Cîmpeanu: „Vom da un răspuns părinților cu privire la forma începerii semestrului II până la finalul lunii ianuarie, deci cu cel puțin o săptămână înainte de începerea cursurilor”

10.253 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Scenariul de începere a semestrului al II-lea va fi anunțat de Ministerul Educației cu o săptămână înainte de 8 februarie, a anunțat Sorin Cîmpeanu la Libertatea.

Școlile ar putea să se redeschidă într-un sistem combinat în care elevii de grădiniță, învățământ primar și cei din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a), care au examene naționale în vară, să vină mai repede la școală decât ceilalți. Însă, o decizie clară vom avea abia la finalul lunii ianuarie.

Potrivit structurii anului școlar 2020-2021, Semestrul I se termină pe 29 ianuarie, iar Semestrul al II-lea începe pe 8 februarie și durează 17 săptămâni.

Declarațiile Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu:

  • În ultima decadă a lunii ianuarie vom avea o decizie cu privire la modul în care se va redeschide școala în semestrul II.
  • Am spus, de asemenea, că nu excludem nici scenariul deschiderii prioritare pentru zonele cu rată de infectare mai scăzută, nici scenariul deschiderii prioritare pentru cei mici, învățământul primar și grădiniță, nici prioritatea acordată celor care susțin examenele naționale, clasele a VIII-a și a XII-a, niciun alt scenariu sau o combinație între aceste scenarii.
  • Totul va putea fi decis responsabil de către decidenții din Sănătate și Educație pe baza evoluției pe care o vom vedea în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie. M-am angajat să dăm un răspuns părinților cu privire la forma începerii semestrului II până la finalul lunii ianuarie, deci cu cel puțin o săptămână înainte de începerea cursurilor semestrului II.
„Examenele naționale se vor derula, anul școlar va fi încheiat”

Întrebat la un interviu acordat Digi24 ce se va întâmpla în scenariul cel mai negru, cel în care Semestrul al II-lea va fi desfășurat 100% online, Cîmpeanu a răspuns:

„Un singur lucru pot să vă spun. Așa cum s-au identificat soluții și în anul trecut, examenele naționale se vor derula, anul școlar va fi încheiat, elevii nu vor pierde un an din viață. Va fi foarte dificil să găsim soluție echitabilă, să găsim soluții care să răspundă într-o măsură cât mai bună așteptărilor, dar vom găsi acele soluții. Deci sigur vom încheia anul școlar, în orice scenariu vom susține examenele naționale în orice situație. În anul școlar precedent am reușit să susținem examenele naționale, cadrele didactice, deși nu au avut echipamente, deși nu au fost pregătite pentru a preda online au dus actul educațional la bun sfârșit”.

Cîmpeanu a făcut aceste declarații în contextul în care a anunțat pe 8 ianuarie că “vom reuși să deschidem școala pe 8 februarie”.

Ordinul de ministru care permite menținerea școlilor închise și desfășurarea activităților online având o durată de valabilitate până pe 29.01.2021. Ordonanța de Urgență nr 2/2021, care modifică legea 55/2020, permite doar până pe 8 februarie 2021 desfășurearea cursurilor în format 100% online, ministrul Cîmpeanu spunând că el a cerut ca acest termen să fie începutul semestrului al II-lea, cei din Guvern cerându-i să fie, pentru orice eventualitate, până în septembrie 2021, adică întreg anul școlar.

Peste 2,9 milioane de elevi au început școala luni, cursurile fiind 100% online pentru următoarele trei săptămâni.

Photo 136306659 © Monkey Business ImagesDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. Meritul pe care dl. Ministru îl atribuie exclusiv profesorilor pentru rezultatele de la Examenele Naționale reflectă ignoranța şi superficialitatea cu care sunt tratați elevii şi părinții. Ei sunt maltratații, batjocoriții şi umiliții sistemului educațional subnutrit de trei decenii de Guvernele care au perindat la cârma acestei țări.

  2. Domnul ministru tot bate câmpii! O tot ține cu situația epidemiologica! Să ne spună în ce țară din UE elevii stau de 9 luni acasă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eliminarea concursului de admitere la liceu – o prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege, susține Consiliul Național al Elevilor care a trimis amendamente parlamentarilor

„Eliminarea concursului de admitere organizat la profilurile care înregistrează concurență reprezintă o prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege. Menținerea examenului ridică semne de întrebare cu…
Vezi articolul

Minimum 30% din elevii unei clase, nu pe școală, să primească burse de merit, plus eliminarea primăriilor din traseul pentru primirea banilor de burse, printre propunerile Consiliului Național al Elevilor la legile educației Deca nefăcute încă publice

Consiliul Național al Elevilor (CNE) anunță că a consultat proiectul de lege a învățământului preuniversitar, varianta Deca, apărut pe surse, și că “privește cu optimism” noile prevederi legate atât de…
Vezi articolul