Când termină cursurile școlile postliceale și elevii din învățământul profesional și tehnic – răspunsul ministrului Educației

23.006 vizualizări
Foto: Scoala Postliceala Sanitara Fundeni
Clasele din învățământul profesional, postliceal și special termină cursurile în acest an școlar pe data de 16 iulie, cu excepția celor care se pregătesc pentru calificarea asistent medical generalist, potrivit unei declarații a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Calendarul pentru finalul anului școlar 2020-2021, publicat azi în Monitorul Oficial, prevede doar durata redusă cu o săptămână pentru cursurile din învățământul profesional și tehnic, dar nu face nicio referire la data la care se încheie cursurile pentru acest tip de învățământ și pentru școlile postliceale.

Răspunsul ministrului Sorin Cîmpeanu este următorul:

„Începând cu anul școlar 2019-2020 în ordinul de ministru care reglementează structura anului școlar nu s-au mai făcut precizări explicite privind durata cursurilor pentru clasele din învățământul profesional, postliceal și special. Pentru aceste niveluri de studii durata cursurilor este cea stabilita prin planurile cadru în vigoare. Astfel, durata studiilor pentru anii terminali din învățământul postliceal, pentru toate calificările profesionale, este de 36 de săptămâni, elevii din acești ani terminali finalizând cursurile în acest an școlar în data de 16 iulie.

Excepție fac clasele din învățământul postliceal cu durata de 3 ani, calificarea asistent medical generalist a căror durată prevăzută în planurile de învățământ este de 42 de săptămâni, aceștia finalizând cursurile în acest an în data de 27 august. Pentru certificarea acestei calificări profesionale trebuie să existe 126 de săptămâni de cursuri (42 de săptămâni/an școlar)”.

Reamintim că noua structură a anului școlar 2020-2021 a fost publicată în Monitorul Oficial, modificată prin Ordinul de ministru nr. 3.558 din 29 martie 2021. Este vorba despre modificările pentru finalul acestui an, anunțate în ultima săptămână de Ministerul Educației. Cea mai importantă modificare este reducerea numărului de săptămâni de cursuri de la 34 la 33 de săptămâni pentru toți elevii și de la 37 la 36 de săptămâni pentru cei din învățământul profesional și tehnic.

În perioada vacanțelor se pot organiza activități educative la grădiniță – mai prevede noul ordin – cu prezență fizică, cu avizul DSP.

De asemenea, pe durata vacanțelor se pot organiza activități remediale, cu prezența fizică, cu elevii de clasa a VIII-a și pentru elevii de la liceu, în toate localitățile până la indicele 6/1.000 de locuitori.

Săptămâna „Școala altfel” se poate organiza până pe 2 aprilie, iar în săptămâna aceasta școlile profesionale puteau organiza activități de instruire practică.

Foto: Școala Sanitară Postliceală Fundeni


5 comments
  1. As vrea sa cad graficul pentru examenul de competente nivel 3 peste care se suprapune ultima săptămână de școală a clasei XI profesionala!

  2. Am vrea să știm când termină cursurile elevii de clasa a noua, școala profesională, care inițial aveau structura anului școlar cu 37 de săptămâni. Se reduce durata anului școlar cu 1 săptămâna ca pentru toate celelalte clase sau cu doua, prin asimilarea săptămânii școala altfel că săptămâna de practica? Care va fi dată exacta pentru ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursuri de știință prin experimente, interviuri cu cercetători sau propuneri pentru o misiune spațială, lansate pentru elevi și profesori în programul „Noaptea cercetătorilor” – ReCoNnect 2024. Înscrieri până pe 30 martie

Elevii de gimnaziu și de liceu se pot înscrie până pe 30 martie într-o serie de „misiuni” dedicate promovării științei, anunță organizatorii Concursului Național de Știință ReCoNnect 2023 – 2024…
Vezi articolul

BAC 2022 Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice, Limba engleză, de la profesoara Ancuța Gheorghe, Colegiul “Ion Kalinderu” din Bușteni: La proba de exprimare orală, modul de prezentare în fața comisiei contribuie la crearea unei imagini a elevului fie bine pregătit, fie lipsit de încredere

Probele de competențe digitale și lingvistice s-au reluat pentru candidații la Bacalaureat 2022, în acest an școlar, după doi ani în care nu s-au susținut și s-au echivalat după anumite…
Vezi articolul

Ping-pong cu olimpicii la științe. După ce s-au calificat la etapele naționale de la Olimpiadele de Biologie, Chimie și Geografie, mai mulți elevi au fost anunțați că de fapt nu s-au calificat, fără nicio explicație – surse

Mai mulți elevi calificați la etapele naționale ale Olimpiadelor naționale de Biologie, Chimie și Geografie au fost anunțați că nu se mai regăsesc pe listele elevilor participanți la fazele pe…
Vezi articolul

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: De foarte multe ori elevii nu fac diferența între o faptă făcută în glumă și o faptă penală. Rog părinții, bunicii, cadrele didactice, să raporteze și faptele de consum de droguri, nu doar pe cele de violență. Nu vă temeți de reacția părinților și a societății

Alina Gorghiu, ministra Justiției, a spus că e nevoie de educație juridică în școli, că “partea de prevenție trebuie făcută mult mai bine” și a subliniat că profesorii și elevii…
Vezi articolul