Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți privind testele de salivă că, până acum, 176 au ieșit pozitive din care 45 au fost confirmate prin teste PCR, însă pentru 46 din testele de salivă pozitive nu s-a putut verifica cu PCR fiindcă „nu există obligativitate legală” pentru părinți, „deși ar trebui să fie acest lucru”. Cîmpeanu a adăugat că deși „suntem în întârziere” cu livrarea testelor săptămâna aceasta, „insistăm pe nevoia de testare de două ori pe săptămână”. Dincolo de perioada pentru care autoritățile au cumpărat teste, ministrul spune că nu știe dacă va mai fi nevoie de testare, lucrul acesta depinzând de evoluția situației sanitare.
Ministrul a adăugat că, până acum, au fost găsite 176 de cazuri pozitive. „Din aceste 176 de cazuri pozitive, 45 au fost confirmate, 85 au fost infirmate prin teste PCR, iar 46 nu au primit un răspuns pentru că nu poți să obligi părinții să meargă la testare PCR, nu există obligativitate legală, deși ar trebui să fie acest lucru. Deci 35% este rata de validare”, a spus Cîmpeanu.
- Reprezentanți ai elevilor au protestat marți în fața Ministerului Educației din cauza întârzierilor testelor de salivă. Amintim că acestea trebuiau să ajungă vineri la școli, dar au fost întârzieri înregistrate la nivelul IGSU, instituția subordonată MAI care este responsabilă de încheierea contractelor cu furnizorii și transportarea acestor teste în teritoriu. Astfel, în loc să fie testați luni și joi, elevii vor fi testați marți și vineri.
„Inspectoratul General pentru situații de Urgență, pe baza pașilor anteriori, a semnat contractele cu furnizorii. În contracte sunt inclusiv termenele de livrare. Ministerul Educației nu este parte semnatară într-un contract să poată avea controlul pe termenele de livrare, IGSU este parte în contract și ne-a asigurat că face toate demersurile posibile pentru o aprovizionare ritmică cu teste”, a spus Cîmpeanu.
„Din momentul în care școlile primesc aceste teste, având în vedere și operațiunea suplimentară de asamblare a lor, operațiune care se face cu maximă celeritate prin efortul personalului din învățământ, din acel moment pot ajunge la elevi. Am discutat cu ministrul Sănătății, a existat o flexibilizare cu privire la testarea săptămânală, să nu fie numai luni și joi, să existe o testare de două ori pe săptămână, cu un interval de două zile între teste”, a mai spus Cîmpeanu.
Întrebat dacă suntem în grafic în condițiile în care în unele școli se face prima testare din această săptămână abia miercuri dimineață, Cîmpeanu a răspuns: „Suntem în întârziere, dar insist pe nevoia de testare de două ori pe săptămână, avem o hotărâre CNSU care trebuie să fie pusă în aplicare. Cele 70 de milioane de teste din hotărârea CNSU ajung pentru testarea elevilor vreme de 11-12 săptămâni”, a spus Cîmpeanu.
Întrebat dacă se justifică continuarea testării și după aceste 11 săptămâni, ministrul a răspuns: „Nu știu care este durata crizei sanitare și nici nu pot să anticipez”. El a adăugat că „în mod normal, aceste teste prevăzute în hotărârea CNSU 83 ar trebui să ajungă până la începutul lunii martie”.