Cine este Ecaterina Andronescu, propusă a 4-a oară ministru al Educației: A desființat școlile de arte și meserii / Ce spunea acum 2 luni: Eu nu sunt de vânzare

7.550 de vizualizări
Ecterina Andronescu, la congresul Partidului Social Democrat (PSD), în București, sâmbătă, 10 martie 2018. Inquam Photos / Alberto Grosescu
Ecaterina Andronescu (70 de ani), propusă de PSD să ocupe din nou funcția de ministru al Educației, a mai fost de 3 ori șefă a acestui portofoliu. Este cunoscută pentru faptul că a desființat în 2009 școlile de arte și meserii, decizie care a lovit puternic învățământul profesional românesc și care a făcut ca cel puțin 10% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a să abandoneze școala, după cum se arată într-un document oficial al Ministerului Muncii.
  • Ecaterina Andronescu, pe 31 august 2018 pentru G4Media.ro: ”Peste 100% NU se va întâmpla să mi se propună funcția de ministru al Educației. Eu NU sunt de vânzare”.

Ecaterina Andronescu a propus în 2012 implementarea unui Bacalaureat profesional, pentru copiii care pică în fiecare an examenul de BAC, dar care să nu le dea dreptul acestor tineri să meargă la facultate. Detalii aici

Tot Ecaterina Andronescu a modificat, în liniște totală, gradul de dificultate al subiectelor de la Bacalaureatul din 2013. Concret, subiectele au fost diferențiate, iar liceele tehnologice – cu cele mai slabe rezultate la BAC an de an – au primit subiecte mai ușoare decât ale celorlalte specializări la examenele de Română, Matematică, Fizică și Chimie. Modificarea a dus la o rată de promovare la BAC record, după introducerea în 2011 a camerelor de supraveghere. Diferențierea subiectelor de BAC pentru liceele tehnologice a fost anunțată abia când olimpicii au dat primul examen. Sursa și detalii aici

Amintim că și anul acesta fostul ministru al Educației Valentin Popa a încercat să schimbe subiectele de BAC, tot pentru anul în curs, prin introducerea de examene grilă. Potrivit surselor Edupedu.ro, una dintre sursele acestei modificări a fost chiar Andronescu, care și-a impus ideea în Ministerul condus de Popa prin intermediul altor angajați vechi în Minister.

Tot Ecaterina Andronescu este cea care a dat lovituri decisive reformei educației promovate de Funeriu și Miclea în legea din 2011. Concret, printr-o ordonanță de urgență promovată de Andronescu în ultimele zile ale mandatului din 2012, au fost eliminate din legea educației incompatibilitățile care priveau rectorii-parlamentari, au fost ridicate limitele fixate în lege privind numărul de studenți-doctoranzi pe care un profesor universitar îi poate avea. Vezi aici detaliile

  • A mai fost ministru în Guvernul Ponta în perioada iulie 2012 – decembrie 2012, în Guvernul Boc în perioada decembrie 2008 – octombrie 2009 și în Guvernul Năstase în perioada decembrie 2000 – 19 iunie 2003.

Edupedu.ro a scris încă de pe 25 octombrie, citând surse politice apropiate ministerului, că Ecaterina Andronescu are cele mai mari șanse să ocupe fotoliul de ministru al Educației. Contactată de Edupedu.ro, Ecaterina Andronescu a declarat: “Știri se dau atât de multe, încât eu prefer să nu le comentez, că nu au nicio legătură cu zona științelor exacte, din care provin eu. Când o să am o știre, v-o dau eu” (Detalii aici)

Andronescu, pe 31 august: 100% nu se va întâmpla să mi se propună funcția de ministru al Educației. Eu nu sunt de vânzare

Pe 31 august, când au apărut primele informații că Dragnea i-ar fi propus postul de ministru, Ecaterina Andronescu a declarat pentru G4Media.ro: ”Nu am primit această propunere. Cum v-ați putea închipui după scrisoarea pe care am trimis-o? 110% sau cât vreți dvs peste 100% nu se va întâmpla să mi se propună funcția de ministru al Educației. Eu nu sunt de vânzare”.

Potrivit surselor G4Media.ro, Liviu Dragnea i-a propus încă din vară Ecaterinei Andronescu funcția de ministru pentru a-i reduce la tăcere pe adversarii interni, revigorați de scrisoarea deschisă prin care aceasta i-a cerut demisia lui Dragnea de la șefia partidului. Detalii aici

Inquam Photos – Raul Stef

CE SPUNEA ANDRONESCU ÎN SCRISOAREA PUBLICĂ ADRESATĂ LUI DRAGNEA ACUM 2 LUNI

Într-o scrisoare deschisă adresată liderului PSD, Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu îi cerea acestuia, pe 14 august 2018, să facă un pas în spate și să se retragă din fruntea Partidului Social Democrat, ”pentru binele României și pentru binele PSD-ului”.

Textul integral al scrisorii publicate de G4Media.ro:

SCRISOARE DESCHISĂ
S.O.S. PSD

”Urgența și dramatismul acestor zile fierbinți de august, când ne aflăm deja în al 12-lea ceas, când încă mai putem face ceva pentru a ne salva ca țară și ca partid de la un dezastru major, spre care ne îndreptăm vertiginos, ca membru loial al PSD, ca profesor și ca cetățean al României, fac un apel cât se poate de responsabil la toți colegii factori de decizie în acest moment ai PSD, la toți cei care odată au ocupat asemenea poziții în PSD și la Președintele actual al PSD domnul Liviu Dragnea „să nu dăm foc” țării și PSD-ului.

Ceea ce se întâmplă în acest moment în PSD și în țară nu este în regulă, s-a mers și s-a ajuns totuși prea departe, iar noi, cei din PSD, ca partid de guvernare, ne place sau nu, va trebui la un moment dat să decontăm absolut toate facturile acestei situații critice.

Nu ne putem ascunde tot timpul de responsabilitate și să dăm vina pe alții.

Noi am fost votați să guvernăm, nu să ne plângem și să dăm vina pe alții, avem obligația față de țară și față de toți membrii PSD să fim un partid responsabil și să nu îi dezamăgim.

Dragi colegi din PSD, vă rog să fim obiectivi și realiști. Nu întâmplător am ajuns în această situație. De când există partidul acesta, noi am avut cele mai profesioniste guverne, iar în componența lor au făcut parte cei mai buni experți și profesioniști din țară.

Partidul a avut și are resurse umane de foarte mare calitate și specialiști adevărați, dar din nefericire componența actualului guvern nu este expresia PSD-ului și nu reprezintă nivelul și capacitatea profesioniștilor din partidul nostru.

Se poate compara acest guvern cu guvernele anterioare ale PSD-ului? Se poate compara acest guvern cu guvernele Văcăroiu, Năstase sau Ponta? Nu, în niciun caz. Acest guvern nu mă reprezintă nici pe mine, nici pe dumneavoastră, dragi colegi, nici PSD-ul, nici România. Acest guvern este expresia unei singure persoane, ceea ce nu este în regulă.

În acest moment dăm motive și ocazii gratuite opoziției și adversarilor noștri politici să ne atace și, ce este și mai dureros, dăm motive solide poporului să se alieze cu adversarii noștri politici și să se ridice împotriva noastră.

Este momentul să ne trezim și să luăm în serios responsabilitatea majoră pe care ne-a încredințat-o poporul: SĂ GUVERNĂM ȚARA. Dar, pentru a atinge acest obiectiv, noi cei din PSD trebuie să facem urgent două lucruri:

1. Să venim în cel mai scurt timp cu un Prim-ministru și un guvern PSD de super profesioniști și să guvernăm țara, iar partidul are suficienți specialiști pentru un asemenea guvern.

2. Pentru binele României și pentru binele PSD-ului, președintele partidului trebuie să facă un pas în spate, să dea dovadă de responsabilitate și maturitate și să facă un act de mare curaj și demnitate politică și să se retragă din fruntea partidului. Motivele sunt suficiente, le știm cu toții și nu le voi expune acum.

Dacă lucrurile acestea nu se vor întâmpla acum, urgent, vom pierde guvernarea, iar noi ca partid vom ajunge la dezastru, iar în locul unui guvern PSD de profesioniști, pe care am putea să îl avem, ne vom trezi iar cu un guvern de amatori, cum am mai avut, iar țara, în an de Centenar, se va duce și ea înspre prăpastie, spre disperarea noastră și bucuria multora care nu ne vor puternici, uniți și consolidați în slujba României.

Dragi colegi PSD-iști de bună credință, bine intenționați, responsabili și iubitori de țară și de neam, ACUM este momentul testului nostru de maturitate!

Avem obligația și datoria să lăsăm copiilor și copiilor copiilor noștri o țară frumoasă, prosperă, sigură, democratică și puternică.

Dumnezeu să binecuvânteze România!
Cu toată prețuirea,

Ecaterina Andronescu”

CV Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu este absolventă a Facultăţii de Chimie Industrială, Institutul Politehnic din Bucureşti (1972); doctor în Ştiinţa şi Ingineria Materialelor Oxidice (1982). A urmat stagii de specializare în străinătate: Universitatea “Claude Bernard”, Lyon, Franţa (1994, 1995); Universitatea din Londra şi Darlinghton, Marea Britanie (1995, 1997); Universitatea din Sevilla, Spania (1998), potrivit cv-ului postat pe site-ul cdep.ro și citat de Agerpres într-o fișă biografică extinsă.

A fost asistent universitar (1972-1983), lector (1983-1990), conferenţiar (1990-1994), profesor universitar (1994-prezent) la Universitatea Politehnica din Bucureşti; prodecan (1989-1992) şi decan (1992-2004) al Facultăţii de Chimie Industrială din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Din 1996, este coordonator de doctorat în domeniul Inginerie Chimică.

Ecaterina Andronescu a fost rector, timp de două mandate, al Universităţii Politehnica din Bucureşti (2004-2008, 2008-2012). A deținut șefia Consiliului Naţional al Rectorilor tot timp de două mandate (2004-2008, 2008-2012). În prezent este preşedinte al Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti (din 2012).

A fost membru PDSR (1996-2001), vicepreşedinte al Organizaţiei PDSR a Municipiului Bucureşti (din 1997), membru în Consiliul Naţional al PDSR (din 1997) şi membru al Biroului Executiv Central al PDSR (din 1997), iar din 16 iunie 2001 este membru al Partidului Social Democrat (PSD).

A fost vicepreşedinte al Organizaţiei PDSR a Municipiului Bucureşti (din 1997), în 2012 a fost validată preşedinte interimar al organizaţiei de Bucureşti, iar în 2013 a fost aleasă preşedinte al PSD Bucureşti, conducând organizaţia până la 10 septembrie 2015. Ecaterina Andronescu a fost aleasă, la 20 aprilie 2013, la Congresul PSD, vicepreşedinte al partidului pe locurile alocate Organizaţiei de Femei, fiind realeasă în cadrul Congresului PSD din 18 octombrie 2015. A deţinut această funcţie până în martie 2018.

Deputat PDSR de Bucureşti, secretar în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport (1996-2000). Realeasă deputat PDSR (PSD) de Bucureşti, în 2000 şi în 2004.

În urma alegerilor uninominale din 30 noiembrie 2008, a fost aleasă senator de Bucureşti. A făcut parte din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat (până în mai 2010) şi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat (din oct. 2009).

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, a obţinut un nou mandat de senator. A fost preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat. La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a obţinut al treilea mandat de senator PSD.

A fost secretar de stat în Ministerul Învăţământului (1995-1996); ministru al Educaţiei şi Cercetării (din 28 dec. 2000-19 iun. 2003) în Guvernul Năstase. Din 22 decembrie 2008 şi până la 1 octombrie 2009, Ecaterina Andronescu a deţinut funcţia de ministru al Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în Guvernul Boc. A deţinut, în perioada 2 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, portofoliul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta I.

Pe 25 mai 2014, Ecaterina Andronescu a fost aleasă pentru un mandat de europarlamentar pentru legislatura 2014-2019, pe listele Alianţei electorale PSD+UNPR+PC, însă a renunţat la acest mandat la 29 mai 2014, în favoarea lui Victor Negrescu.

Este membru fondator al Societăţii Române de Ceramică, al Societăţii Române de Chimie şi al Societăţii Române de Inginerie Chimică; membru al Societăţii Europene de Ceramică şi al Academiei Oamenilor de Ştiinţă. A fost decorată cu Steaua României în grad de Cavaler (2002). Este membru corespondent al Academiei Tehnice Baia Mare (2003).

Sursa fișei biografice – Agerpres

Sursa foto: Inquam Photos – Alberto Grosescu

Citește și:


2 comments
  1. Se barfesc,se mananca intre ei precum cainii la OS,de 2 ani sunt intr-o harababura si habar nu au de tara.Mai nou a aparut un circar care plimba valize in loc sa isi vada de tara ,a uitat de ce este acolo sus.Ii este gandul doar la presedinte si sa scape de mititica.ministra are 70de anisori NU ar fi cazul atat ea cat si cei ca ea sa isi vada de alte treburi,sunt cam depasiti pentru aceasta functie.Se vede cat sunt de bunicum merge tara tot in jos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Rezultatele obținute la simularea Evaluării Naționale sunt un semnal de alarmă. Decalarea simulării cu o lună și faptul că lucrările nu au mai fost corectate de profesorii de la clasă – două posibile cauze

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, spune că “rezultatele obținute la simularea Evaluării Naționale sunt un semnal de alarmă, atât pentru noi, pentru cadrele didactice, pentru conducere unităților…
Vezi articolul

Ministrul Educaţiei din Italia şi-a dat demisia pentru că nu a primit un buget suficient pentru învăţământ: “Se pare că resursele nu se găsesc niciodată atunci când vine vorba de școală și de cercetare, dar găsim sute de milioane de euro când există vreun scop politic”

Ministrul italian al Educaţiei, Lorenzo Fioramonti, şi-a dat demisia pentru că nu a primit finanţarea cerută pentru şcoli, potrivit unui mesaj publicat pe pagina personală de Facebook. Demnitarul explică motivele…
Vezi articolul

Eseul cu particularitățile unei poezii de Mihai Eminescu, subiectul cel mai dificil și cu cel mai mare punctaj de la Bacalaureat, a fost identic cu cel dat anul trecut, pentru elevii de la real și tehnologic care au susținut azi examenul cu varianta de rezervă

Varianta de rezervă pentru proba de Limba și literatura română la bacalaureat 2023, sesiunea august, a fost folosită de Ministerul Educației pentru câțiva elevi care au susținut examenul după-amiază, imediat…
Vezi articolul