Purtarea măștii în timpul orelor de sport va fi una dintre propunerile de modificare pentru ordinul comun cu reguli de redeschidere a școlilor, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că a făcut o analiză a practicilor europene și a găsit un singur exemplu, o regiune din Italia, unde elevii mai poartă mască în timpul activităților de la orele de sport.
Declarațiile au fost făcute la Spitalul Militar Central, unde ministrul a primit a doua doză de vaccin.
„În această dimineață am cerut o situație cu privire la practicile europene. Austria și Belgia nu solicită purtarea măștii la orele de educație fizică. Bulgaria nu solicită, Estonia și Finlanda nu solicită, Suedia nu solicită. Franța, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare.
Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se derulează activitățile fizice și mai apoi de la încheierea orei de sport. Portul măștii este obligatoriu de la locul în care s-au desfășurat activitățile până la vestiare.
Am găsit un singur exemplu în Europa, În regiunea Veneto din Italia, în care se solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică și acolo decizia este în curs de actualizare. Vă repet informarea este oficială, venită de la de la reprezentanții de la Bruxelles și este oficială cu date din surse deschise. Pe baza acestui răspuns am demarat deja un punct prin care voi propune să completăm ordinul comun”, a declarat Cîmpeanu.
În prezent, ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli prevede purtarea măștii de către toți elevii și profesorii în toate activitățile din și de la școală, inclusiv în timpul orelor de educație fizică și sport.
Cîmpeanu a mai spus că va mai fi propusă o modificare a ordinului comun pentru a da posibilitatea școlilor speciale să fie deschise pentru elevii lor indiferent de scenariul în care se află localitatea.
„Va exista posibilitatea completării acestui ordin de ministru cu câteva situații care, în opinia mea, trebuie luate în calcul. Este vorba, în primul rând, cu titlu de exemplu, printre cele 4-5 situații, de elevii din învățământul special care își desfășoară activitatea în clase de 4-5 elevi, deci nu cred că se pune problema distanțării fizice și care, în mod evident, având cerințe educaționale speciale își vor justifica posibilitatea de ore cu prezență fizică indiferent de scenariul – verde, galben sau roșu – în care este localitate. Și mai sunt și alte astfel de situații pe care, împreună cu Ministerul Sănătății, am discutat deja și urmează să venim în cel mai scurt timp posibil cu precizări”, a mai declarat Cîmpeanu.
Articolul este în curs de actualizare
Foto: © Annatamila – Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.