei cercetători români specializați în informatică, incluși pe lista celor mai influenți contributori în domeniile AI și computer science

2.264 de vizualizări
Foto: unibuc.ro
Trei cercetători români specializați în informatică au fost incluși pe lista celor mai prestigioși 68 de membri ai Association for Computing Machinery (ACM), pentru contribuții deosebite în domeniu, în anul 2023, scrie G4Media.ro.

Cei trei cercetători sunt Maria-Florina Balcan, de la Carnegie Mellon University (pentru contribuții la fundamentele învățării automate și la aplicațiile sale la economia algoritmică și la proiectarea algoritmilor); Corina Păsăreanu, tot de la Carnegie Mellon University și NASA Ames (pentru contribuții la dezvoltarea și aplicarea execuției simbolice și a verificării compoziționale) și Ștefan Saroiu, de la Microsoft (pentru contribuții în domeniul securității memoriei și al informaticii de încredere).

Potrivit site-ului oficial al Carnegie Mellon University, Maria-Florina Balcan este un informatician româno-american ale cărei cercetări vizează învățarea automată (machine learning), teoria jocurilor algoritmice (algorithmic game theory), informatica teoretică, inclusiv învățarea activă (active learning), metodele kernel, mecanismele de eșantionare aleatorie. Ea este profesor asociat de informatică la Carnegie Mellon University.

În anul 2000 a finalizat studiile de licență în informatică la Universitatea din București, cu distincția „Summa Cum Laude”, iar în 2002 a absolvit programul de master în informatică la aceeași universitate. În 2008 a devenit doctor în informatică la Universitatea Carnegie Mellon.

De asemenea, mai arată site-ului oficial al Carnegie Mellon University, Corina Păsăreanu este un cercetător distins al ACM și lucrează la NASA Ames. Ea este afiliată la KBR și la CyLab al Universității Carnegie Mellon. Interesele sale de cercetare includ verificarea modelelor, execuția simbolică, verificarea compozițională, analiza probabilistică a software-ului, autonomia și securitatea. 

Ea este laureată a mai multor premii, inclusiv ETAPS Test of Time Award (2021), ASE Most Influential Paper Award (2018), ESEC/FSE Test of Time Award (2018), ISSTA Retrospective Impact Paper Award (2018), ACM Impact Paper Award (2010) și ICSE 2010 Most Influential Paper Award (2010).

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

3 comments
  1. deja femeile au preluat ștafeta in IT in domeniul inteligentei artificiale care este un domeniu strict tehnic cu multa algoritmica și ML . nah , că tot bâzâim de egalitate , uite că încet încet se instalează egalitatea în ceea ce privește competențele și recunoașterea acestor rezultate.
    p.s. in ultimii 3 ani in Ro , la o binecunoscuta facultate de informatica din Ro , doi din cei trei șefi de promoție sunt fete .
    Doamne , ce vremuri vin 🍀!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Bacalaureat 2025

Șase elevi de liceu, pregătiți de Facultatea de Limbi străine a UB, calificați la Concursul Internațional de Latină – traduceri din Cicero. Competiția începe în Italia vineri, pentru 300 de elevi și profesori din 14 țări

Șase elevi de liceu din țară, pregătiți de profesori de la Facultatea de Limbi și literaturi străine (FLLS) a Universității din București (UB) participă la Concursul Internațional de Limba latină…
Vezi articolul

FOTO 40 de membri ai alianței „O Voce pentru Educație” discută în Delta Dunării despre o nouă lege a Educației, cu Radu Szekly, consilier al ministrului, cu președinta ARACIP și reprezentanți ai Guvernului

A doua reuniune a Alianței „O Voce pentru Educație”, formată din organizații non-profit, mediul privat și cele mai importante instituții educaționale din România, are loc vineri la Sfântu Gheorghe unde…
Vezi articolul