Cîmpeanu: Uitați-vă la state precum Franța, care a renunțat la regula închiderii claselor la 3 copii infectați, dacă apar 5 – 6 – 7 – 8 cazuri, acei copii infectați rămân izolați și școala merge mai departe

21.064 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Sorin Cîmpeanu
Exemplul Franței a fost dat din nou de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în privința unei adaptări a regulilor în școli. Oficialul a spus, la Digi24, că Franța a renunțat recent la regula pe care România a implementat-o din 17 ianuarie – aceea că o clasă se închide la 3 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 într-un anumit număr de zile. Cîmpeanu a spus că, și dacă sunt 8 copii infectați într-o clasă, elevii francezi sunt izolați și „școala merge mai departe”.

Întrebat dacă se pregătește o relaxare a regulilor în vigoare, ministrul a spus că „nu e vorba de o relaxare care să privească numai școlile”. Intervenția, mai jos.

Sorin Cîmpeanu: Aș vrea să vă reamintesc un singur lucru. Uitați-vă la state precum Franța, care a funcționat luni de zile cu regula ‘la trei cazuri apărute într-o clasă se suspendă prezența fizică în acea clasă’. De două săptămâni a renunțat la această regulă, apropo de relaxarea măsurilor de care vorbește domnul doctor (n. red. dr. Radu Țincu – medic primar ATI la Spitalul Floreasca). Este vorba despre o țară care are 400.000 de infectări zilnic. În Franța dacă apar 5 – 6 – 7 – 8 cazuri de copii infectați, acei copii infectați rămân izolați și școala merge mai departe.

Moderator: Discutați în vreun fel cu ministrul sănătății să schimbați regulile, dacă am înțeles acum bine de la dumneavoastră s-ar putea pune problema unei relaxări în ce privește păstrarea școlilor deschise?

Sorin Cîmpeanu: Nu e vorba de o relaxare care să privească numai școlile. E vorba de ceea ce vă explica domnul doctor Țincu mai devreme. Atunci când estimezi că 60% din populația Uniunii Europene, unii estimează mai mult, alții spun că într-un an de zile cu toții vom trece peste prin această boală, trebuie să iei măsuri adecvate. Nu mai este atât o problemă sanitară cât este o problemă economică și socială.

Am discutat de două ori astăzi cu ministrul sănătății și de fiecare dată concluzia a fost foarte clară: avem reguli, trebuie să le respectăm, la 75% grad de ocupare școlile și grădinițele vor trece în online. (…) Și elevii vor reveni la școală atunci când gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor COVID va scădea sub 70%.”

Reamintim că joi, la Strasbourg, la reuniunea miniștrilor educației și tineretului, ministrul Cîmpeanu s-a revăzut cu ministrul Educației din Franța, Jean-Michel Blanquer, cu care s-a văzut și la Paris pe 18 decembrie. Franța deține, de la 1 ianuarie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Pe 2 ianuarie, la inițiativa Consiliului Național al Elevilor, șapte organizații reprezentând elevii, studenții, tinerii, părinții și organizații active în educație au trimis o scrisoare deschisă prin care cer reintroducerea unui prag minim de incidență în localitate pentru a decide dacă școala se desfășoară cu prezență fizică sau online. Acestea solicită, totodată, introducerea testării obligatorii pe bază de salivă pentru profesori și angajații școlilor și adoptarea unui algoritm pe baza căruia să se decidă scenariul de funcționare a școlilor.


33 comments
  1. In atentia domnului de la câmp, in speta “Sorinel Câmpeanu’ de Aur”, mai entitate operata la nastere de consecventa si discernamant, cand in Romania sistemul sanitar o sa semene cu cel din Franta poti sa compari, insa pana atunci…shhhh, atunci cand sistemul educational romanaesc o sa dispuna de facilitati asemanatoare cu cele ale francezilor, incluzând aici si facilitatile referitoare la transportul elevilor spre si dinspre scoli (in conditii de siguranta nu obligandu-i sa faca autostop-ul-vezi cazul Caracal) atunci orice comparatie poate sa fie binevenita, insa pana atunci shhhhh. Cand alimentatia si starea generala a sanatatii populatiei Romaniei o sa semene cu cea a Frantei comparatia ar fi viabila insa elevii romani umbla cu mațul umflat cu cornuri si pseudolapte ( un fel de lichid opac cel putin dezgustator), insa pana aceasta comparatie sa fie facuta mai la tine-n sufragerie. Ce zici mai Nea’ Sorinel Campeanu’ de Aur? Ce zici? Cand incepe scoala in 2022? Te-ai hotarat? Sau e in functie de erectia mentala a propriului tau ego, de fetish-ul incert si de placerea de a te afla intr-o permanenta impredictibilitate?! Dezatrul continua…. bafta omule!

    1. Nici sa nu indrazniti sa comparati sistemul de invatamant francez, care este la pamant, copii slabi pregatiti, rezultate catastrofale la evaluari, cu sistemul de invatamant romanesc. Semnat, cetatean francez, fost profesor in Franta.

  2. Va rog ma car nu mai dați Nic un interviu ca nu om fi toți prosti și numai dumneavoastră deștepți sa ne spuneți cum e în alte tari ca noi nu vedem. Știți care sunt efectele pe termen lung la copiii astea care fac covid cu ce sechele rămân pe viata? Măcar aveți bunul simt și tăceți sigur veți fi mai deștept de cât sa ne nebuniti cu explicati aiurea.

  3. Ministrul acesta, care a terminat USAMV, cred ca ar fi extraordinar la o ferma de bovine. Politica lui cred ca ar da roade. In opinia mea este un cretin congenital. Oare ar putea fi judecat pentru actiunile lui?

  4. Domnilor miniștri, Câmpeanu și Rafila ! Veți fi acuzați de zădărnicirea combaterii virusului !!! Veți plăti în instanțe ! Sunt unul dintre cei care inca suferă consecințele incompetenței dv! D – le ministru Câmpeanu, ne trimiteți in focare de infecție, sa predam in clase suprapopulate, salariile ni le – ați tăiat, vacantele la fel, bursele elevilor ! Acum ne decimați unul câte unul ! La judecata cu voi ! Proces colectiv, cu plata de daune morale și materiale !

  5. Nene “Tâmpeanu”, compari 79,7% din populație vaccinata cu 42% cum sunt “romanii verzi” ca brazii (aia din pădurile taiate de austrieci 🥴)?
    Compari testarea din școlile franceze cu gluma de testare care se întâmplă în școlile romanesti?
    Pe ce planeta trăiești, măi omule?
    N-ar fi rau sa te vedem pe domnia ta la catedra, măcar vreo luna , pana trece valul asta de covid, sa te vad cum scapi basma curată din prostiile în care te scalzi.

  6. Să vă fie rușine, domnule Cimpeanu pentru aberațiile pe care le emiteți. Sacrificați în fiecare zi sute de copii pe care îi îmbolnăviți conștient de Covid. Sunteți o mare dezamăgire!

  7. Copilul lui Cimpeanu a trecut fara probleme prin Covid. Copilul meu a ramas cu o tuse urata si nu am bani sa ii fac un CT. Statul ROMAN nu ne face investigatii medicale gratuite, ca statul FRANCEZ. Si analizele de sange trebuie sa le platesc, ca ”nu sunt fonduri”. De ce ne comparam cu Franta numai la ce vrem? De ce nu spune ca in Franta sunt cadre medicale in fiecare scoala care fac testare periodica tuturor copiilor cu teste omologate? RUSINE! Un arogant, incompetent. A primit o distinctie de la statul francez si tot cu Franta sus si jos ii da. Sa se mute in Franta si sa ne lase. Nu mai este niciun om competent in PNL sau PSD sau UDMR sa ne conduca educatia?

      1. Mai Cosmine! Esti sigur de tot ca nu era vaccinat copilu’? Pui pariu numai pe vaccin sau ar trebui sa vezi si conditiile din scoli? De unde atata distantare FIZICA, purtare corecta a mastii (atunci cand o gasesti corespunzatoare !! ca majoritatea au fost fabricate la gramada si sau nu tine elasticul sau nu tine banda metalica sau chiar sunt slabe calitativ si nu filtreaza nimic – asta cand chiar isi permit sa le cumpere in cantitate suficienta – ca masca ar trebui schimbata la ceva timp!!! ), simulacrul asta de testare sau chiar si igiena corecta (ca sunt pusi sa semneze parintii ca ai lor copii respecta regulile impuse si apoi daca se imbolnavesc, practic, tot ei sunt de vina – ca vezi doamne nu au respectat regulile “de aur” (dar s-a gandit cineva ca la 7-8 ore cat stau la scoala, mai mananca si beau apa – deci dau masca jos!!! – ???). Vezi ca mai nou vaccinul te protejeaza partial iar elevii fac cursuri fizic la scoala (ei), cati mai sunt prin clase, ca vad ca se imbolnavesc pe capete, dar “oficial” clasa nu trece on-line (cred ca din cauza birocratiei impuse de noile gaselnite de reguli), iar bietii profesori fac aceste ore – de acasa, ca sunt bolnavi (tot on-line, care va sa zica) si nu mai are cine sa-i supravegheze pe copii din clasa. In concluzie, tinem scolile deschise – ca sa se imbolnaveasca mai repede toti si sa treaca si valul acesta pandemic – ca onor guvernantii oricum nu au stiut ce sa faca si cum sa faca, decat sa ne compare (partial si deci incorect) cu alte tari. Despre predictibilitate (aceasta nu apare in interviuri decat atunci cand le convine) vezi inchiderea scolilor de anul trecut pentru cele 2 saptamani de vacanta fortata (mcar continuau on-line, ca de abia intrasera copii in ritm si nu le mai luau din vacanta de iarna) si citate de genul “avem reguli, trebuie sa le respectam” – tot ei au facut aceste reguli!!! Si, da, ar trebui Campeanu dat el personal in judecata pentru toate imbolnavirile cu urmari grave care au loc – si nu numai la copii, ca ei se duc acasa si duc la tot neamu’- in special in perioada aceasta de varf (care din pacate este generata de aglomerarile facute mai ales de copii la scoli). Dar asa e-n Romania, cine zbiara mai tare si ameninta este luat considerare. Restul, asociatii de parinti, elevi, profesori, da-i …ca si asa nu conteaza decat parerea “specialistilor” (adica de cei din Guvern – maaari specialisti!!!!). Si, nu, nu am nimic cu tine Cosmin, nici cu cei vaccinati (noi suntem toti vaccinati – si cu doza a 3-a) si nici cu cei nevaccinati. Dar, am o problema cu cei care decid pentru tot poporul, si decid PROST, fiindca ei cred ca EI (adica Statul!!!) mai are in Romania vreo autoritate!!!

  8. Nu scapam!
    Bun! Il demite cineva…ca el nu isi va da demisia niciodata. O sa-i gaseasca o alta slujba la stat cei de l-au pus acolo. Se gaseste un comitet…o comiție…un sef pe undeva. Se tine ca ciulinele! Rade/plange tara, Campeanule!

  9. Care este rata de vaccinare in acele țări ?
    Ne uităm dincolo numai la ce ne convine ?
    Cîți copii avem noi într-o clasă si cîți sunt dincolo ?
    Cîtă testare se face la noi si cîtă dincolo ?
    Par toate aceste lucruri , si nu numai, echivalente ?

  10. Astăzi in clasa copilului meu sunt 4 fizic. Restul sunt contacti ai altora sau acasa cu simptome. Bravo! O bătaie de joc! Jumătate din profesori in carantină si noi trimitem copiii prin metrouri sa stea de pomana, dar in clasa!!!! Si noi ne comparăm cu Franța! Vai de noi! Sa va tratati dumneavoastră copiii in spitalele din România. Dar ce a vezi…voi cand va imbolnaviti , plecati prin Israel, Franța, Germania. De ce nu va tratati aici? Ca e la fel

    1. Ministrul 2% din PIB… Explică multe… Ține colegii cu legi neaplicate și le dă de lucru atât de mult încât se afectează spațiul școlar. Îndrăznește să ne compare cu Franța și vrea educație occidentală la bani românești. Profesorii trebuiau să-l schimbe rapid! Zice multe și nu face nimic.

    2. Da, asta este situatia – scoala fizica pentru copii si on-line pentru pentru profesori!!! Probabil ca nu este asa peste tot, dar vad ca tot ce conteaza pentru ministru sunt PROCENTELE!!! nu si viata noastra (ca nu toti suntem “celebritati” sa putem beneficia in Romania de un tratament adevarat – doar paracetamol si ceva antibiotic (ca tot e o banala viroza!!!). Si o tin lunga ca au luat hotarari corecte, desi este vizibil ca situatia nu se imbunatateste. In Romania, suntem cam pe cont propriu – fiecare cum se “descurca” – scapa cine poate! In rest, ei sa-si dubleze, tripleze, quadrupleze averile, ca de – sunt oameni “destepti”! Noi, ailalti, fraieri de jumulit!

  11. Poate că ar trebui sa vina tov. sa predea la Timișoara, așa vreo 2 săptămâni la 10- 12 grade in clasă, îmbrăcat la costumaș că o să îi dispară fantezile aste.Doamne pe mana cui a ajuns țara asta?!?!

    1. Si sa vina si cei care se distreaza prin tarile calde, sa vada cam ce au obtinut din buna guvernare!!!! Noi i-am ales pentru ca, practic, nu avem ce alege – dintre doua rele incerci sa o alegi pe cea mai putin rea). Tot de educatie tine!!!!

  12. “Avem reguli, sa le respectam”????
    Dl Câmpeanu a incalcat toate regulile.
    A aprobat anul trecut pragul de 6 la mie si cand a vazut ca s-a atins, l-a desfiintat.
    A aprobat semestrul trecut sa treaca clasa online la primul caz de covid, a desfiintat acum.
    A aprobat acum doua săptămâni ca dupa ce trei elevi din clasa se imbolnavesc in inteval de 7 zile, acum vrea sa încalce si aceasta regula.
    Revoltator!!!!

  13. Cum poate sta liniștit când testele de saliva sunt un eșec,total ineficiente pentru varianta omicron?
    Bani cheltuiți aiurea și școli pline de covid
    In școlile speciale e jale!

  14. Sunteți de noaptea minții!Rusine dle Sinistru!..sa ne uitam la alte state ca sa ce?avem scoli ca în alte state?avem sistem educațional sau programe școlare ca.n alte state?ați făcut praf educația..v ați bătut joc de părinți, profesori și cel mai rău este că v ați bătut joc de copii….emiteți ordin peste ordin, le abrogați, emiteți altele și habar nu aveți ce presupune aplicarea lor în cadrul unităților de învățământ…coborâți puțin din lumea dvs printre noi părinții/copiii/profesorii care încercăm zi de zi să ținem pasul cu ceea ce debitați voi noaptea și vreți sa punem noi in aplicare dimineața….și va mai rog ceva….mergeți în școli și licee sau ieșiți public și cereți va scuze elevilor care au medii peste 9.50 și nu vor primi bursele de merit pe care le ați promis…ghiciți de ce?…CA NU SUNT BANI!!! asta e realitatea, dar de la dvs nu se vede!!!O demisie de onoare probabil v ar mai salva puțin imaginea și demnitatea!

    1. Pariu ca nici unul nu are asa ceva??? In rest, aveti dreptate, numai ei se fac ca nu vad aceste lucruri ca doar ei hotarasc in functie de interesele lor MAJORE!!!!

  15. Campeanuya intrat în vreo școală de când a început pandemia? Dacă este așa francofon, atunci să vină la catedră într-o școală cu primar, gimnaziu și liceu circa 2000 de elevi cum sunt unele școli, cu 34 elevi în clasă că nu a făcut nimic pentru schimbarea învățământului cu sau fără pandemie. Un comunist nenorocit care stă ascuns ca șobolanul și doar atacă!!! Să se îmbolnăvesca el și familia lui mai întâi și apoi îi urmăm și noi exemplul! Jos cu Câmpeanu și Rafila! Jos cu puii de comuniștii după 30 de ani! Ne am săturat de ei!!!

    1. Aveți perfecta dreptate ,asta spun și eu și ma revolt …pana când idi mai bate nenorocitul asta joc de bieții copii ???Oricum pt ei a fost cumplit tot ce s-a întâmplat în pandemie ,ei nu știu gestiona o situație la fel ca și adulții, stau bieții de ei 6chiar 8 ore cu masca pe fata și totuși au rezultate dar irdinarul acesta comunist /dictator le taie bursele (acum trebuiau încurajați mai mult),ai trimite la scoli în plin val de îmbolnăviri când ar trebui protejați..le fura vacantele ,le fura banii si bucurii de a fi elev …ai descurajează și ai înnebunește făcând zilnic schimbări…pana când îl rabda Pământul pe acest malefic care uraste copiii ,câte își bate joc și nu se poate adapta la evoluție la tehnologie și la online ..care trăiește în capul lui în evul mediu și trage și aceste generații după el ????Pana când tolerează părinții ca să fie copiii bătaia lui de joc ?Asta crede ca toți copiii sunt proprietatea lui sau jucăriile lui !Jos mâinile mizerabile de pe copiii acestei tari !!!

      1. Chemați în instanță acești killerii ai societății, pentru plata de daune morale și materiale. Să plătească și ratele la bănci ai celor care s- au pierdut din cauza incompetenței lor !

  16. Deja nu mai pot sa citesc idioteniile debitate de acest ministru! Alooo! Suntem in Romania! Compara naibii cu tari care au acelasi nivel de dezvoltare!

    1. Din cauza unuia ca acest “ministru”, PNL-ul devine din ce în ce mai mic… Credeți că părinții copiilor infectați, văzându-i cum se chinuie de la boală, vor uita totul la alegeri? Nici pomeneală… Așa că, bye bye, PNL…

      1. Sunt toti la fel .Rafila PSD -istul, suspenda centrele de testare sa nu mai știm câți sunt infectați . Pana vine DSP-ul sa te testeze se duce omicronul.
        Câte materii au la scoala ( dinte care 2-3 la alegerea copilului) ,cei din vest nu vede “competentul” ministru .

  17. Nu pot crede decât ca sadismul și cinismul lui este al unui om desprins de realitate, se crede in Franta???? Compara țara noastră, spitalele și mafia din spitalele noastre unde dacă nu se moare de Covid se moare de infecții intraspitalicesti cu cele din Franta??? Doamne, apara-ne Doamne de nebuni!

    1. Uite ca nu ne apara! Cu regulile astea schimbate fără noima o sa ajungem sa ne imbolnavim, asa cumzice onor sus numitul, cu toții.Si asa scăpăm și de pensionari și de cei bolnavi cronic si o sa fie ei mai fericiți ca au învins pandemia! Sau ea pe noi!

  18. Da, cu o mare deosebire.
    În Franța, dacă te îmbolnăvești grav, ai șanse să scapi, în România, te duce direct la cimitir.

    Spune doar ce îi convine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Costul standard per elev, pentru anul 2021, aprobat de Guvern. Nicio creștere pentru salarii, dar o majorare până la 36% în mediul rural pentru componenta cheltuielile cu pregătirea profesională, evaluarea periodică a elevilor, bunuri și servicii

Costul standard per elev, pentru anul 2021, a fost aprobat de Guvern prin hotărâre joi, 25 martie, potrivit anunțului făcut de ministrul Educației la finalul ședinței Executivului. Cîmpeanu a spus…
Vezi articolul

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Pașii pe care îi au de parcurs cadrele didactice

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cuprinde indicațiile pentru autentificarea în platformă, accesarea listei lucrărilor, evaluarea lucrării și generarea borderoului individual, potrivit unui document consultat…
Vezi articolul

Lista celor 57 de universități cu programe de formare psihopedagogică în anul universitar 2024-2025, publicată în Monitorul Oficial. Cei mai mulți studenți care pot deveni profesori – la Babeș-Bolyai, Universitatea din București și „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

57 de universități vor organiza în anul universitar 2024-2025  programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică (nivelurile I și II), potrivit unui ordin publicat…
Vezi articolul