Cine a propus introducerea ratei de vaccinare a angajaților drept criteriu principal de redeschidere cu prezență fizică a școlilor? Raed Arafat: Aici nu știu cu cine… nu pot să vă spun, deci nu știu

14.204 vizualizări
Foto: Silviu Matei – Agerpres Foto
Întrebat cine a propus introducerea ratei de vaccinare a angajaților drept criteriu de redeschidere cu prezență fizică a școlilor, secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, a spus că nu știe și că nu poate să spună.

Întrebare: Cine a propus introducerea ratei de vaccinare a angajaților drept criteriu de redeschidere cu prezenta fizica a școlilor?

Raed Arafat: Aici nu știu cu cine… nu pot să vă spun, deci nu știu, dar știu că au fost discuții cu Institutul Național de Sănătate Publică pe această temă.”

  • Întrebat același lucru, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a răspuns jurnaliștilor acreditați la minister că s-a consultat „cu autoritățile sanitare din România. Dacă se doresc nominalizări, o pot face cei îndreptățiți”, fără să precizeze cine sunt aceste „autorități”.

La conferința la care a participat Raed Arafat, a fost întrebat același lucru și Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației.

Sorin Ion: “Pragul de 60% a fost stabilit prin analize făcute împreună cu Ministerul Sănătății și cu INSP-ul. Evident că nu am impus noi acest prag. El cumva are legătură și cu realitatea și cu ce se întâmplă în acest moment. Să știți că dacă am fi aplicat alți algoritmi ceruți – fiecare își dă cu părerea în perioada asta – un anumit prag de rată de infectare, dacă am fi pus de exemplu pragul de 6 la mie, probabil că numărul de copii care ar fi început luni școala ar fi fost cumva similar cu cel care începe acum.”

Reamintim că anunțul introducerii ratei de vaccinare a personalului din școli în decizia de reluare cu prezență fizică a cursurilor a fost făcut joi seara de către președintele Klaus Iohannis. În prealabil nu a existat nicio ședință cu specialiștii din sănătate, cel puțin nu una care să fie anunțată public.

„La sfârșitul acestei săptămâni se încheie vacanța școlară care a fost declarată pentru a evita răspândirea pandemiei în continuare.

La sfârșitul acestei săptămâni vacanța nu va fi prelungită și, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar. Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, și anume gradul de vaccinare a personalului școlii. Experții, specialiștii, din cele două ministere, din INSP, vor discuta și mâine (n. red. vineri 5 noiembrie) se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni”, a declarat Iohannis.

  • Edupedu.ro a transmis Administrației Prezidențiale următoarea solicitare: Vă rugăm să ne spuneți pe baza cărei analize, făcute de către ce organism/instituție, a fost luată această decizie și dacă la baza acesteia au fost argumente științifice sau care au fost argumentele? Cine sunt specialiștii/experții care au recomandat această măsură?

În momentul primirii răspunsului, îl vom publica.


18 comments
  1. Cîmpeanu, atac la adresa asociațiilor de elevi: “Un elev care nu a susținut Bacalaureatul să nu încerce să se substituie autorităților sanitare”
    Dar se pare ca nu exista aceste autoritati sanitare ce interesant

  2. Multumim pentru implicare si asteptam raspunsul A.P. cu sufletul la gura.
    Intre timp am vrea sa stim cine verifica daca CA-ul unei scoli a luat decizia corecta cand a votat in unanimitate deschiderea unei scoli cu 9 clase / 1 palier x 4 etaje x 2 ture / zi . O scoala cu peste 30 de copii in clasa. Adica mai excat o scoala cu 1000 de copii care calca pragul pe zi , in doua serii de cate 6-7 ore .
    O scoala cu o baie pe palier, cu 3 femei de serviciu care nu dezinfecteaza nicio clasa intre serii.
    O scoala cu profesori care alearga intre mai multe scoli.
    O scoala care a avut acum 2 saptamani peste 50% din clase inchise din cauza cazurilor de Covid.
    O scoala care a cerut anterior sa intre in online pentru ca nu poate tine sub control cazurile de infectare. Acum poate brusc?

  3. Si apropo! Procenrul de vaccinare do scoala nu se aplica tuturor persoanelor ce activeaza in scoala…ci doar personalului de baza…daca un profesor nevaccunat preda la n-spe scoli el e luat in calcul doar la scoala la care are norma de baza…de parca cind vine la celellalte scoli lasa virusul la scoala de baza…
    In rest, numai de bine…acum putem sa injuram cu totii, fara discriminare, profesorii: care ca de ce sunt vaccinati si ne cheama copiii nevaccunqti la scoala, care ca de ce sunt nevaccinati si ne jmbolnavesc copiii…pina la urma, fiecare ce merita …ca putini sunt aia care si iau atitudine…sindicatele din invatamant defileaza degeaba…

  4. De ce 60 ? Ce cifra e aceasta ? Este cumva IQ mediu al celor de la minister ?
    Eu auzisem de 80% care e un “prag” , dar pentru totalul populatiei, nu pentru 5-10 % – care e in medie ponerea angajatilor intr-o scoala.
    Acesta e nivelul celor care conduc, atata pricep sa “aranjeze din pix” totul.
    60 – Nu are nici o logica, nu are grija de elevi, profesori, angajati, parinti, bunici, etc… e doar “asa”, se spetesc ca “fac” ceva.

  5. De ce punem Viata copiilor în pericol !!!!!!
    De ce ne batem joc de copii !!!!!!
    De ce începerea scolii este determinata de vaccinarea profesorilor , ce criteriu este acesta și ei pot transmite virusul și Copii sunt în pericol.
    De ce va bateți joc de copii noștri!!!!!
    Dacă rata de infectare este mare dacă decesele sunt multe daca nu sunt locuri în spitale dacă suntem în pericol de ce sa trimitem copii 30 intr-o clasa de 25 de metri , care este distanțarea ce se urmărește , de ce punem copii noștri în pericol de ce sa mărim numărul de infectați dacă spitalele sunt pline , ce vreți de la copii noștri???????

  6. Vrem si noi sa stim care sunt acei specialisti, sa iasa in fata si sa ne explice. In tara asta nu mai exista justitie de 2 ani de zile?

  7. Deschiderea scolilor in functie de rata de vaccinare a angajatilor este o masura cu caracter vadit discriminatoriu, nu are nicio justificare medicala, are doar scopul de a pune presiune pe angajatii care nu sunt vaccinati, prin tensiunea pe care o creeaza intre acestia si parinti / elevi. Ar trebui contestata in instanta! Transmite ideea ca angajatii unitatilor de invatamant prezinta un risc de transmitere a virusului catre elevi, dar ignora faptul ca elevii sunt majoritari in unitatile de invatamant si ca acestia au sanse mult mai mari sa transmita virusul intre ei decat sa se imbolnaveasca de la profesori!

  8. >> analize făcute împreună cu Ministerul Sănătății și cu INSP-ul
    LOL, cifra asta este culmea mizeriei politice, tupeului si prostiei.

    >> În momentul primirii răspunsului, îl vom publica.
    LOL, faraonu’ are alte treburi, o excursie, un golf …

  9. Arafat e in acel comitet ce propune masuri si zice ca nu stie…..
    Nu s-a facut nici o analiza serioasa. Totul pe genunchi.
    Nu o sa primiti raspuns nici de la Administratia Prezidentiala….

  10. De unde să știe…
    Probabil întâlnirea a fost tot pe grupul de WhatsApp….ca de obicei.

    Încă o dată acest pseudogrup CNSU al ,, specialiștilor,, ne arată cum se iau deciziile pt. milioane de oameni.

    Secretarul de stat, Stelian Ion
    ,Probabil ca ar fi fost același nr de scoli,,
    de unde rezultă ca nu a fost niciun fel de analiză, nicio dezbatere, nimic.
    Au mai inventat un criteriu, 60%, pe care il schimbă iar peste cateva zile. Sau inventează altul.
    Cam atât înseamnă educația pt ei.
    Si acest om vrea sa fie in continuare ministru.
    Păcat, mare păcat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii olimpici care dau sau nu Evaluarea Națională, la alegerea lor, se pot înscrie la liceu până la data de 1 septembrie, anunță Sorin Cîmpeanu / Avantajul este că ei sunt înmatriculați peste numărul maxim de elevi în clasă, deci nu iau locul nimănui, spune ministrul

Elevii olimpici care dau sau nu Evaluarea Națională 2022 se pot înscrie la liceu prin depunerea unui dosar la inspectoratul școlar până la data de 1 septembrie, anunță ministrul Educației,…
Vezi articolul

Disciplina „Educație pentru sănătate” trebuie introdusă obligatoriu în școli, cu un conținut adecvat vârstei, susține ministrul Sănătății / În proiectele legilor Educației, „Educația pentru sănătate” devine „temă” obligatorie în planurile-cadru și programa școlară, dar nu se precizează la ce clase se va preda

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus miercuri că disciplina ”Educație pentru sănătate” trebuie să fie predată obligatoriu în școli, cu un conținut adecvat vârstei: ”Până nu o să introducem ca…
Vezi articolul