Cinci miliarde de oameni vor avea probleme de vedere până în 2050 / Cum să ne menținem ochii sănătoși după școala online

Foto: School photo created by pch.vector - www.freepik.com

Studiile arată că jumătate din populația lumii ar putea ajunge să sufere de miopie până în 2050. Adică aproape 5 miliarde de oameni vor avea probleme de vedere. Este o cifră îngrijorătoare a Asociației Oftalmologilor, cifră care amenință să crească semnificativ, având în vedere creșterea timpului petrecut în fața ecranelor din cauza pandemiei.

Dacă în cazul pandemiei de coronavirus, cei mai afectați de boală erau vârstnicii, pandemia de miopie îi afectează în principal pe copii. Faptul că orele la școală s-au mutat în mediul online poate crește de până la 20 de ori timpul pe care copiii îl petreceau deja în fața ecranelor.

Pentru a ajuta la conștientizarea acestei situații, asociația australiană non-profit Brien Holden Vision Institute a relansat Săptămâna de Conștientizare a Miopiei (24-28 mai), în cadrul căreia oferă sfaturi de prevenție a acestei boli comune, dar care în forma sa severă poate duce la pierderea vederii. 

Specialiștii recomandă ca un copil să nu petreacă în fața ecranelor mai mult de 30 de minute pe zi, dacă are între un an și jumătate și doi ani. 

Pentru cei de până la 6 ani, timpul ar trebui să se limiteze la o oră, iar pentru copiii de până la 12 ani, ar trebui respectată regula de 2 ore petrecute în fața ecranului.

Conf. Dr. Mircea Vasile Filip crede că: „Apariția miopiei preocupă comunitatea oftalmologică, dar și familia, bineînțeles. Cauzele afecțiunii sunt parțial cunoscute, genetica având un rol important. Munca de aproape este considerată un factor determinant și agravant și pentru aceasta preocupările oftalmologilor sunt permanente și insistente.

Apariția multiplelor device-uri electronice, foarte tentante pentru copii, îngreunează categoric „lupta” pentru combaterea creșterii miopiei. Această creștere este periculoasă deoarece produce întinderea retinei, stratul nobil al ochiului, consecința fiind deteriorarea  structurii ei, cu scăderea capacității sale funcționale, respective a vederii. Dacă retina se rupe, apare temuta dezlipire de retină.

Concluzionând, nu avem mijloace eficiente în lupta cu creșterea dioptriilor la miopi.”

Mușchii oculari care ne ajută să vedem în depărtare își pierd forța dacă nu sunt folosiți în mod regulat. Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le aibă în vedere orice părinte:

Încercă să faci exerciții pentru ochi 

Pentru a contrabalansa efectele negative cauzate de sedentarism și restricțiile impuse de pandemie, tot mai mulți oameni au început să facă sport în confortul propriilor case. Sunt o mulțime de aplicații sau programe de yoga și aerobic pe care oricine le poate parcurge din sufragerie. 

Sunt însă puțini cei care fac exerciții pentru ochi, deși acestea ajută la întărirea mușchilor oculari și o vedere mai bună pe termen lung. Un bun exemplu de exercițiu pe care îl poate face copilul tău zilnic este să își dea jos ochelarii și să-și rotească ochii înspre stânga și apoi înspre dreapta. Asigură-te că de fiecare dată când finalizează o rotire completă clipește și abia apoi continuă cu încă câteva rotiri!

Apropo de yoga, știai că există exerciții yoga speciale pentru ochi? Iată un exemplu ușor de urmat pe care îl poți încerca chiar acum: 

Folosește aplicații mobile dedicate sănătății ochilor

Da, chiar există aplicații mobile pe care le poți folosi pentru a-ți asigura sănătatea oculară. Acestea îți oferă modele de exerciții zilnice și statistici de urmărit pentru a observa progresul făcut. Consultă lista de aici pentru a descoperi aplicații pentru ochi sănătoși. 

Descoperă beneficiile reflexologiei

Conform medicinei chineze, masarea diferitelor părți ale corpului poate ajuta la bunăstarea organelor. Evident că ochii au corespondentul lor – masarea unei zone specifice din talpă va permite relaxarea mușchilor oculari și va facilita trecerea energiei în acea zonă. 

Punctele specifice ochilor se află în partea de jos a tălpii. Mai exact, în zona sub formă de U de sub cel de-al doilea și cel de-al treilea deget. Ține cont că piciorul stâng este corelat cu ochiul drept și piciorul drept cu ochiul stâng. Petrece aproximativ 15 minute pe zi masând acele zone pentru a-ți îmbunătăți vederea și starea mușchilor oculari. 

Fă pauze regulate în timpul utilizării tehnologiei

Dacă ne este greu să îi dezlipim pe copii din fața ecranelor, o idee bună ar fi să îi învățăm să aibă reguli sănătoase de utilizare a tehnologiei. De aceea, introducerea unei pauze de câteva minute la fiecare 20 de minute petrecute în fața ecranului este vitală pentru evitarea apariției miopiei. 

Un exercițiu foarte eficient, propus de Brien Holden Vision Institute, presupune îndepărtarea privirii de la ecran și privitul în depărtare. Faptul că ochii stau ațintiți în ecran ore în șir creează un obicei cu puternice efecte negative asupra sănătății ochilor. De aceea, trebuie să ne obișnuim ochii să privească și în depărtare. 

De exemplu, putem să ne ridicăm de la birou și să ne apropiem de fereastră pentru a admira natura. În acest fel, ne ajutăm nu doar ochii, ci și întreg corpul prin schimbarea poziției. 

Petrece cât mai mult timp afară 

Cel mai important sfat acordat de specialiști și cea mai eficientă metodă de reducere a timpului petrecut în fața ecranelor este creșterea timpului petrecut în natură. 

Activitățile în aer liber ajută nu doar la prevenirea miopiei, ci ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Fie că vorbim de plimbări lungi sau ore petrecute cu joaca, toate au un efect benefic asupra organismului celor mici, care pot fi astfel protejează și împotriva obezității, o altă amenințare a secolului tehnologic. 

Introdu parole pe fiecare aparat din casă

Școala online a crescut exponențial timpul online, copiii ajungând să stea cu ochii în ecran 4-5 ore pe zi. Dacă este să adăugăm acestei cifre și timpul petrecut jucându-se, ajungem până la 7 ore pe zi, mult peste timpul recomandat de 1 și 2 ore. 

Chiar dacă copiii revin pe băncile școlilor, obiceiul de a petrece timp în fața ecranului rămâne. Primul sfat pe care îl putem oferi părinților este acela de a pune parole device-urile din casă – telefon, laptop, tabletă – pentru a-i împiedica pe copii să petreacă prea mult timp în fața ecranelor. În plus, ar fi indicat să instaleze aplicații de control parental pentru a seta timpul de vizionare și conținutul la care copiii au acces. Aici găsești o listă foarte utilă.

Mergi la un control oftalmologic preventiv

Prevenția este cel mai bun remediu. Așa cum ar trebuie să mergem la un control stomatologic o dată la 6 luni, ar trebui să ne formăm un obicei de a duce copiii la un control oftalmologic preventiv. Este important să nu așteptăm ca ei să acuze dureri de cap sau alte semne pentru a merge la medicul oftalmolog. De asemenea, ar trebui să urmărim constant obiceiurile copiilor precum apropierea prea mare de ecran.

„Majoritatea oamenilor asociază miopia cu ochelarii și dioptrii mici. Suntem deja obișnuiți să vedem oameni care poartă ochelari, dar ne gândim prea puțin la faptul că miopia e o boală degenerativă greu de controlat. Vorbim de un handicap vizual corectabil pentru că miopia doar se corectează cu ochelarii, dar nu se poate vindeca. Eu am început cu -0,25 și acum am dioptrii de -3,5.

De aceea cred că fiecare părinte ar trebui să se responsabilizeze în a-i duce pe copii la controale oftalmologice, înainte să fie necesară implementarea corecției pentru a evita apariția posibilelor complicații în viața lor adultă.” – Dan Patzelt, fondator Asociația pentru Dezvoltare Urbană, asociație care se luptă de 10 ani să ofere acces la educație persoanele cu nevăzătoare și cu deficiențe de vedere.

Se vorbește mult despre repercusiunile pandemiei de coronavirus asupra psihicului copiilor, a obiceiurilor alimentare, a încrederii de sine și a capacității lor de a crea legături cu cei din jur, dar prea puțin despre pericolul asupra sănătății ochilor. 

Miopia este o problemă reală, care amenință să afecteze jumătate din populația lumii în următorii ani, fapt care ar trebui să ne oblige să acționăm cât mai repede pentru a preveni apariția unei epidemii. Schimbarea în bine este în mâinile noastre. 

Exit mobile version