Cinci medalii de aur, două de argint și o mențiune pentru elevii români la Olimpiada Asiatică de Fizică 2024. În afară de un elev de la Colegiul Racoviță din Cluj, toți ceilalți sunt de la liceul privat ICHB / Ministerul Educației susține că aceste rezultate „confirmă nivelul școlii românești de fizică”

6.562 de vizualizări
Foto: Ministerul Educației
Cinci medalii de aur obținute de elevii români la a 24-a ediție a Olimpiadei Asiatice de Fizică, la Perak, în Malaezia, anunță Ministerul Educației. Au participat 208 concurenți din 28 de țări (27 țări din Asia-Pacific și România, cu statut de invitat). Elevii noștri au mai luat și două medalii de argin, plus o mențiune de onoare, conform sursei citate.

Cine sunt elevii premianți:

„Alexandru Momoiu, elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, a obținut prima medalie de aur, fiind câștigătorul absolut al prezentei ediții, având cel mai mare punctaj total din concurs. În afară de acest rezultat extraordinar, el a obținut, de asemenea, cel mai mare punctaj la proba experimentală”, notează Ministerul Educației.

„Celelalte 4 medalii de aur au fost obținute de: Ionuț Gabriel Stan, Ioan Alexandru Mirică, Rareș Felix Tudose, toți trei elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică din București și de Alexandra Maria Curea, elevă a Liceului Teoretic Național din București. Alexandra Curea a obținut și cel mai mare punctaj al unei fete din concurs.

Cele două medalii de argint au fost câștigate de către Mendel Emanuel Mendelsohn, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și de Teofil Voicu, de la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca.

Mențiunea de onoare a fost acordată elevului Rareș Theodor Marinescu, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.

Echipa României a fost condusă de prof. dr. Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, conf. univ. dr. Sebastian Popescu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și prof. Victor Păunescu, de la Liceul Economic nr. 1 din București.

Aceste rezultate deosebit de valoroase confirmă nivelul școlii românești de fizică și celebrează în mod admirabil cei 10 ani de participare neîntreruptă a echipei României la această olimpiadă”, arată Ministerul Educației în mesajul pus pe Facebook.


8 comments
  1. @dana: nu trebuie să dau explicații unei ființe insipide ca tine, care probabil, lucrează în învățământul de stat și care are prea mult timp liber la dispoziție. Am studiat singură domeniile care mi-au plăcut, deoarece am avut parte de profesori, la fel de lipsiți de inteligență, fără bun simț și plin de antipatie și scârbă, față de noi, cei care am fost elevii lor.

  2. Realitatea este cu totul și cu torul alta:
    1. ICHB racolează creiere din școlile de stat cu metode specifice ( în traducere: ICHB „bate” sistemul românesc cu propriile arme….
    PS: ICHB este altceva decât sistemul privat educațional românesc)
    2. La ICHB olimpicii (fizică etc) nu fac decât disciplina de olimpiadă. Punct!
    3. Sistemul de pregătire al olimpicilor (elitism artificial) nu are absolut nicio legătură cu sistemul public de învățământ. Este un sistem (elitist) paralel aflat la ani lumină distanță de ceea ce se pregătește în sistemul public . Am putea spune că proiecția lui pe sistemul public este chiar egală cu zero (adică perpendiculară).
    În concluzie, olimpicii de la ICHB nu reprezintă sistemul educațional românesc ci un business turcesc…
    În general, olimpicii (pregătiți pe bani grei și în afara sistemului public ) nu prea reprezintă sistemul educațional românesc….! Adică, cei mulți întalniți în toate locurile de muncă obișnuite, magazine, servicii casnice, comerț , instituții etc

  3. Avem mereu discuția asta complet sterilă. Copiii ăștia cărora le place fizica/matematica/informatica/biologia etc mănâncă doar acele discipline pe pâine și atât. Nu fac prea multe la nicio altă disciplină, pe ideea că oricum ei se pregătesc pentru excelență la ce le place și acolo vor merge în universitate (în țară sau aiurea). În special cei de la ICHB, despre care au vorbit inclusiv foști olimpici de acolo.

    Deci scutește-ne, edupedu, de adulațiile sistemului privat. Și de minciunile lansate cu dezinvoltură de minister. Nu e nicio diferență între ăștia – singurii care câștigă sau pierd sunt elevii respectivi. Doar ei decid dacă merită efortul.

    1. @Alin: este un articol foarte bun, nu adulează pe nimeni și nimic, doar demonstrează că sistemul privat de educație este cel mai bun și chiar îi pregătește pe elevi la materiile pe care doresc aceștia să le învețe, nu ca la stat, unde este multă materie proastă și de umplutură, cu profesori care nu fac mare lucru, înafară de a se plânge că vaaaai ce prost trăiesc ei, când de fapt ar trebui să intre la categoria bugetari de lux, pentru că prestează muncă puțină și au salarii destul de mari, pentru nefăcut mai nimic.

      1. Habar n-ai ce spui. Sistemul ”privat”, finanțat de la stat în mod egal cu cel de masă și apoi finanțat de părinți… care are rezultate minunate luând efectiv copiii buni de pe unde-i găsește și punându-i să lucreze doar în domeniul de care sunt interesați, specializându-i efectiv pe acel domeniu, ca să nu mai aibă cale de-ntors în caz că se răzgândesc cumva… Hai să-i lăudăm, că sunt grozavi. Nu te oprește nimeni, că și așa avem proști destui în țară – dovadă ziua de ieri – cu tine unul în plus nu-i mare schimbare.

        1. În sistemul de învățământ de stat, nu sunt ajutați să studieze materia care le este pe plac, fac toate materiile de căcat, fără absolut nicio utilitate în viața de zi cu zi, doar pentru a avea profesorii niște credite la dosar, să ia gradațiile, așa că nu știu care e mai prost dintre noi doi. So, go back to your cave!

          1. OanaB/DarkNight, văd că ai rămas aceeași persoană suavă și plină de… inteligență. /s

      2. De fapt, este extrem de simplu: acești elevi deosebiți sunt esențiali pentru sistemul privat, pentru a atrage multi candidați plătitori de bani (mulți), insa puțin dornici de a face ceva în școală. Sunt, daca vrei, parte din strategia de reclama a școlii.
        De exemplu, la bac 2023, doar 60 de medii peste 9, majoritatea sub 9, multe în zona de limita, unele chiar sub.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala târâtă în campanie. Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat Lixandru, fixeri pentru candidații PSD-PNL la locale. Firea le mulțumește public că i-au aranjat o întâlnire cu peste 200 de profesori și directori de școli, la Casa de Cultură a Studenților / Legea Învățământului interzice acțiunile politice „în toate spațiile destinate educației”

Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat din Educație Florian Lixandru s-au transformat în agenți electorali pentru candidații PSD-PNL la alegerile locale, aranjând întâlniri politice în spații educative și…
Vezi articolul
Daniel Funeriu / Foto: Facebook.com/Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, către președintele Iohannis: Schimbați urgent modul de admitere la liceu. Vom produce generații întregi de infirmi intelectual, pentru că nimeni nu va mai dori să fie profesor de fizică, chimie, biologie, istorie, geografie

„Din cauză că doar româna și matematica vor fi importante pentru intrarea la liceu, ne îndreptăm către un cataclism educațional. Nimeni nu va mai dori să fie profesor de fizica,…
Vezi articolul