Cine este Sebastian Burduja, noul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării

5.954 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Premierul Nicolae Ciucă a transmis luni președintelui Klaus Iohannis propunerile de nominalizare pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Marcel Boloș, și ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat al executivului, scrie G4Media.ro.

Burduja e deputat, consilier onorific al Premierului României, Nicolae Ciucă, șeful organizației PNL din Sectorul 1, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în Guvernul Orban. În vârstă de 36 de ani, Sebastian Burduja a intrat în atenția publică în 2009 când și-a lansat cu mare fast un ONG dedicat studenților din străinătate. Din acel moment, Burduja a gravitat permanent în jurul liderilor politici ai momentului, indiferent de culoarea lor politică, a candidat ca independent la parlamentare, și-a creat un partid care a fuzionat cu PNL, dar nu a avut nici un succes politic sau profesional major.

La evenimentul de lansare a ONG-ului controlat de tânărul Burduja participau personaje precum Dan Voiculescu, Mircea Geoană, Sebastian Ghiță, Mihai Gâdea, conform comunicatului transmis la vremea respectivă de organizatori.

Marinel Burduja, tatăl lui Sebastian Burduja, a fost vicepreședintele băncii Bancorex, devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații.

Cine este Sebastian Burduja, potrivit propriului CV:

Potrivit propriului CV de parlamentar, înainte să fie ales deputat, el a fost, între 2019-2020, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, iar în 2020 a fost și membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Anterior, timp de trei ani, a fost managing partner în firma de consultanță RISE Consortium. Între 2021-2015 a lucrat ca specialist în dezvoltare socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială, după ce doi ani (2011-2012) a lucrat în consultanță de management la Dalberg Global Development Advisors.

Între 2011-2015 a fost președinte și membru fondator la Fundația CAESAR (Centru pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), după ce, între 2009-2013, a fost președinte și membru fondator la Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), organizația care anul trecut atrăgea atenția prin propunerile sale privind finanțarea studenților din străinătate. (Vezi mai sus detalii despre lansarea acestei organizații)

El mai notează, în CV, că în 2010 a fost câteva luni consultant stagiar la firma de consultanță McKinsey&Company, iar în 2009 – stagiar la Națiunile Unite – Comisia Economică pentru Europa, după ce în 2007 a fost stagiar la Divizia Europa și Asia Centrală a National Endowment for Democracy.

Potrivit propriului CV, el a obținut un doctorat în Economie și Afaceri Internaționale (calificativ excelent – Summa Cum Laude) – disciplinele “Management, Strategie, Etică în afaceri, Relaţii internaţionale, Responsabilitate socială corporatistă, Anticorupţie” la ASE București – Departamentul de Relații Economice Internaționale, între 2016-2019. A obținut licența în științele politice (calificativ maxim în lucrarea de diplomă) la Stanford University (2004-2008), a urmat un master în politici publice la Harvard Kennedy School of Government – Harvard University (2008-2011) și un master în administrarea afacerilor la Harvard Business School – Harvard University (2008-2011), potrivit sursei citate.

Ca parlamentar, se numără printre inițiatori în cazul a 76 de propuneri legislative, dintre care 11 au legătură cu educația (diverse modificări ale Legii educației, proiecte vizând educația fizică, încurajarea lecturii, burse).


6 comments
  1. E bun tipul. Patriotu care zice ca ajungi la universitatile de top cu pile e vraiste. Si ca sa termini printre primii tre sa fii geniu. S-o crezi tu ca se copiaza in Vest, mai ales la top of the World. Are si o tona de lucrari publicate si experienta in asociatii si organizatii de top.
    Si d-soara ministru de finante era de calibru in domeniul ei economie si taxe.
    Asa latra securistii pe margine si arunca cu noroi in oamenii care invata si muncesc….

  2. Specializarile lui S.Burduja nu au nimic de a face cu cercetare. A avu proiecte de cercetare castigate, articole f.bune publicate in renumite reviste, nimic ! Banii din cercetare vor merge la digitalizare si toti banii trebuie sa ajunga la anumite buzunare. Ne chinuim de 20 de ani sa tot facem digitalizare in tot sistemul bugetar si tot la glezna broastei ne aflam!

  3. Dle Marius Apostol, se pare că sunteți într-o eroare. La Harvard a fost și unul din fii lui Prigoană, cât și donșoara aceea care a fost ministru de finanțe și de care făcea Petrov caterincă că nu știa un concept economic elementar. La universitățile private din SUA sunt locuri destule pentru cei cu bani mulți, iar aici intervine tatăl. Examenele sunt online, doar se semnează un cod de onoare care pentru un românaș descendent dintr-un devalizator valorează nimic, deci poate copia în voie, că are 24 de ore la dispoziție. Nu prea știți cum merge treaba pe la universitățile din SUA.

  4. Felicitari pentru propunere, l-am mai urmarit si este un profesionist. Nu conteaza la Harvard cine e tata si mama, asta o stie oricine a avut de-a face cu universitatile de top. Respect edupedu, dar nu inteleg abordarea autorului articolului, de data asta. Ce-a facut pana la urma tatal lui Burduja si de ce judecam copilul prin faptele parintelui? La fel au facut niste psdisti si cu Nasui, Drula si Voiculescu, complet aiurea. Daca vine unul cu Spiru Haret, nu e bine. Daca vine unul cu Stanford si Harvard, e vinocat ca e fiul lui taica-su…csf, ncsf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Lixandru, despre „camera de detenție”: Când s-a gândit această normă, nu ne-am gândit că vor fi simultan zeci de elevi care vor perturba ora de curs în același timp și vor fi toți trimiși în acest spațiu. Considerăm că sunt cazuri izolate

„Când s-a gândit această normă, nu ne-am gândit că în această zi vor fi simultan zeci de elevi care vor perturba ora de curs în același timp și vor fi…
Vezi articolul
conducătorii de doctorate

Aproape 70 de profesori universitari cer ca termenul de dezbatere publică asupra proiectelor de legi ale educației să se prelungească până cel puțin pe 31 octombrie: intervalul 12 iulie – 24 august, în vacanță, e “inadmisibil”/ Abordarea problemelor etice e “dezechilibrată” și include prevederi “inadmisibile”

“Este inadmisibil și ridică serioase îndoieli privind buna intenție a demersului ca unor texte normative de asemenea anvergură și importanță să le fie rezervat pentru dezbatere un interval foarte scurt,…
Vezi articolul
Atelier de Filosofie pentru copii - Evaluarea psihosomatică

Fondurile alocate pentru grădinițe sunt mai mici decât cele din 2019, conform proiectului de buget 2021, avertizează World Vision România: „Aici se pun bazele educației, alocarea pentru învățământul preșcolar şi primar trebuie substanțial crescută”

Majorarea bugetului alocat educației este solicitată de Fundația World Vision România, care avertizează asupra pericolului pe care fondurile insuficiente alocate acestui domeniu în 2021 îl prezintă asupra elevilor din România,…
Vezi articolul

Senatorii au amânat discuția unui amendament susținut de Asociația Elevilor din Constanța privind transportul gratuit al elevilor și vor o nouă comisie / Președinta AEC: Parlamentarii vor avea vacanță. Noi elevii, nu. Avem nevoie de gratuitate pentru a ajunge la școală

Senatorii din Comisia de învățământ din Senat au amânat discutarea proiectului pentru modificarea articolului 83 al Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, care reglementează gratuitatea elevilor la transport, în ședința din…
Vezi articolul