Cîmpeanu: Vom propune ca masca să nu fie purtată de elevi în timpul orelor de sport, decât de la vestiar până la locul în care se fac activitățile

13.391 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Purtarea măștii în timpul orelor de sport va fi una dintre propunerile de modificare pentru ordinul comun cu reguli de redeschidere a școlilor, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că a făcut o analiză a practicilor europene și a găsit un singur exemplu, o regiune din Italia, unde elevii mai poartă mască în timpul activităților de la orele de sport.

Declarațiile au fost făcute la Spitalul Militar Central, unde ministrul a primit a doua doză de vaccin.

„În această dimineață am cerut o situație cu privire la practicile europene. Austria și Belgia nu solicită purtarea măștii la orele de educație fizică. Bulgaria nu solicită, Estonia și Finlanda nu solicită, Suedia nu solicită. Franța, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare.

Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se derulează activitățile fizice și mai apoi de la încheierea orei de sport. Portul măștii este obligatoriu de la locul în care s-au desfășurat activitățile până la vestiare.

Am găsit un singur exemplu în Europa, În regiunea Veneto din Italia, în care se solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică și acolo decizia este în curs de actualizare. Vă repet informarea este oficială, venită de la de la reprezentanții de la Bruxelles și este oficială cu date din surse deschise. Pe baza acestui răspuns am demarat deja un punct prin care voi propune să completăm ordinul comun”, a declarat Cîmpeanu.

În prezent, ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli prevede purtarea măștii de către toți elevii și profesorii în toate activitățile din și de la școală, inclusiv în timpul orelor de educație fizică și sport.

Cîmpeanu a mai spus că va mai fi propusă o modificare a ordinului comun pentru a da posibilitatea școlilor speciale să fie deschise pentru elevii lor indiferent de scenariul în care se află localitatea.

„Va exista posibilitatea completării acestui ordin de ministru cu câteva situații care, în opinia mea, trebuie luate în calcul. Este vorba, în primul rând, cu titlu de exemplu, printre cele 4-5 situații, de elevii din învățământul special care își desfășoară activitatea în clase de 4-5 elevi, deci nu cred că se pune problema distanțării fizice și care, în mod evident, având cerințe educaționale speciale își vor justifica posibilitatea de ore cu prezență fizică indiferent de scenariul – verde, galben sau roșu – în care este localitate. Și mai sunt și alte astfel de situații pe care, împreună cu Ministerul Sănătății, am discutat deja și urmează să venim în cel mai scurt timp posibil cu precizări”, a mai declarat Cîmpeanu.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: © AnnatamilaDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


13 comments
  1. Se poate face educația afara dacă temperatura este peste cinci grade, așa scrie in metodica. Profesorul știe sa i pună sa facă mișcare cu intensitate moderată și orice mișcare este mai buna decât deloc; altfel, mulți copiii nu ar face deloc mișcare deoarece sunt mulți părinți care nu acorda importantă impactului pe care îl are lipsa de ,,mișcare “ pentru sanatatea copilului. Pana și acele 30’ sunt extraordinar de importante pt un organism care altfel are activitatea unui bătrân din punct de vedere fizic ( stat in casa NON stop). Bineînțeles ca vor fi părinți care cred ca iarna nu se poate face educație fizica afara; ei au uitat când ieșeau la sanius iarna si n-aveau nici pe dracu’ .

  2. Ce interesant! La toate orele elevii trebuie să poarte masca ca să nu se îmbolnăvească de Covid dar la ora de sport unde fac efort fizic, transpiră, mai strănută … și unde nici nu stau distanțați ,,nu circulă” virusul, nu se pot contamina, că doar atunci virusul o fi ,,plecat în vacanță” 🙃🤔🙈 ???! O altă inepție a fost aceea de a închide bibliotecile școlare pe durata pandemiei lucru realizat printr-o ,,adresă” ilegală (pt. că nici măcar temei legal nu avea) emisă de către fosta ,,ministră” Monica Anisie. Bine, că bibliotecile județene unde nr. cititorilor este mult mai mare, pot funcționa pt. că acolo se pare că ,,nu circulă virusul” și ,,se respecta distanțarea socială”! Asta se întâmplă când cei de la conducere ne vor proști, fără prea multă carte ca să aibă pe cine manipula după cum vor vrea ei atunci când vor avea nevoie de noi, de votul nostru pt.că doar atunci contăm pt.ei! Nu au nevoie de oameni inteligenți, care citesc și își folosesc creierul pt.a decide ce este mai bine, pt.a se revolta împotriva lor! Ei vor oameni ignoranți care votează cu cine li se spune! În școli sunt atâtea reguli absurde, ilogice, inutile, ineficiente referitoare la virusul Covid iar în restul spațiilor ex. restaurante, parcuri, mall-uri, curtea școlii după program…elevii pot sta ,,grămadă” și face tot ceea ce vor, fără a mai respecta vreo regulă referitoare la Covid 👎🤦‍♀️.

  3. Un idiot. Pe strada se ia virusul, dar in sala de sport sta cumintel, probabil. Cand copiii depun efort si le sar secretii in toate partile… Imaginati-va ca alearga unul infectat in fata, iar cel din spate inhaleaza imediat tot ce a expirat primul.

  4. Ieri, domnul ministru spunea ca la orele de educație fizica, elevii sa poarte masca.
    Astăzi, spune ca nu ar trebui sa poarte masca.
    Rapelul sa fie de vina?

  5. Tot ma intreb ce suflet au oameni esti asa iti copiii cu masca atatea ore.am.fost la.o cafea într-un restaurant azi si am.stat de curioasă cu cineva 2 oreee .nimeniii nici o masca.si întră ies sute de pers in ziua aia.unde este dreptatea.sunt mama si ma.doare asa ceva.acolo de ce nu este interzis.mai oameni se mai poate asa ceva.cat mai rabdaaaa Dzeu asa ceva

  6. O fi avut un puseu de tensiune de la vaccin! De bucurie, evident! Acum “prostimea” sa stea fara masca! De-aia o fi dat pe gura o astfel de aberatie! In scolile din Bucuresti fac cate 2-3 clase de elevi sport in aceeasi sala… Sa speram ca mai sunt cativa medici zdraveni la cap prin guvernul asta! Sa-i faca repede un alt vaccin!

  7. Prostie crasa intruchipata!!! Stie acest sinistru, pardon ministru, ca intr-o sala de sport din asta nou construita fac sport si cite 3 clase???? Cred ca face tot ce ii sta in putirinta sa inchidem pravalia cit mai repede! Uite d-asta nu se poate la noi!

  8. Neneaaaa! La tara nu exista veatiare, sali de sport si alte sefeuri de le gandesti mata. La tara iarna se face sportul in sala de clasa, iar vara in curtea scolii, nici teren nu este in majoritatea cazurilor, sunt scoli la tara intre doua case, doua gospodarii. Ce facem? Ne umplem de Covid toti? Transpiram si ne respiram si ne scuipam cu de toate in sala de clasa fara masca la sport???

  9. Cea mai buna solutie este ca elevii sa faca sport afara, fara masca (cand vremea permite).
    Este mai sanatos sa faca miscare in aer liber, nu intr-o sala de sport. Copiii chiar au nevoie sa stea cat mai mult timp afara.

    1. Un parinte, unde? La rural nici teren nu este. E doar un patratel in fata scolii, scoala e intre doua case. Si iarna? Unde? La mine iarna sunt -23- -28 de grade. Nu-i omor de Covid si-i omor de pneumonie? Ce nu ganditi unii??

      1. @Elefteriu Dima
        In primul rand nu toate scolile de la rural se confrunta cu lipsa unui teren.
        În al doilea rand, am precizat: cand vremea permite.
        Iar in conditiile actuale cred ca ar trebui adaptate orele de sport. Elevii pot sa faca doar miscare, nu efort in anumite conditii (prea cald, prea frig…). Dar nimeni nu este interesat de ceea ce au nevoie elevii cu adevărat, mai ales în această perioadă cu restrictii.
        Personal cred ca este mai sănătos sa stea afara si sa faca miscare usoara, decât să facă efort (cu sau fara masca) închiși intr-o sala.

        1. Ce profesor de educatie fizica crezi tu ca este asa de cretin si inconstient sa iasa la -20 de grade cu elevii la miscare usoara? A doua zi ii vin 50 de reclamatii la isj. Si apoi…profesorul acela trebuie sa-si indeplineasca planificarea, probele in spatiu inchis, nu sa faca miscare usoara. O sa faca rostogoliri si sarituri la capra in zapada? Ce scoala de tara, cate ai vazut cu sala de sport, cand ele nici teren nu au. Care mai au teren, este terenul comunal, nu al scolii. Ce sali visezi la tara? Eu nu inteleg cum unii, total neinformati, veniti aici sa generalizati aiurea. Daca nu ai o scoala renovata sau construita prin proiect european sau de la banca mondiala, nu ai nicio sala, nimic.

  10. Gata a dispărut pandemia?

    Ura….
    Sa sărbătorim!
    P.S. cineva minte în toată povestea asta.
    Apoi va mirati de ce nu mai crede nimeni propaganda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Diana, elevă în clasa a XI-a, mesaj pentru profesorul de matematică: Mi-aș dori foarte mult să ne ascultați și pe noi elevii care nu suntem topul clasei și care vrem să învățăm

“Mi-aș dori foarte mult să ne ascultați și pe noi elevii care nu suntem topul clasei și care vrem să învățăm”, i-a transmis Diana, elevă în clasa a XI-a, profesorului…
Vezi articolul

Mersul la școală nu face parte din motivele propuse de Ministerul de Interne pentru care o persoană poate părăsi localitatea în perioada 2-12 iunie, când și elevii navetiști încep pregătirea pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională

Deplasarea în altă localitate pentru a merge la școală nu face parte din motivele propuse de Ministerul de Interne prin setul de recomandări și onligații lansat în dezbatere publică și…
Vezi articolul

ANALIZĂ Paradoxul cadourilor pentru educatoare și profesori la privat, explicat de un psiholog și un antropolog. De unde vine febra cadourilor dezbătute pe Whatsapp?

Câți bani punem pentru doamna și ce luăm? “Atențiile” pentru profesori și educatoare monopolizează zilele acestea discuțiile dintre părinți, pe grupurile de Whatsapp. Iar febra strânsului de bani pentru profesori…
Vezi articolul
Workshop Siguranta online

Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la Olimpiada de Securitate de Cibernetică pentru liceu, au fost descalificați de pe podium de ISMB pentru că nu sunt încă în clasa prevăzută de regulament / Organizatorii au hotărât să îi lase la etapa națională, dar în afara concursului

Situație inedită la prima ediție a Olimpiadei de Securitate Cibernetică. Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din București, participanți la etapa pe municipiul București a OSC, au…
Vezi articolul