Cine este Liviu George Maha, profesorul care l-a detronat pe rectorul Tudorel Toader, la Iași: „născut și crescut” la Universitatea Al. I. Cuza, capabil să-și critice dur adversarul fără măcar să-i spună pe nume

10.763 de vizualizări
Foto: inBUSINESS.club (https://www.facebook.com/inbusiness.club)
Scrutinul pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, câștigat luni de Liviu Maha în fața rectorului în exercițiu Tudorel Toader, se remarcă de două ori în actualul val de alegerilor din învățământul superior românesc. Pe de o parte, au fost alegerile cu cel mai mare număr de candidați – 6, comparativ cu 1-2 la cele mai multe alte universități; pe de altă parte, aici a avut loc, luni, un al doilea tur de scrutin, lucru ieșit din comun, iar acest tur a fost prefațat de controverse – iarăși o situație excepțională. Cine este candidatul care a depășit toate obstacolele și l-a detronat, după două mandate, pe Tudorel Toader?

George Maha a obținut cele mai multe voturi la turul I – 222, cu 31 mai mult decât cel de-al doilea clasat, Tudorel Toader, care are avantajul funcției, fiind rector din 2016. În al doilea tur, același Maha a obținut două treimi din voturi. Între cele două tururi, ceilalți candidați cu număr semnificativ de voturi și-au declarat public sprijinul pentru Maha, în confruntarea acestuia cu Tudorel Toader.  

Acest sprijin nu se traducea automat într-un număr egal de voturi pentru Maha, fiecare alegător putând alege pe cine dorește, indiferent de îndemnul celui care a fost prima sa opțiune. Însă Maha nu doar a menținut avantajul față de primul tur, ci l-a mărit considerabil. Trebuie remarcat faptul că, în primul tur, cei patru candidați care și-au „unit forțele” prin candidatura lui Maha din turul al doilea au obținut, împreună, aproape trei sferturi din totalul voturilor (516 din 733 de voturi exprimate).

Liviu Maha, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC, nu a apărut „de nicăieri” în aceste alegeri. Presa ieșeană îl anunța drept candidat – alături de alți doi profesori care aveau să se înscrie pentru cursa de rector – încă din octombrie anul trecut. Pe de altă parte, Liviu Maha scrie în programul managerial depus la înscrierea în alegeri că „a trecut mai bine de un an de când mi-am anunțat decizia de a candida”, iar „știrea oficială venea după câteva luni în care îmi exprimasem acest gând în cadrul unor discuții cu colegi din diferite facultăți, prieteni sau colaboratori (…)”.

El folosește același plan managerial – disponibil în întregime aici (vezi și: programul managerial propus de Tudorel Toader) – pentru a critica în termeni duri cultura universitară formată pe parcursul mandatelor actualului rector. El reușește acest lucru fără să se exprime „personal”, optând, în schimb, să transfere criticile și semnele de întrebare către terți:

  • „Pentru mulți a fost o surpriză plăcută, pentru unii o confirmare a zvonurilor care circulau deja în cadrul universității, pentru alții… ceva de neînțeles. Cum de aveam curajul să candidez la funcția de Rector? De ce nu am ținut cont de cine conduce universitatea în prezent și de anvergura politică a acestuia? De ce nu luam în calcul riscurile pe care le presupunea un astfel de demers? Eram pregătit pentru a fi atacat în presă, mai ales în condițiile în care alegerile se desfășurau abia peste un an și câteva luni?”

Răspunsul său la astfel de întrebări este la fel de generic, dar care trimite la posibile cauze ale acestor îngrijorări, în mediul de acum: „Toate aceste întrebări erau formulate mai mult sau mai puțin explicit, adresate direct sau indirect, într-o universitate care ar trebui condusă astfel încât să nu fie permisă acțiunea acelor factori care-ți pot induce teama de a te manifesta liber, inclusiv în contextul unor alegeri universitare.” 

Iar alt lucru sugestiv este acela că Liviu Maha consideră necesar să menționeze chiar și în planul managerial că este vorba despre o „candidatură reală”: „ Am afirmat de fiecare dată (…) că nu am nicio înțelegere cu actuala conducere a universității și nici cu alt potențial viitor candidat, că nu pregătesc terenul pentru o eventuală candidatură surpriză. Candidez din convingere, așa cum fac toate lucrurile, bazându-mă pe experiența acumulată și parcursul meu până în prezent.”

Diferențe de stil, relevate de planuri manageriale

Programul propus de Tudorel Toader a fost unul „în bumbi”, în care diversele măsuri sunt listate structurat, obiectivul general fiind acela ca universitatea „să își consolideze poziția de instituție recunoscută pe plan național și internațional pentru calitate în predare și cercetare științifică (…)”. În schimb, programul propus de Liviu Maha este unul construit în paragrafe lungi, în care sunt subliniate elemente abstracte: „valori și principii”, „rectorul este colegul colegilor săi”, „predictibilitatea și stabilitatea”.

  • Principalele obiective strategice pe care Liviu Maha le-a inclus în planul managerial: consolidarea comunității academice prin creșterea sentimentului apartenenței, echilibru în management strategic și operațional, consolidarea prezenței UAIC în clasamentele naționale și internaționale (temă căreia îi dedică un întreg capitol în program). O serie de o biective specifice sunt prezentate succint într-o serie de capitole generale: educație și formare, cercetare științifică, bunăstarea communității, studenți, relații internaționale etc..

Iar „în loc de concluzii” formulează noi aluzii la adresa mandatelor rectorului de până acum, fără a exprima direct critici: „ (…) Alegem să cultivăm încrederea în noi înșine sau să ne lăsăm copleșiți de îndoială. Sau de teamă. (…) Să păstrați aproape acest gând: SUNTEM ALEGERILE NOASTRE. Alegeți cu încredere, alegeți onest și veți descoperi că suntem mai puternici decât vă imaginați.” 

Format la Cuza, cu o carieră clădită la Cuza

Din punct de vedere academic, Liviu George Maha este format și „crescut” la Universitatea Al. I. Cuza. Este cadru universitar aici din 1999, urcând în carieră de la cadru didactic asociat și preparator universitar (199-2003) până la profesor (2015). Este, din 2017, abilitat în domeniul ”Economie și afaceri internaționale”, potrivit propriului CV. Din 2009 este doctor în Economie.

Același CV îl prezintă drept profesor titular pentru o serie de discipline legate de economie și afaceri internaționale/europene, iar ca domenii de interes în activitățile de cercetare listează, între altele, reziliența economică, migrația forței de muncă, integrarea economică, internaționalizarea firmelor. 

  • Potrivit Google Academic (h index – 13), cele mai multe citări (123, mult peste Următoarele) le-a avut cu o lucrare în care a fost co-autor, din 2015: „The relationship between income, consumption and GDP: A time series, cross-country analysis”. 

A fost în două rânduri membru în Senatul UAIC, iar între 2013-2020 a fost director al Departamentului pentru Formare Continuă, Învățământ la Distanță și Învățământ cu Frecvență Redusă – UAIC.

Între 2000 și 2012 a lucrat pe post de economist sau consultant și la trei societăți ieșene.

Citește și:
Liviu Maha, rectorul ales al Universității Al.I. Cuza din Iași: Nu sunt membru al niciunui partid, am fost întotdeauna împotriva amestecului dintre politic și academic / Trebuie să acordăm o mai mare atenție pregătirii psihopedagogice a viitorilor profesori din preuniversitar
BREAKING Tudorel Toader, detronat după două mandate. Contracandidatul Liviu George Maha câștigă alegerile pentru funcția de rector al Universității Cuza din Iași, într-un al doilea tur care a fost pe punctul să fie amânat

9 comments
  1. Blogul de la persoana 1: Felicitari domnului Liviu Maha pentru o campanie reusita si pentru castigarea functiei de rector al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi! Este incredibil faptul ca ati obtinut 2/3 din voturi in fata rectorului in exercitiu, cu atat mai mult cu cat au fost 6 candidati in competitie. Este indrazneata si curajoasa decizia dumneavoastra de a va implica in alegerile universitare si sunt convins(a) ca, in functia de rector, veti face schimbari pozitive si veti aduce o noua perspectiva in conducerea universitatii noastre. Mult succes in mandatul dumneavoastra si sa ne bucuram impreuna de viitorul academic al UAIC!

  2. pleaca omul de treburi murdare a lui dragnea-puscariasul!cel care a contribuit la demiterea lui Kovesi pentru ca ameninta “famiglia”pesedista!unde e Kovesi acum? acolo unde sluga lui dragnea nu va ajunge niciodata!pentru ca nu are calitatile impuse de o asa functie!si nici nu o sa le aiba in veci!

  3. Să nu dăm cu piatra. Trist este că mințile luminate ale acestui popor sunt mute. S-au retras in niște turnuri de fildeș și lâncezesc, în timp ce același popor din care fac parte suferă. Suferă de pe urma nulităților cu doctorate ce nu au aplicare. Politruci ce se screm să spună ceva inteligent. Uitațivă la cine ne conduc. Niște neica nimeni, niște personulități. Geaba ți-ai tocit coatele pe băncile universităților și ai ajuns sus și ai uitat gustul “muștarului pe pâine” mâncat în facultate sau… nu. Unii direct salam de Sibiu. Sănătate.

  4. T T a fost groparul justitiei in RO, sa nu uitam in primul rind de legea prescriptiei de care au profitat , profita si vor profita multi daca nu va fi abrogata.
    Sa- i fie rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile tehnice, replică la acuzațiile rectorului Universității București: Vizează un singur scop, atragerea, prin orice mijloace, a unor resurse financiare suplimentare către Universitatea din București

Declarațiile rectorului Universității din București sunt catalogate drept „lipsite de colegialitate, de respect pentru procesele democratice, folosind date neadevărate și o evidentă ignorare a realităților sistemului de învățământ superior din…
Vezi articolul