Marcel Boloș, om cu 20 de ani de activitate în administrația locală și centrală și cu experiență în domeniul fondurilor europene, fost ministru aflat chiar în cărți, acum doi ani, pentru poziția de premier, în ultima lună consilier al premierului Nicolae Ciucă, a fost propus de PNL pentru postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, după îndelungi discuții în partid. Postul a rămas vacant după plecarea lui Florin Roman, pe 15 decembrie 2021, în urma scandalului în care liberalul a fost acuzat de plagiat în lucrarea de master și de falsificare a CV-ului. Cine este Boloș, susținut de aripa ardeleană a liberalilor?
- Nominalizarea acestuia vine la două săptămâni după ce numele lui a fost inițial dat drept sigur, de surse apropiate negocierilor, pentru portofoliul Cercetării și Digitalizării, ulterior același nume continuând să circule în pofida apariției unor alți pretendenți. Marți, 25 ianuarie, el a confirmat pentru actualdecluj.ro că a acceptat propunerea liberalilor de a prelua portofoliul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, spunând că “dacă nu am rezultate, mă retrag”.
Marcel Boloș s-a remarcat, în 2020, ca ministru al Fondurilor Europene în momentul elaborării primelor variante ale Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru care oficiali din zona educației și cercetării s-au plâns că nu au existat consultări și care s-au soldat cu dispute între PNL și USR încă dinaintea formării guvernului Cîțu. Același mandat de ministru a fost marcat și de dispute cu rectorii universităților, tot pe teme legate de bani.
În prezent, Marcel Boloș este consilier onorific în echipa lui Nicolae Ciucă – unul dintre cei 21 de consilieri ai actualului prim ministru. CV-ul publicat pe site-ul guvernului precizează că, din ianuarie 2021, este și director general ADR Nord Vest, poziție pe care a mai ocupat-o, anterior, între mandate la nivel central.
În CV-ul lui Boloș se precizează că este născut în 1968 și descrie o carieră de 25 de ani, începută la Oradea și continuată la București, după o perioadă de circa 6 ani, în tinerețe, pentru care nu menționează niciun fel de activitate, anume înaintea studiilor de licență desfășurate în anii ’90.
- O altă chestiune ce lipsește din CV-urile oficiale: faptul că e preot ortodox, după cum a relatat Cluj24.ro. Într-un scurt interviu pentru publicația din Cluj, Boloș a spus că a devenit preot la 40 de ani, după ce a terminat facultatea de teologie ortodoxă, dar că nu și-a trecut studiile teologice în CV pentru că e tehnocrat, „nu am treabă cu activitatea politică” și a „preferat să separe biserica de activitatea profesională”. Citește mai multe pe această temă.
Pretendentul la postul de ministru al Cercetării și Digitalizării – partea de Digitalizare având un rol greu în PNRR – are o formare în inginerie și finanțe-contabilitate, urmată de activități în domeniul fondurilor europene, activități care au dus, în ultimii ani, la dispute cu reprezentanți ai USR implicați în elaborarea PNRR. Pe acest fond, el se prezintă ca tehnocrat, în pofida legăturilor prelungite cu lumea politică, la nivel local și apoi la București.
Pe postul de consilier al premierului pe probleme de buget, finanțe și fonduri europene a fost numit luna trecută, la doi ani după momentul-cheie al numirii sale în funcția de ministru al Fondurilor Europene, în guvernul Orban. Acela a fost un punct de cotitură în cariera sa, dar și un element de tensiune între PNL și USR-PLUS. După plecarea din guvern, Boloș a rămas pe radarul conducerii PNL pentru diverse posturi în administrație.
Experiența în guvernul liberal
Numele lui Boloș este asociat cu primele ciorne ale PNRR, pentru care s-au făcut auzite plângeri, în guvernul Orban, legate de lipsa consultărilor cu specialiști în privința unor componente (cum ar fi educația și cercetarea). În acea perioadă, Edupedu.ro nota că guvernul Orban intenționa să aloce colegiilor centenare majoritatea fondurilor PNRR pentru educație.
Tot în calitate de ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș s-a remarcat printr-o dispută cu rectorii universităților, pe tema controlului asupra organismelor intermediare implicate în administrarea fondurilor europene pentru educație și cercetare – detalii. Iar o altă propunere a sa, privind înființarea unor noi institute de cercetare, a fost de asemenea aspru criticată (vezi reacția rectorului UBB, Daniel David).
În privința PNRR, activitatea lui Marcel Boloș ca ministru al Fondurilor Europene a fost criticată de USR-PLUS încă de la sfârșitul lui 2020, înaintea instalării noului guvern. Pe atunci, Boloș figura chiar pe lista strânsă a potențialilor premieri în guvernul PNL-USR, în cele din urmă câștigând Florin Cîțu.
Fostul ministru a revenit pe radar, la apogeul conflictului PNL-USR, în timpul alegerilor pentru conducerea PNL, alegeri ce au prefațat ruperea guvernului de coaliție. După acel moment, în toamna anului trecut, Marcel Boloș a fost din nou în cărți pentru diverse poziții în echipa guvernului Ciucă (vezi aici și aici).
Educație: CV-uri diferite la capitolul doctorate, 6 ani lipsă
Marcel Boloș menționează, în CV-ul de consilier al premierului, că a făcut liceul în perioada 1982-1986 – profil electromecanică la Liceul Industrial Huedin.
Șase ani nu a făcut, potrivit aceluiași CV, nimic, după care a urmat în paralel studii de licență la Facultatea de Științe Economice (diplomă în finanțe-asigurări) între 1993-1997 și la Facultatea de Electrotehnică și Informatică (diplomă în electromecanică, nu este specificată Universitatea) între 1992-1997.
El mai menționează o diplomă de studii aprofundate în Managementul Instituțiilor Financiar Bancare la aceeași Universitate din Oradea (1997-1999).
Între 2000-2005 a urmat studii doctorale, soldate cu diplomă de doctor în contabilitate (Teză de doctorat: “Bugetul și contabilitatea comunităților locale între starea actuală și posibilități de modernizare”) la Facultatea de Științe Economice – Universitatea de Vest Timișoara.
Notabil faptul că din CV-ul aferent postului de consilier al premierului și aflat pe site-ul guvernului pe parcursul ultimei luni lipsește o altă diplomă de doctor, menționată în CV-ul asociat postului de ministru ocupat în urmă cu 2 ani – Diplomă de doctor în specializarea management (1999-2007), la Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (titlul tezei de doctorat: „Studiul raporturilor manageriale între agenții economici și instituțiile financiare cu aplicații în profil teritorial”). Existența acestui document, deși nu e menționat în ultimul CV, a fost confirmată de reprezentanții universității pentru Edupedu.ro.
Carieră didactică
Pe lângă diversele activități în administrația locală și centrală, Marcel Boloș menționează în CV și o carieră didactică de 20 de ani, desfășurată la Universitatea din Oradea, în domeniul Finanțe-Contabilitate. Acolo a început ca asistent universitar (1999-2001), ajungând lector în 2001-2008, conferențiar (2008-2015), profesor universitar doctor (din 2015). Din 2017, el menționează o abilitare în domeniul Finanțe, sub umbrela ASE București (Titlul tezei de abilitare: “Utilizarea Inteligenţei Computaţionale În Domeniul Fondurilor Structurale și a Finanţelor”).
Carieră în administrație
Cariera menționată în CV începe în 1993, pe când era încă la începutul studiilor de licență, ca inspector la serviciul de Relații cu Publicul din cadrul Primăriei Oradea. La primărie a avansat constant – șef birou, contabil șef, director economic la Administrația Patrimoniului Imobiliar, sub umbrela Consiliului Local, până în poziția de director executiv la Direcția de management proiecte cu finanțare internațională (2008-2012).
În 2012 și-a început cariera la nivel central, ca secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (un an), lucrând ulterior la Ministerul Transportului, ca director general al unei Direcții de management, apoi ca secretar de stat (2015-2017). Înainte să devină ministru în guvernul Orban, a fost, între 2017-2019, director general al ADR Nord Vest, post pe care l-a ocupat și începând din ianuarie 2021.
Avere
În 2020, pe când era ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș raporta conturi și depozite bancare exclusiv în lei totalizând aproape 690.000 de lei. Cu excepția contului de salariu, deschis în 2004, toate erau conturi deschise după 2011.
La capitolul venituri din salarii, el raporta, atunci, pentru anul 2019 aproape 110.000 de lei încasați ca profesor universitar la Universitatea Oradea, circa 154.000 de lei ca director general la ADR Nord-Vest și circa 25.000 de lei ca ministru (funcție în care și-a început activitatea în noiembrie).
1 comment
Curios cum mentionati doar faptul ca a avut tensiuni usr cu el, ca sa il pictati ca inamic al “dreptatii”, in timp ce omiteti complet sa mentionati toata activitatea realizata din pozitia de director in Primaria Oradea, careia i se datoreaza astazi modul in care arata Municipiul Oradea. Oare sunteti cumva vanduti usr si propagandei de partid? Asta considerati dvs. etica in investigatii? Penibil.