Cinci probleme de Matematică la care organizatorii nu așteaptă neapărat rezolvarea completă, ci mai degrabă modul de abordare – descarcă / Înscrieri deschise la Școala de vară ScientificAPEX 2024 (P)

3.760 de vizualizări
Foto: ScientificAPEX2024
Liceenii și studenții pasionați de Matematică sunt invitați să se preînscrie la Școala de vară ScientificAPEX 2024, organizată sub egida Institutului de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române. Evenimentul se va desfășura în perioada 3 – 24 August 2024, în orașul Reșița, și este dedicat tinerilor cu vârste între 15 și 20 de ani care doresc să exploreze adâncimile matematicii sub îndrumarea unor profesori de renume internațional și foști olimpici internaționali la Matematică.

Preînscrierile au început și tinerii care vor să participe trebuie să completeze până pe 31 Mai un formular de înscriere și să atașeze acestuia un document PDF cu felul în care cred că ar putea rezolva un set de cinci probleme. Iată mesajul organizatorilor: „Mai jos veți găsi 5 probleme de diferite grade de dificultate, dintre care unele sunt deschise. Nu este neapărat necesar să rezolvați toate problemele pentru a fi selectați să participați la programul de vară Apex Math! Ne interesează mai mult să vedem modul dvs. unic de abordare a problemei și metodele pe care le concepeți decât să vedem o soluție completă. Vă încurajăm să scrieți (și să dezvoltați în măsura în care vă simțiți inspirați) orice idei pe care le aveți, chiar dacă acestea se referă doar la un caz special sau dacă nu conduc la soluții complete. Curiozitatea dvs. în explorarea modelelor pe care le observați va fi foarte apreciată”.

Problemele pot fi descărcate de aici

Candidații trebuie să aibă cunoștințe solide de aritmetică și algebră de bază (numere prime, inele, polinoame), teoria funcțiilor (continuitate, diferențiabilitate) și o familiarizare cu numerele complexe este considerată un avantaj, dar nu obligatorie. Nu se necesită cunoștințe de calcul avansat sau algebră liniară.

Dacă vreți să vedeți ce înseamnă o zi în programul ScientificAPEX 2024, intrați pe site-ul evenomentului.

APEX-Maths oferă un mediu de învățare de excepție, concentrându-se pe investigații colaborative și explorarea unor noi concepte în domeniul matematicii, similare cercetării științifice autentice. Cursurile, care se vor desfășura în limba engleză, sunt proiectate să stimuleze gândirea critică și să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor complexe. Participanții vor avea ocazia să interacționeze cu academicieni de top și cu doctoranzii lor.

Cursurile vor fi predate de următorii profesori universitari:

Andrei Negut (EPFL și IMAR)

Andrei Negut și-a obținut doctoratul la Universitatea Columbia sub îndrumarea laureatului Fields, Andrei Okounkov. Este specialist în teoria reprezentărilor geometrice și în teoria grupurilor cuantice. După ce a petrecut aproape un deceniu la MIT, acum se mută la École Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Olivier Schiffmann (CNRS, Université Paris-Saclay și IMAR)

Lucrările lui Olivier Schiffmann sunt în domeniul teoriei reprezentărilor geometrice și al geometriei algebrice. A scris peste 50 de lucrări de cercetare și a fost profesor invitat în locuri precum Japonia, China, Italia și SUA. Acum este cercetător principal (Directeur de Recherches) la CNRS și afiliat la IMAR.

Anne Moreau (Université Paris-Saclay)

Anne Moreau este expertă în teoria reprezentărilor algebrice și geometrice; contribuțiile sale acoperă o gamă largă de subiecte, de la teoria invariantelor la integrarea motivică, algebrele vertex și fizica matematică. A organizat programe tematice semestriale în Brazilia și Canada și a călătorit în întreaga lume pentru a susține prelegeri la numeroase conferințe și școli de vară. S-a alăturat facultății Departamentului de Matematică al Universității Paris-Saclay în 2020.

Emanuele Macri (Université Paris-Saclay)

Lucrările lui Emanuele Macri se situează în domeniul geometriei algebrice și enumerative. Este un expert recunoscut în geometrie biratională și în studiul spațiilor modulare de fascicule pe varietăți tridimensionale. A călătorit pentru a-și prezenta cercetările la numeroase conferințe în întreaga lume. În 2023, a fost distins cu Medaglia dei XL per la Matematica de către Academia Națională de Științe din Italia. Înainte de a se alătura Departamentului de Matematică al Universității Paris-Saclay în 2019, a fost profesor la Northeastern University.

Lista mentorilor îi include pe:

Bogdan Carasca (Student doctorand, Universitatea din Berlin)
Clarence Kineider (Student doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Paul Labie (Student doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Mihai Pavel (Post-doc, IMAR)
Robin Riegel (Student doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Thomas Saigre (Student doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Calin Spiridon (Student doctorand, IMAR)
Andrei Stoenica (Student doctorand, IMAR)
Romeo Troubat (Student doctorand, Universitatea din Strasbourg)
Alexandra Melnig (Cercetător tânăr, UAIC & IMOM)

Obiectivul APEX este să încurajeze excelența și să construiască o comunitate de tineri oameni de știință pasionați de matematică.

Limba în care se vor susține cursurile și întreg programul este engleza.

Participarea la acest program reprezintă o oportunitate unică pentru tinerii pasionați de matematică de a-și aprofunda cunoștințele și de a experimenta viața unui cercetător, îmbinând teoria cu practica reală. APEX-Maths nu doar că îmbunătățește abilitățile analitice, dar oferă și o platformă pentru construirea unei rețele profesionale și pentru încurajarea excelenței în domeniul științific.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Marianne Thyssen, Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă: Reformarea educației profesionale în România, inclusiv prin introducerea învățământului dual, ar trebui să continue

“România a făcut progrese în îmbunătățirea sistemului său de educație și formare profesională”, iar rata de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor care au absolvit acest program a…
Vezi articolul
Domnica Petrovai / Foto: Arhivă personală

Material susținut de Dove

Training deschis tuturor profesorilor, pe 29 septembrie, pentru a-i învăța pe elevi să-și consolideze încrederea în ei înșiși. Psihologul Domnica Petrovai, partener în Programul educațional Dove – Ai încredere în tine: Copiii au nevoie să fie sprijiniți să conștientizeze impactul negativ pe care expunerea la mediul online o are asupra încrederii în ei

Tot mai mulți profesori vor să intervină pentru a-și ajuta elevii pe care îi văd că se retrag din activitățile școlare, se izolează în mediul online și, previzibil, au și…
Vezi articolul